Cerven

Rex Harrison

Povolání:
Rodné jméno:
Reginald Carey Harrison
Národnost:
Narození:
5.3. 1908, Huyton, Lancashire, Anglie
Úmrtí:
2.6. 1990, New York
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Anglický herec Rex Harrison se narodil dne 5.3.1908 v Huytonu – Liverpool Velká Británie. Přání rodičů, a přání dětí se tak často odlišuje, a i když si matka s otcem přáli, aby se stal úředníkem, a jeho dobré výsledky ve škole je k tomuto přání povzbuzovaly, udělal jim „synáček“ čáru přes rozpočet, a po vystudování školy odešel k Liverpoolské divadelní společnosti, s níž začal vystupovat po Anglii.

Pro povolání herce je potřeba dobrá divadelní průprava, a to Rex věděl až moc dobře. Teprve po dvou letech cestování se rozhodl odjet do USA, a pokusit se o štěstí u filmu. Harrisonův debut ve filmu v roce 1930 zaznamenal snímek - Velká hra - The Great Game. Úspěchem se stal až film, který byl oučasně jeho první hlavní rolí po boku herečky Vivien Leigh - Bouře v šálku čaje – z roku 1937. Následoval - The Citadel - 1938, Noční vlak do Mnichova - Night Train to Munich -1940, Major Barbara – 1941, Blithe Spirit – 1945. Jedno ze zpracování tématu – Anna a král ze Siamu - Anna and the King of Siam z roku 1946, The Ghost and Mrs. Muir - 1947, a Lišky na Harrow - The Foxes of Harrow z roku 1947. Jeho herecká práce byla pozastavena příchodem II. světové války. Jako vlastenec se přihlásil do bojů za Anglii, a dosáhl v britském letectvu povýšení do hodnosti – plukovník.

Po válce přichází opět ke slovu divadlo a role ve filmech, jako např. - Uprchlík, a nebo v historickém dvoudílném, barevném velkofilmu s Elizabeth Taylor, Richardem Butonem jako Julius Ceasar v Kleopatra z roku 1963, za roli Ceasara získal na Oscara pouze nominaci. Získal také dvě ceny Tony (divadelní ceny) za - Henryho VIII v dramatu - Anne from Thousand Day – Anna tisíce dnů, a za My Fair Lady, roli H.Higginse. Svému životnímu úspěchu však vděčí nejvíce za roli profesora Henryho Higginse – nejdříve z tříletého působení na scéně divadla na Broadwayi, a poté ve vynikajícím dvoudílném filmovém zpracování My Fair Lady (s Audrey Hepburn), za kterého získal v roce 1965 Oscara. Následoval neméně zajímavý film, kde hrál papeže Julia II. s Charltonem Hestonem (sochař,umělec,vědec Michelangelo Buonarotti) – u nás byl snímek známý pod názvem – Ve službách papeže. Posledním filmovým snímkem byl v roce 1979 - Ashanti. Harrison natočil padesát filmů.

Rex Harrison byl známý záletník, a byla známá i jeho početná milostná dobrodružství,i poměrně zajímavý počet manželství. První ženou byla Colette Thomas - 1934-1942, spolu měli syna, herce a zpěváka Noela Harrisona. Další manželkou byla pověstná herečka Lilli Palmer – sňatek byl uzavřen v roce 1943, spolu měli také syna, dramatika a spisovatele Careye Harrisona. O rok později si začal Harrison románek s americkou filmovou hvězdičkou Carole Landis, která pak spáchala sebevraždu, když byla její smrt nejdříve považována za vraždu, a Harrison byl jedním z podezřelých. Vyšlo však najevo, že takto jej už vydírala předstíranými sebevraždami dříve, a tím jej chtěla donutit k rozvodu, a zřejmě se nevědomky předávkovala. Manželství s Lily bylo rozvedeno v roce 1957, na přání manželky, která už měla plné zuby jeho milostných aférek. Další v řadě byla herečka Kay Kendall - 1957-1959, Rachel Roberts - 1962-1971, Elizabeth Harris -1971-1975, zde vyženil tři syny Damiana, Jaredda a Jamieho, poslední manželkou byla v letech 1978 – 1990 Mercia Trinker. Stal se tak nakonec 5-ti násobným dědečkem.

Rex Harrison zemřel 2.6.1990 na rakovinu ve věku 82 let. Do posledního okamžiku si odmítal připustit, že je vážně nemocný, a hrál ještě pár dní před svou smrtí ve hře – Kruh na Broadwayi.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rex Harrison

Harrison Rex

Naposled navštívené:
Rex Harrison

Harrison Rex