Cerven

Angie Dickinson

Povolání:
Rodné jméno:
Angeline Brown
Národnost:
Věk:
92
Narození:
30.9. 1931, Kulm, Severní Dakota, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Angie Dickinsonová (Angeline Brown) - nar. 30. září 1931 v Kulmu, Severní Dakota. Její rodiče byli vydavateli místních novin. Když jí bylo deset let, rodina se přestěhovala do Kalifornie, kde studovala na losangeleských školách Immaculate Heart College a Glendale College. Po absolvování kurzu pro sekretářky pracovala počátkem 50. let v továrně na výrobu leteckých dílů. Povzbuzována komplimenty kolegů, kteří byli okouzleni jejími půvaby, přihlásila se do soutěže o královnu krásy, jejímž pořadatelem byla TV stanice NBC (v porotě mj. zasedli herci Jimmy Durante, Groucho a Harpo Marxovi). V soutěži zvítězila a tak si zajistila první uměleckou smlouvu, díky níž vystoupila jako "show girl" v revui Jimmy Duranta a rovněž se uplatnila v reklamních programech. Z honorářů si platila hodiny, zpěvu, tance a herectví.

Od poloviny padesátých let vytvářela drobné dekorativní postavy ve filmech a v televizi, až ji proslavila jako "majitelku nejkrásnějších nohou v Hollywoodu" role politické aktivistky zvané Lucky Legs ve válečném dramatu z Indočíny 50.let Čínská brána (r. S. Fuller). O její mezinárodní popularitu se nejvíce zasloužil režisér Howard Hawks, který ji obsadil do výrazné role karetní hráčky a odvážné střelkyně Feathers, které nakonec vyzná lásku osamělý šerif (John Wayne) ve westernu Rio Bravo. Ve volbě dalších filmových úloh však neměla příliš šťastnou ruku: účinkovala většinou v dobrodužných akčních filmech nevalné úrovně. Ve zralém věku zaujala úlohou sexuálně neukojené manželky Kate Millerové v thrilleru Oblečen na zabíjení (r. B. DePalma).

Více se uplatnila v TV, kde vytvořila dvě titulní role v kriminálních seriálech: losangeleská policejní seržantka Pepper Andersonová v Police Woman (Policistka, 1974-78) a soukromý detektiv Cassie Hollandová v Cassie and Co. (1982). Mnohokrát v seriálech také hostovala, např. v Cheyenne, M Squad, Have Gun Will Travel, Mickey Spillane´s Mike Hammer (1984-87), Perry Mason, Men Into Space, The Alfred Hitchcock Hour, The Fugitive, Dr. Kildare, Password, The Virginian. V roce 1962 slavila úspěch na Broadwayi v inscenaci The Perfect Setup.

Byla provdána za univerzitní fotbalovou hvězdu Gena Dickinsona (1952-1959) a z manželství s hudebním skladatelem Burtem Bacharachem (1965-1980) má dceru Nikki (nar. 1966).

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vražda v Orient Expresu (2010)...

16:50 - 18:25

93 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Svět zvířat

17:30 - 18:25

53 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - DC Liga supermazlíčků (2022)

16:40 - 18:50

103 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Plavecký mariáš (1952)

17:05 - 18:52

78 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Angie Dickinson

Dickinson Angie

Vlastimil Bican

Bican Vlastimil

David Slama

Slama David

Naposled navštívené:
Angie Dickinson

Dickinson Angie

Vlastimil Bican

Bican Vlastimil

David Slama

Slama David