Cerven

William Friedkin

Známý jako:
Billy Friedkin
Národnost:
Narození:
29.8. 1939, Chicago, Illinois, USA
Úmrtí:
7.8. 2023, Bel Air, Los Angeles, Kalifornie USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jeden z nejpůsobivějších filmových režisérů sedmdesátých let dvacátého století, vítěz Ceny Akademie. William Friedkin byl představitelem první vlny mladých, svěžích a moderních hollywoodských superrežisérů. Byl znám pro svůj jedinečný, nespoutaný talent a divoké ego. Vydobyl si reputaci někoho, kdo ze svých herců dokáže dostat maximální výkon - i kdyby pro to měl udělat cokoliv. Zatímco některé režisérovy notoricky známé manipulativní metody se zdály pochybné, nikdo už nemohl zpochybnit jejich výsledky.

Jen pět let po svém celovečerním filmovém debutu získal Oscara v kategorii Nejlepší režisér za snímek "Francouzská spojka" (1971). Režisér bude však navždy znám hlavně jako tvůrce filmové adaptace knihy Williama Petera Blattyho "Vymítač ďábla" z roku 1973. Jako mezník ve vývoji filmových triků, masek a výpravy "Vymítač ďábla" vydělal miliony dolarů a znechutil miliony lidí.

Friedkinova díla byla ceněna pro jejich stylizovaný dokumentární výraz a jeho talent ho vymrštil mezi americkou režisérskou smetánku. Friedkin se v r. 1991 oženil s tehdejší hlavou Paramount Pictures Sherry Lansing. Jeho kariéra nekončí ani v novém tisíciletí.

Zdroj: internet (překlad)

Autor: Neben

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
William Friedkin

Friedkin William

Restless City

Restless City
Restless City

Dhokha

Dhokha
Dhokha

Naposled navštívené:
William Friedkin

Friedkin William

Restless City

Restless City
Restless City

Dhokha

Dhokha
Dhokha