Cerven

Inna Čurikova

Povolání:
Rodné jméno:
Inna Michajlovna Čurikova
Známá jako:
Инна Чурикова; Inna Churikova; Inna Tschurikowa
Národnost:
Narození:
5.10. 1943, Belebej, Baškirská ASSR
Úmrtí:
14.1. 2023, Moskva, Rusko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Inna Michajlovna Čurikovová se narodila v Moskvě 5. 10. 1943 - tedy v období druhé světové války, nebo jak se také dá říci - byla válečné dítě. Po studiích divadelního institutu, který měl své zázemí při moskevském "Malém divadle", začínala jako komediální herečka, a hned první velkou filmovou rolí se stala dodnes populární Marfuška v pohádce "Mrazík" z roku 1964.

Když se na konci šedesátých let seznámila s tehdy začínajícím režisérem Glebem Panfilovem, provdala se za něj a z manželství se jim narodil syn. O Inně je známé, že je uznávaná nejen jako divadelní, ale i filmová herečka, která je nejen dobrou komediální, ale i dramatickou umělkyní. Se svým mužem spolupracovala na téměř všech jeho filmech - Válečná romance, Mrtvé duše, Ohněm se nepřebrodíš, Vassa Železnova, Idiot, nebo Úzký most... na jednom snímku se dokonce scénaristicky poddílela - byl to film s názvem - Romanovci. Její spolupráce se neomezovala pouze na manžela, ale pracovala i s jinými známými režiséry.

...."V její divadelní šatně na zdi visí portréty z dob její největší slávy, kdy zářila v sovětských filmech, a na stole najdeme stále nějaké květiny od ctitelů. Na jedné z fotografií na nás Inna Čurikova hledí neodolatelně, neodvratně a působivě pod stříškou šmrncovního kloboučku ve stylu dvacátých let si schovává šibalský výraz".....

Když se jí jeden žurnalista zeptal na její Marfušu a na Mrazíka?....jestli se na pohádku někdy dívá... letos ( rok 2010 ) uběhlo od jejího zfilmování už 46 let... řekla, že ne, ale že ví, že je na programu v ruské televizi každý rok, i když připouští, že tak populární, jako u nás, a v zahraničí se Mrazík nikdy v její domovině nestal. Inna je také vyhledávanou televizní herečkou a hrála v několika seriálech - Mrtvé duše, Tajemství palácových převratů, V prvním kruhu, Moskevská sága aj.

Patří i v současnosti k nejvýraznějším herečkám sovětského a ruského filmu.


Zdroj: http://ona.idnes.cz/ + M.H.-claraB

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Inna Michajlovna Čurikovová (tiež Čuriková)
Známa predstaviteľka nevlastnej sestry Marfy v rozprávke „Mrázik“. Narodila sa 5.10.1943 v meste Belibej v Baškirsku. Po vojne sa jej rodina presťahovala do Moskvy. Od detstva sa zaujímala o divadlo, navštevovala mládežnícke štúdio pri Stanislavského
dramatickom divadle. Po škole urobila skúšky na školu pri MCHAT a do divadelného učilišťa B. Ščukina, no prijali ju len do divadelného učilišťa M. Ščepkina. Štúdium ukončila v r. 1965 a začala pracovať v Moskovskom TJUZe, odkiaľ prešla neskôr v r. 1973 na scénu divadla Leninského komsomolu (LENKOM). Hrala v klasických hrách ako Oféliu v „Hamletovi“, Nelu v „Tillovi“, Iru v „Troch dievčatách v modrom“ a druhé. Vo filme debutovala ešte ako študentka postavou Rajky v „Mračnách nad Borským“. Objavovala sa v neveľkých úlohách vo filmoch „Chodím po Moskve“, „Tridsaťtri“, a pod. Jej osud ako herečky zmenilo stretnutie s režisérom Glebom Panfilovom, ktorý sa neskôr stal jej manželom. Jej talent sa mu podarilo ukázať vo filme „Ohňom sa neprebrodíš“, v ktorom jej zveril hlavnú úlohu Táni. V r. 1970 film získal ocenenie – Zlatého leoparda. V tom istom roku na plátna vyšiel film „Začiatok“, kde stvárnila dvojúlohu herečky a naivnej provinčnej dievčinky. Tent film jej priniesol celosvetovú popularitu. Spolu s manželomHţ&@1 natočila ďalšie významné snímky ako „Vassa“ a „Matka“, za ktorú získala cenu na festivale v Cannes. Ocenený bola aj úloha Viery vo filme „Vojnová romanca“, a to cenou Strieborný medveď na festivale v Berlíne. Z ďalších snímok možno spomenúť „Prosím o slovo“, „Kuriér“, „Adamovo rebro“, „Širli-Myrli či „Mŕtve duše. Svojim zvláštnym výzorom, prirodzeným umeleckým prejavom i láskavým humorom ovplyvnila vývoj hereckého umenia v Rusku. V r. 1985 nakrútil A. Gerkev o nej film „Osud a téma“.
člen Mia

Autor: mia

Životopis (biografie) / Informace:
Po absolvování Ščepkinova divadelního učiliště (1965) Inna Curikova zakotvila v moskevském divadle „Lenkom", kde excelovala ve hrách Hamlet, Chytrák, Sorry, Racek, Barbar a kacíř. Nejvýznamnější z více než dvaceti filmových rolí vytvořila pod vedením svého manžela Gleba Panfilova (Ohněm se nepřebrodíš, Začátek, Prosím o slovo, Téma, Vassa, Matka-1967-1990), Ztělesnila v nich příslovečné vlastnosti ruských žen - duchovní sílu, bezměrnou obětavost a nezdolnost - nejprůkaznější v časech historických katastrof a krizí národního sebevědomí, l ve filmech jiných režisérů (Válečná romance, Adamovo žebro, Plášť Casanovy. Rok psa, Slepička Rjaba, Š/rli-myrli -1983-1995) znamenitě uplatnila svůj vzácný dar - schopnost spontánního propojení tragična a komična v každém z představovaných charakterů, v každém hereckém gestu. Divadelní a filmové kreace Inny Čurikovové byly oceněny řadou festivalových a státních cen. V roce 1997 byla dekorována Řádem „Za zásluhy o vlast".
Qk, X. Febiofest

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Rubín má barvu krve (1989) [TV...

13:25 - 14:35

13 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

ČT2 - Expedice Rembaranka 1969: Do h...

13:15 - 13:40

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:30

3 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:35 - 14:35

3 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Inna Čurikova

Čurikova Inna

Chandler Darby

Darby Chandler

Len Hibberd

Hibberd Len

Roger Fredericks

Fredericks Roger

Vladimir Iljin

Iljin Vladimir

Paolo Luvisotti

Luvisotti Paolo

Lisa Atkinson

Atkinson Lisa

McVicar

McVicar

Mavis Walker

Walker Mavis

Michail Mestetskij

Mestetskij Michail

Alejandro Cohen

Cohen Alejandro

Naposled navštívené:
Inna Čurikova

Čurikova Inna

Chandler Darby

Darby Chandler

Len Hibberd

Hibberd Len

Roger Fredericks

Fredericks Roger

Vladimir Iljin

Iljin Vladimir

Paolo Luvisotti

Luvisotti Paolo

Lisa Atkinson

Atkinson Lisa

McVicar

McVicar

Mavis Walker

Walker Mavis

Michail Mestetskij

Mestetskij Michail

Alejandro Cohen

Cohen Alejandro