Cerven

Gloria Grahame

Povolání:
Rodné jméno:
Gloria Hallward
Národnost:
Narození:
28.11. 1923, Los Angeles, Kalifornie, USA
Úmrtí:
5.10. 1981, New York, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
….. Nemyslím si, že jsem pochopila, co, nebo kdo jsem, i když jsem byla součástí Hollywoodu….

Gloria Grahame, hollywoodská herečka, žena proslulá milostnými a manželskými skandály, vlastním jménem Gloria Hallwarda, patřila mezi ty, o kterých se dalo říci, že měla šlechtickou - modrou krev. Pocházela z anglické královské rodiny. Otec byl jedním z potomků krále Edwarda III., a matka Jean pocházela z rodu skotských králů.

Gloria Hallwarda se narodila 28.11.1923 v Los Angeles v Kalifornii - USA. Byla dcerou Michaela Hallwarda, architekta a Jean Macdougall, herečky a pegagožky, jejíž umělecké jméno bylo Jean Grahame. Byla to právě její matka, která ji později vyučovala na akademii herectví.

Gloria se po ukončení střední školy a akademie ocitla na jevišti Broadwaye, a hrála také dvě malé roličky ve filmech - Polka dot Polka a My Heart Tells Me ještě jako Hallwarda. Ve druhé polovině roku 1944 Glorii spatřil na Broadwayi slavný Louis B. Mayer, a následovala poměrně velkorysá smlouva s MGM. Už první film v hlavní roli krásné plavovlásky Sally Murfin v roce 1944 s názvem Blonde Fever - Horečka, zaznamenal její umělecké jméno odvozené od matčina - Gloria Grahame. Načasování bylo pro ni příznivé a první ohlas a uznání získala za snímek Without Love – 1945, a v roli Violet v pověstném a působivém snímku z roku 1946 - It's a Wonderful Life, který sklidil obrovský divácký úspěch, a sklízi jej dodnes.

I když byla Gloria přitažlivá a talentovaná, MGM jaksi nesedl její „natural“ a nabídl smlouvu Grahamové spol. RKO v roce 1947. Rok 1947 byl pro Glorii i přes počáteční zklamání odsunu z Metra úspěšný a plodný, a ona natočila v RKO čtyři filmy: It Happened in Brooklyn, Crossfire, Song of the Thin Man a Merton of the Movies. Až do roku 1955 natáčela v průměru 2-3 filmy.

...ocenění pro umělce nejvyšší – Oscara v roce 1952, kterého získala za nejlepší herečku ve vedlejší roli v drama - Město iluzí....Kritiky ji tehdy nazvaly obratnou, nápaditou, dramatickou, spontánní a vysoce talentovanou herečkou.

Gloria byla mnohokrát zamilovaná a prošla mnoha vztahy. Mimo to byla čtyřikrát vdaná a vyjma prvního manželství se Stanleyem Clementsem 1945 – 1948, které bylo bezdětné – porodila čtyři děti. Dalšími manželi byli Nicholas Ray 1948 – 1952 – a syn Timothy, Cry Howard 1954 – 1957 – a dcera Paulette, a skandálním se stalo čtvrté manželství, když si vzala v roce 1960 svého o šestnáct let mladšího nevlastního syna Anthonyho Raye ( ze druhého manželství), a měla s ním dvě děti Anthonyho a Jamese Raye. Byl to jeden ze skandálů, kdy musela Gloria použít nejen vliv peněz, ale i známosti, protože se její bývalí manželé hlásili o svěření společných dětí do vlastní péče a označovali jí jako nespolehlivou a špatnou matku. Manželství s A.Rayem se rozpadlo v roce 1974. Graham měla milostné románky s mnoha muži, ovšem nejznámějším z nich byl Humphrey Bogart a další herec, se kterým se sešli ve dvou filmech - Jeff Donnell.

V sedmdesátých letech už pro nedostatek filmové práce spolupracovala Gloria s televizí – natáčela TV filmy a seriály, objevovala se jako host v různých show, a vrátila se opět do divadla. Hostovala pak v Anglii, Austrálii a Novém Zealandu. Natáčela sporadicky i v Evropě m.j. s Fritzem Langem Především si však od rozvodu oblíbila Anglii a Skotsko, a snažila se skloubit divadelní a filmovou práci, aby zde mohla být i s dětmi co nejčastěji. Poslední prací před filmovou kamerou byla role paní Siskové v Melvin a Howard a TV film Mr. Griffin and Me 1981.

Gloria Grahame byla od roku 1979 diagnostikována s rakovinou žaludku. Přesto se snažila nemoc překonat – prací. Jejím posledním partnerem byl od roku 1977 advokát Peter Turner. V roce 1981 se při zkoušce v divadle v Liverpoolu zhroutila.
Jedna z nejzkušenějších a vážených hollywoodských hereček umírá na rakovinu žaludku a slinivky o tři měsíce později. dne 5. října 1981 v New Yorku ve věku 57 let. Odešla významná osobnost, herečka za kterou se přišli rozloučit její kolegové, obdivovatelé a fanoušci - 10. října 1981 na její poslední cestě, o které hovořili jako - The Girl Next Door..

Marta Holubova-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:20 - 04:50

105 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Strážnice šedesátiletá

04:05 - 04:45

0 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:50 - 04:45

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

03:40 - 04:35

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gloria Grahame

Grahame Gloria

Naposled navštívené:
Gloria Grahame

Grahame Gloria