Cerven

Cyril Cusack

Povolání:
Rodné jméno:
Cyril James Cusack
Národnost:
Narození:
26.11. 1910, Durban, Natal, Jižní Afrika
Úmrtí:
7.10. 1993, Hounslow, Londýn, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Cyril Cusack (26.11.1910 Durban, Natal JAR - 7.10.1993 Londýn, Anglie).
Irský herec, divadelník a zakladatel známé herecké dynastie. Byl synem irského policisty Jamese Waltera Cusacka a anglické sboristky Alice Violet Cole. Už jako sedmiletý začal pravidelně hrát divadlo a o rok pozděj si poprvé zahrál ve filmu. Vzdělání získal na Newbridge University a University College Dublin a s profesionálním herectvím začínal v roce 1932 v divadle Abbey Theatre.
Pravidelně pracoval pro televizi, ale proslavily ho především filmové role. K těm nejzajímavějším patří Edward Marston v GONE TO EARTH (1950), Grumio ve slavném filmu TAMING OF THE SHREW (1967), Gozzi v neméně proslulém dramatu DAY OF THE JACKAL (1973), Giacomo Masoni ve FEAR IN THE CITY (1978), Frederick Dorrit v klasice LITTLE DORRIT (1987) nebo lord Castlewelland ve filmu MY LETF FOOT (1989).
Dne 5.4.1945 se oženil s herečkou Mary Margaret Kiely. Měli spolu dcery Sorchu (herečka), Niamh (herečka) a Sinead (herečka provdaná za herce Jeremy Ironse) a syny Padraiga (pruducent National Theatre London) a Paula. Žili spolu až do manželčiny smrti v roce 1977. V roce 1979 se oženil s Mary Rose Cunningham a s ní měl dceru Catherine (herečka). Toto manželství skončilo až jeho smrtí, kterou způsobila amyotrofická laterální skleróza (Lou Gehrigova choroba).

Autor: klasifikátor

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Cyril Cusack

Cusack Cyril

Soldiers Three

Soldiers Three
Soldiers Three

Naposled navštívené:
Cyril Cusack

Cusack Cyril

Soldiers Three

Soldiers Three
Soldiers Three