Cerven

Camilla Horn

Povolání:
Národnost:
Narození:
25.4. 1903, Frankfurt nad Mohanem, Německo
Úmrtí:
14.8. 1996, Gilsching, Bavorsko, Německo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Camilla Horn se narodila 25. 4. 1903 jako dcera úředníka ve Frankfurtu nad Mohanem. Navštěvovala školu tance a baletu. Vyučila se dámskou krejčovou a po vyučení šila v předním módním erfurtském salonu. Jenomže práce švadleny ji nijak zvlášť nebavila, a tak díky konexím, které získala v taneční škole, odjela do Berlína, kde byla přijata jako tanečnice a vystupovala v kabaretu Rudolf na Kurfürstendammu v Berlíně.

Zúčastnila se konkurzu nejdříve do komparsu, zakrátko nato na malé role v němém filmu. Zde se setkala v roce 1925 s Marlene Dietrich ve filmu Madame nechce žádné děti, o něco později hrála už pod režijním vedení Alexandra Kordy. Bylo to v roce 1926, kdy nastal obrovský průlom v její kariéře – získala nabídku do Hollywoodu za herečku Lilian Gish a natočila zde několik němých filmů. Poté pro německou UFA hraje Markétu ve Faustovi. Po úspěších v Hollywoodu je zvána také do italských, francouzských, ale i britských filmových studií a jejím častým partnerem se stal od roku 1928 anglický herec John Barrymore např. v Tempest a Eternal Love. Už ve 30. letech dala najevo své demokratické smýšlení, stejně jako Marlene Dietrich odmítala nacistickou propagandu. Jako zajímavost uvádím, že byla údajně souzena za daňové úniky. Německým úřadům se zdálo, že odvedla málo peněz ze svých honorářů získaných v zahraničí.

Camilla se naučila v USA a v Anglii velmi dobře anglicky a nejen díky tomu hrála bez potíží i ve zvukovém filmu. Po návratu ze Států do Německa se rozvedla se svým prvním mužem, obchodníkem Geertsem Klausem, a vdala se za hereckého kolegu Gustava Diessela. Manželství skončilo po šesti letech v roce 1937, když se Diessel seznámil se sopranistkou Mariou Cebotari. Camilla Horn se provdala potřetí, dne 12.12. 1938 za architekta Kurta Kurfise. V roce 1947 se stačila rozvést a znovu vdát, za Švýcara Roberta Snydera, roku 1953 se vdala za rozhlasového režiséra Rudolfa Mühlfenzela. Rozvedli se v roce 1963. Ve své biografii nazvala Gustava Diessela i přes tolikerá manželství - svou největší a životní láskou.

Camille dostala téměř příkazem od Josepha Goebelse – ministra propagandy, který ji považoval za neškodnou rebelku, že když žije v Německu, musí dát najevo své vlastenecké city, takže natočila film - Weiße Sklawen a Fahrendes Volk 1938, následovaly Polterabend 1940, cesta do Itálie a Vertigine 1941, Paura d'amare 1941, Friedemann Bach 1941, Angelo del crepuscolo 1942. Poté se od roku 1943 odmlčela až do konce II. světové války. Do svého odchodu na „umělecký“ důchod zůstala oblíbenou herečkou na filmovém plátně.

Posledním filmem, kde hrála se svými dlouholetými hereckými kolegyněmi mj. Marikou Rökk, (film se odehrává za 2. světové války) Zámek Konigswald - Schloss Königswald (1987).

Své stáří trávila v Herrschingu u Ammersee a zemřela v Gilchingu, nedaleko Strambergu, dne 14.8. 1996 ve věku 93 let. Hrála ve 33 filmech a v roce 1987 získala ocenění - Bavorskou filmovou cenu za nejlepší herecký výkon ve filmu Zámek Königswald. Mezi své milé přátele počítala Charlese Spencera Chaplina, herečku Lilian Harwey, režiséra Friedricha Wilhema Murnaua a herece Victora de Kovy.


Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Camilla se sice narodila v Německu, ale měla české kořeny a ne méně úspěšné příbuzné. Její matka Adelhaie Františka Desederie Horn, rozená Tuscherová, se narodila ve Střílkách, v okrese Kroměříž, rodičům Karolíně a Ignácovi Tuscherovým. Jejich další dcery a tety Camilly Rosálie (Rosa), Josefína a Tonjetta Tuscherovy byly velmi úspěšné operní divy. Rodina žila ve Střílkách a později v Třebíči na Vysočině.

Autor: verykrp

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Za oponou

22:50 - 23:45

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Velký flám (1966)

21:50 - 23:50

88 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Las Vegas (2000) [T...

22:55 - 23:55

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - 7 pádů Honzy Dědka (2012) [TV ...

22:20 - 23:25

58 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Camilla Horn

Horn Camilla

Georg Tressler

Tressler Georg

Sepp Rist

Rist Sepp

Naposled navštívené:
Camilla Horn

Horn Camilla

Georg Tressler

Tressler Georg

Sepp Rist

Rist Sepp