Cerven

Daniel Dobiáš

Povolání:
Národnost:
Věk:
77
Narození:
5.10. 1946, Praha, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Narodil se 5. října 1946 jako syn Václava Dobiáše, významného českého hudebního skladatele XX. století. Takřka od kolébky se v průběhu dětských let Daniel Dobiáš denně setkával s hudbou a souběžně se mu dostávalo i hudebního vzdělání. V letech 1963 až 1971 vystudoval pražskou Konzervatoř, kterou ukončil absolutoriem v oboru skladba u profesora Hůly. Ještě během studií byl silně přitahován ke skládání písní od písní středního proudu po šanson, od C & W k folku apod.

Kolem roku 1967 se prosadil písněmi určenými pro Hanu Hegerovou, např. : Lipicáni. V první polovině sedmdesátých let minulého století se mezi úspěšné písně určené pro Hanu Hegerovou, objevila píseň. Jak to na tom světě chodí /1972/. Mezi interprety jeho písní patřili v té době zpěváci – Waldemar Matuška – Už se budí den /1982/; Václav Neckář - Kdybych měl tolik životů /1983, na text básníka Miroslava Floriana/.

V roce 1981 získal bronzovou Děčínskou kotvu za píseň a Cenu diváků za píseň Koukám, jak celá zem vstává s textem Zdeňka Rytíře, kterou si s chutí zazpíval Michal Tučný. Píseň se objevovala i na LP skupiny Zelenáči, stejně jako píseň Noční pták. Pavel Bartoň si zazpíval na Bratislavské lyře v roce 1973 píseň Daniela Dobiáše: Lípo, lípo má. Dalibor Janda se zapsal do srdcí dívek písní svým zajímavým hlasem v Dobiášově písni: Snad jsem si ji měl všímat víc.

Daniel Dobiáš spolupracoval s mnoha textaři - Zd. Rytířem, I. Fischerem, P. Koptou, Jar. Špronglem, P. Bukovským a dal. Jako autor se uplatnil i ve filmové, rozhlasové a televizní tvorbě, např. : film Stará a nová řeka /1979, rež. P. Klemens/; je autorem hudby k rozhlasovému muzikálu s textem P. Cmírala – Píseň pro černého chlapce /1979/. Významná byla Dobiášova spolupráce s Janem Vodňanským.

Společně vystoupili např. v dubnu 2008 u protinožců v Austrálii. Zhudebnil více jak 40 Shakespearových sonetů ve spolupráci s překladatelem Martinem Hilským. V roce 2009 je průřezově uvedl před britsko – českým publikem v Londýně za přítomnosti bývalého velvyslance v České republice Sira Michaela Burtona. Od roku 1972 byl hudebním redaktorem Československého rozhlasu.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Daniel Dobiáš

Dobiáš Daniel

Naposled navštívené:
Daniel Dobiáš

Dobiáš Daniel