Cerven

Ladislav Fialka

Povolání:
Národnost:
Narození:
22.9. 1931, Praha, Československo
Úmrtí:
22.2. 1991, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Na vynikajícího mima a herce Ladislava Fialku si dnes již mladé generace nevzpomenou, přesto procestoval celý svět, hrál v Americe i v Rusku. Ladislav Fialka se narodil v roce 1931 v Praze. Nejdříve šel studovat klasický balet na konzervatoř, s něčím musel začít, potom přešel k pantomimě, která jej provázela celým dalším životem. Na konci padesátých let se sešlo několik machrů, kteří něco uměli a také již v té době něco znamenali, jako Jiří Suchý, Vladimír Vodička, Ivan Vyskočil. Napadlo je založit Divadlo Na zábradlí a spolu i s Ladislavem Fialkou začali dávat dohromady hudební hru Kdyby tisíc klarinetů, kdy se zbraně změní v hudební nástroje. Později hra byla zfilmována a to s velkým úspěchem. V divadle písničky a taneční scénky spojovaly a provázely Zdena Kratochvílová a Ludmila Kovářová. K dalším pořadům, které vznikly, patří Devět klobouků nad Prahou, kde je plno šansonů s Ljubou Hermanovou, které jsou spojovány pantomimickými výstupy.

Ladislav Fialka si v roce 1960 bere svou první ženu - členku jeho souboru Ludmilu Kovářovou. Žili spolu léta před svatbou, jako manželé žili sedm let, rozvedli se, druhou manželkou se stala rovněž členka souboru Zdena Kratochvílová. Fialka byl na sebe přísný a totéž vyžadoval od souboru. Díky píli procestovali celý svět. V roce 1962 mají velký úspěch v Berlíně na Mezinárodním festivalu pantomimy, všechny noviny o nich píší.

Třetí ženou se stala Božena Věchetová, jak jinak, z vlastního souboru, narodil se jim syn. Fialka trpěl úzkostmi, starostí o vedení souboru, po revoluci v roce 1989 se vyrojily nějaké spekulace, vylezli z děr jeho nepřátelé, dojde ke kritice a k nepřátelským hlasům. V roce 1991 pracuje na představení Poutník a Fialka tři týdny před premiérou zemřel na infarkt ve spánku 22.02. 1991. Od jeho smrti uplynulo téměř čtvrt století, přišli jiní mimové, mladší generace s pantomimou, na Ladislava Fialku se zapomnělo a když jednou za pár let televize reprízuje můj oblíbený povídkový film Kolik slov stačí lásce, tak ten smutný člověk Petříček v autobuse nemluví a je nešťastně zamilován, to je on.

Ladislav Fialka je zakladatel československé klasické i moderní pantomimy včetně velkého souboru pantomimy v Divadle Na zábradlí.

Objevil se v něco přes deset filmech: Holubice (1960), Kolik slov stačí lásce (1961), Až přijde kocour (1963), Pět holek na krku (1967), Bylo čtvrt a bude půl (1968)... Karel Gott si jej pozval do svého pořadu Zpívá Karel Gott v roce 1973, jinak byl autorem námětů, režisér divadelních představení, scénárista, choreograf, měl na starost pohybovou spolupráci.

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

12:55 - 13:50

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Peklo na zemi

12:55 - 13:45

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

66 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:35 - 13:30

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ladislav Fialka

Fialka Ladislav

Naposled navštívené:
Ladislav Fialka

Fialka Ladislav