Cerven

Jeremy Brett

Povolání:
Rodné jméno:
Peter Jeremy William Huggins
Národnost:
Narození:
3.11. 1933, Berkswell Grange, Warwickshire, Anglicko, Veľká Británia
Úmrtí:
13.9. 1995, Londýn, Anglicko, Veľká Británia
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jeremy Brett : ….“vždycky jsem si přečetl všechny recenze o své vlastní práci - myslím, že je důležité vědět hlavně to nejhorší! „

Anglický herec a zpěvák Jeremy Brett - Peter Jeremy William Huggins, se narodil v Berkswell-Grange, Warwickshire 3. 11. 1933 do rodiny plukovníka britské armády Henryho Hugginse. Měl ještě další tři bratry – Johna, Michaela a Patricka, Jeremy z nich byl nejmladší. Nikdo by si tehdy netroufal říci, že se z tohoto chlapce, který trpěl značnou vadou řeči, a byl později operován, stane známý herec. Vystudoval na Etonu, a potom přešel i proti otcově námitkám na studium herectví do Royal Academy od Dramatic Arts v Londýně (RADA). Na přání otce si poté změnil jméno na Brett.

Po ukončení studia herectví, získává první angažmá v Library, divadle v Manchesteru. S televizním natáčením se setkal poprvé už v roce 1954 a hrál zde ve filmu Svengali. V roce 1956 byl vybrán do role mladého hraběte Nikolaje Rostova, do dvoudílného historického velkofilmu v produkci USA – Vojna a mír, podle krásné, románové Tolstého předlohy. Jeho hereckými kolegy byla půvabná, křehká kráska Audrey Hepburn v roli sestry Nataši, nebo Henri Fonda a Mel Ferrer.
Z natáčení se traduje, že jediný Jeremy odvedl skvělou jízdu na koni, zatím co ostatní herci museli být snímáni na tzv. mechanických koních.

Po návratu ze Států vystřídal ještě dvě divadelní společnosti, než stanul na prknech Royal National Theatre of London - Londýnského královského divadla. S Audrey Hepburn se setkal o několik let později při filmování muzikálu - My Fair Lady, kde si zahrál Fredyho Enysford-Hilla. O Audrey Hepburn psal ve svých pamětech jen a jen v superlativech, a mimo jiné napsal - Audrey je opravdu zlatý, drahý, milý a skromný člověk. Je v ní něco úžasného, co často nedokáže člověk prostými slovy vyjádřit, ale cítí to. (souhlasím)

Jeremy Brett se za své divadelní role nemusel nikdy stydět. Patřily mezi světovou klasiku a tak jen okrajově – Hamlet – Hamleta, Patroclus ve Troilus and Cressida, Bassanio - Kupec Benátský, Tempest, a také jeho pověstná role detektiva Sherlocka Holmesa, i když - na svém kontě má i roli Dr. Watsona. Hrál nejen v divadle, ale i před TV kamerou profesora Higginse v Pygmalion G.B.Shawa.

Brett byl dvakrát ženat – poprvé s herečkou Annou Massey – 1958 – 1962, měli spolu jedno dítě, syna Davida Raymonda, po druhé s Joan Wilson – 1976 – 4.7. 1985 – její smrti. S Joan měli dvě děti, a manželství to bylo nejen velice harmonické, ale jak Brett prohlásil - nádherné. Když Joan zemřela na rakovinu, dlouho se nemohl z její smrti vzpamatovat. Jednou byl dotázán všetečným novinářem jak se po jejím odchodu cítí – Brett prohlásil ..“ můžete si na to zvyknout, ale nikdy se z toho nedostanete…“

Opět jen pár titulů z jeho anglické a americké filmografie – Hart to Hart, Deceptions – dvoudílný TV film a role manipulativního padoucha Briana Foxwella, Dotek Medúzy, několik filmových zpracování Sherlocka Holmesa – Znamení čtyř, Námořní smlouva, nebo Pes Baskervilský – 1988. V britské TV adaptaci Tři mušketýři si zahrál d´Artagnana, ale jak jsem již zmínila nejznámějším byl vedle mistra Sherlocka Holmesa – Petera Cushinga on sám, v dalších dílech o nesmrtelném detektivu s názvem "The Adventures of Sherlock Holmes", který natáčel až do své smrti v roce 1995.

Jeremy Brett zemřel na srdeční selhání. V dětství trpěl revmatickými horečkami, takže jeho srdeční chlopně byly trvale zjizveny. Navíc byl do té doby, než mu lékaři zakázali kouření velice silný kuřák – 60 i více cigaret denně. To všechno mělo později vliv na jeho zdraví. Zemřel 12. 9. 1995 v Londýně. Na svém kontě má 68 filmů.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

4 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

ČT2 - Fotbal: Chance Národní Liga 20...

17:20 - 19:30

104 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Hospoda (1996) [TV seriál]

18:55 - 19:30

9 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

9 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jeremy Brett

Brett Jeremy

Obrus s monogramom

Obrus s monogramom
Obrus s monogramom

Eva Jiroušková

Jiroušková Eva

Mistr (The Master)

Mistr
The Master

Stanisława Celińska

Celińska Stanisława

Fernando Teresa

Teresa Fernando

Nicholas Cairis

Cairis Nicholas

Bořík Procházka

Procházka Bořík

Přiznání

Přiznání
Přiznání

Juraj Jakubisko

Jakubisko Juraj

Jules Werner

Werner Jules

Naposled navštívené:
Jeremy Brett

Brett Jeremy

Obrus s monogramom

Obrus s monogramom
Obrus s monogramom

Eva Jiroušková

Jiroušková Eva

Mistr (The Master)

Mistr
The Master

Stanisława Celińska

Celińska Stanisława

Fernando Teresa

Teresa Fernando

Nicholas Cairis

Cairis Nicholas

Bořík Procházka

Procházka Bořík

Přiznání

Přiznání
Přiznání

Juraj Jakubisko

Jakubisko Juraj

Jules Werner

Werner Jules