Cerven

Leslie Howard (1)

Povolání:
Rodné jméno:
Leslie Steiner
Národnost:
Narození:
3.8. 1893, Londýn, Velká Británie
Úmrtí:
1.6. 1943, Biskajský záliv blízko Bordeaux, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Dne 3.4.1893 se v Londýně, G.B., a nebo také Anglii narodil Leslie Howard - Steiner, jako první dítě, a po něm následovaly ještě další 4 sourozenci. Rodiče se na čas rozhodli pro změnu země, a tak se z Anglie přestěhovali do Rakouska. Přesto, že matka byla angličanka mluvilo se v rodině pouze německy, a tak měl Leslie ve škole po návratu zpět do Anglie z počátku veliké problémy.Nicméně vystudoval úspěšně v Londýně na Dulwichské koleji.

Otec pracoval jako bankovní úředník, a Leslie ještě před odchodem do armády též, i když ho tato práce nebavila. Po návratu z války, kdy utrpěl velký duševní otřes se začal věnovat herectví a podařilo se mu dostat se na divadelní scénu v Londýně, kde se jak náleží dostatečně otrkal, aby pak mohl být úspěšně přijat v USA na Broadwayi. Exceloval ve hře Her Cardboard Lover, a ve hře Berkeley Square, a nejen že hrál, psal ale i režíroval některé hry sám. Pak už přichází doporučení do Hollywoodu. Divadlu ovšem po celou dobu svého hereckého života zůstal bezvýhradně věrný. Leslie Howard přichází do éry zvukového filmu s bezchybnou anglickou angličtinou, a přesto, že působí poněkud jako suchar, záhy nachází své obdivovatele. Vzpomeneme-li jeho herecké výkony tak třeba po boku Normy Shearer ve filmu: Slzy lásky, nebo ve vynikajícím historickém filmu z doby francouzské revoluce - Červený Bedrník (Scarlet Pimpernel 1934), po boku herečky Merle Oberon, a jeho neuvěřitelně dobře zahraný znuděný šlechtic Sir Percy Blakeney.

Leslie nezůstává ani ve filmu pozadu s divadelními příběhy. V roce 1936 je to adaptace divadelní hry Zkamenělý les,a po jeho boku začínající Humphrey Bogart, který se díky tomuto filmu velmi dobře uvedl, a o dva roky později v roce 1938 natáčí film Pygmalion,a jeho postavou je z divadla oblíbený Henry Higgins.Howard hraje s B.Davisovou v Of Human Bondage, není mu cizí ani romantika, a tak spolu s Olivií de Havilland hrají ve filmu Love I´m After. Přichází veliký pan Shakespeare a drama Romeo a Julie s Normou Sheaer – rok 1936. Nebyl to pár podle současných kritérií, kdy např. v Zeffirelliho Romeovi a Julii bylo hlavním protagonistům – Olivia Hussey - Julie 16 let, Leonard Whitting – Romeo 17 let, zatím co Norma měla 33 let, a Leslie 43, rok vzniku se datuje do roku 1936. Howard hraje také v roce 1939 s Ingrid Bergmanovou ve filmu Intermezo. K jeho nejznámější roli se řadí hlavně ztvárnění jižana Ashleye Wilkese v barevném dramatu: Jih proti severu, který byl oceněn mnoha Oscary. Film byl dokončen roku 1939.

Jako správný patriot se vrátil Leslie do Anglie, v roli producenta, režiséra i herce hrál ve válečných filmech jako byl třeba spolu s Laurencem Olivierem Forty Ninth Pararel aj.
Leslie Howard zahynul tragicky při letu z Portugalska do Británie v roce 1943, kdy bylo letadlo spol. KLM sestřeleno nad Biskajským zálivem. Spolu s ním zahynulo dalších 16 lidí včetně malých dětí. Tato akce byla od německé Luftwaffe cílená, a to na příkaz ministra propagandy Josefa Goebelse, který Howarda nesnášel pro jeho smýšlení, učinkování v protiněmeckých filmech, a jeho postoje proti Hitlerovi a Německu. Leslie Howard byl ženatý a to jenom jednou,s Ruth Martinovou se kterou měli dceru a syna. Oba se stali umělci.


Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Rajské zahrady (2009) [TV cykl...

02:00 - 02:20

8 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Za mřížemi: v nejdrsnějších vě...

01:25 - 02:15

43 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Las Vegas (2000) [T...

01:35 - 02:15

33 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:05 - 03:00

3 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Leslie Howard

Howard Leslie

Sandip Deb

Deb Sandip

Naposled navštívené:
Leslie Howard

Howard Leslie

Sandip Deb

Deb Sandip