Cerven
Životopis (biografie) / Informace:
Budoucí scénografka a kostýmní výtvarnice Dagmar Březinová se narodila 20. září roku 1948 v Děčíně, kde také vyrůstala a po absolvování základní školy pokračovala ve studiu na Střední umělecko průmyslové škole v Brně. Jako čerstvá absolventka s výtvarným vzděláním se stala provozní výtvarnicí v Národním divadle v Praze, odkud v roce 1978 odešla.

Mezi lety 1978 až 1981 žila tři roky v Lisabonu se svým manželem, který v té době pracoval v diplomatických službách. Po roce 1981 se zaměřila na navrhování kostýmů, scénografických návrhů jak pro filmová studia, tak i pro Československou, později Českou televizi ve svobodném povolání. Mimo domácí výtvarnou činnost se také podílela jako scénografka a kostýmní výtvarnice svými návrhy na inscenacích Národního divadla v Lisabonu a TV Baden-Badenu. Její kostýmy se postupně objevovaly na televizních obrazovkách i seriálech, např. Sanitka, Hříchy pro pátera Knoxe a mnoha dalších.

Scénická tvorba výtvarnice Dagmar Březinové se týká takřka všech žánrů televizních projektů posledních desetiletí počínaje od pohádek přes opery, balety, muzikály, TV dramata nebo filmech vyráběných v produkci zahraničních TV stanic. Její práce na scénických kostýmech se vyznačuje charakteristickými znaky, bohatou fantazií, emotivním pojetím, dokonalou znalostí nejrůznějších technologií kombinovaných a znalostí díla, pro které jsou návrhy určeny.

Na svém tvůrčím kontě má již takřka sedm set samostatných titulů. Věnuje se rovněž estetice oděvů a jejich vzájemného vlivu na životní styl. Její odborné i popularizační stati se pravidelně objevují v odborném časopise Pharmbusiness Magazine a v časopise Dámská jazda. Postupně spolupracovala s mnoha periodiky jako např. Xantypa, Elle, Hospodářské noviny, Story, Mladý svět apod. Přednáší také o korporativním oděvu pro anglosaské organizace, poskytuje oděvní a image poradenství.

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Čína na jazyku

17:55 - 18:45

42 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:45 - 18:55

52 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

42 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dagmar Březinová

Březinová Dagmar

Naposled navštívené:
Dagmar Březinová

Březinová Dagmar