Cerven

Susan Hayward

Povolání:
Rodné jméno:
Edythe Marrener
Národnost:
Narození:
30.6. 1917, Brooklyn, New York, USA
Úmrtí:
14.3. 1975, Beverly Hills, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Susan Hayward - Edythe Marrenner, se narodila v USA v Brooklynu 30.6.1917 Walterovi a Ellen Marrennerovým, a byla jejich třetím, tedy nejmladším dítětem. Její předkové babička a dědeček z matčiny strany byli Irové, z otcovy strany to byla zase švédská krev. Susan byla pověstná svými hustými dlouhými a rusými vlasy. Rodina žila poměrně skromně, a Susana měla už jako dítě zřejmě pocit, že jí matka nemá ráda, to plynulo z toho, že matka očividně upřednosťovala starší sestru Florence, ve které se viděla. Susan byla jako malá sražena autem, když přebíhala přes silnici, a byla pak na dlouhou dobu odkázána na berle, obě nohy v sádře. Musela se znovu učit chodit. V té době si zamilovala filmy a přála si stát herečkou. Po ukončení střední školy v Brooklynu se jí podařilo po castingu stát se na nějaký čas fotomodelkou. Tato práce jí posléze zavedla až do konkurzu na film - Jih proti severu, a roli Scarlet O'Hara. Tehdy se zkoušek zůčastnilo na 600 dívek, a o roli Scarlet měly zájem i renomované herečky. Přesto roli dostala tehdy ještě v USA neznámá, zelenooká anglická herečka Vivien Leigh.

I tak měla Susan štěstí, a první role na sebe nenechala dlouho čekat. Získala menší roli v muzikálu - Hollywood hotel, The Sisters, Comet Over Broadway, a hlavní role ve snímku - Girls On Probation, všechny v roce 1938, jen ještě pro zajímavost – zde hrála s také začínajícím hercem Ronaldem Reganem, který se o hodně později stal prvním hercem, který získal post presidenta Spojených států amerických. S Gary Cooperem hraje ve válečném filmu Beau Geste – 1939, a mezi významější filmy patří dva s Johnem Waynem - Reap The Wild Wind a The Fighting Seabees 1944 u nás známý jako Karibští piráti, kde hrála Dussilu, spolu s Paulette Godard, a Ray Millandem. S Waynem spolu hráli ještě v roce 1956 ve filmu - The Conqueor. Natáčení probíhalo poblíž Utahu, a v té době tam americká armáda prováděla radioaktivní pokusy. Faktem je to, že později, když Haywardová onemocněla rakovinou, vyšly tyto skutečnosti na světlo, a ve sdělovacích prostředcích byla vyslovena otázka, zda na následky radioaktivních látek nezemřeli herci, jako John Wayne, Agnes Moorehead, John Hoyt, režisér Dick Powell, a další z filmového štábu - všichni také na rakovinu.

Nominace na Oscara se dočkala Susan za Smash Up: The Story of a Woman, rok 1947, a o dva roky později My Fooish Heart. Konečně - With a Song in My Heart jí v roce 1952 přinesl Zlatý Glob a další nominaci na Oscara. Hraje v historických filmech – David a Bathsheba s Gregory Peckem, Sněhy Kilimandžára opět s Peckem a Avou Grdner, nebo Demetrius a gladiátoři s Victorem Maturem a Debrou Paget. Další nominace, už čtvrtá přišla v roce 1955 za film Ill Cry Tomorrow. Rok 1959 a snímek - I Want To Live, a konečně zlatá soška Oscara, a k tomu Zlatý Glob. Na počátku 60tých let hraje v několika filmech, ale úspěchy z předešlých let se již nekonaly – namátkou filmy - Ada, Back Street, Mariage Go Round. Omezuje filmování, aby se mohla věnovat svým synům a manželovi. Ve filmu se objevovala už jen příležitostně - Údolí panenek-Valley of The Dools -1967. O dva roky později účinkuje v Las Vegas v divadle v muzikálu – Mame.

Susan byla dvakrát provdána. Nejprve s hercem Jessem Barkerem, se kterým měla dvojčata. Jejich manželství bylo po desíti letech ukončeno v roce 1954. Druhým manželem byl od roku 1957 Floyd Eaton Chalkley, toto manželství bylo harmonické a šťastné, a ukončeno bylo až manželovou smrti v roce 1966. Na začátku roku 1970 jí byl objeven nádor na mozku. Posledními rolemi Susan Hayward byla role doktorky Colové v TV filmu - Say Goodbye Maggie Cole, Hart of Anger a snímek The Revengers. Na veřejnosti se již velmi nemocná naposledy objevila při předávání Oscarů - 1975.
Susan Hayward zemřela 14.3.1975 po krutém boji s rakovinou. Bylo jí 57 let. Pohřbena je vedle svého druhého manžela Floyda v Carrolltonu. Susan natočila za svou kariéru 62 filmů.


Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Hranice v srdci

04:50 - 05:15

8 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství vědy a techniky ...

04:30 - 05:00

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

13 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:40 - 05:55

18 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Susan Hayward

Hayward Susan

Irina Klimovich

Klimovich Irina

Danièle Evenou

Evenou Danièle

Pavlína Hobzová

Hobzová Pavlína

Naposled navštívené:
Susan Hayward

Hayward Susan

Irina Klimovich

Klimovich Irina

Danièle Evenou

Evenou Danièle

Pavlína Hobzová

Hobzová Pavlína