Cerven

Richard Chamberlain

Povolání:
Rodné jméno:
George Richard Chamberlain
Národnost:
Věk:
90
Narození:
31.3. 1934, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Richard Chamberlain se narodil v Los Angeles 31. března roku 1935 do rodiny obchodníka Charlese Chamberlaina a zpěvačky Elsy Chamberlainové. Vyrůstal zpočátku v poměrně harmonickém výchovném prostředí, doslova ve velmi skromných poměrech Beverly Hills v porovnání s jinými tamnímu rodinami, se svým o šest let starším bratrem Williamem. Byl velmi nesmělý a nechával za sebe raději mluvit svého staršího bratra.

Styděl se i ve škole, byl zamindrákovaný, protože byl značně vytáhlý, hubený- samá ruka, samá noha. Navíc nosil dlouhodobě rovnátka a trpěl dyslexií. Později rodinné soužití zkomplikoval otec Charles, který propadl alkoholu a matka se dosti často jako zpěvačka nezdržovala doma a vracela se v nočních hodinách. Na konci školní docházky na nižším stupni se Richardovi zalíbil film a divadlo a k překvapení všech se pustil do studia na hudební konzervatoři a poté na Po,ona College, kde se poprvé představil jako herec v amatérském divadle.

Odsloužil si dva roky vojenské služby v Koreji a po návratu domů se přihlásil do hereckých kurzů Jeffa Coreya. Zásadní význam rpo jeho kariéru mělo vystoupení v souboru losangelského divadla City of Angels. Postupně se propracovával i přes menší místní televizní studia a drobných rolí v méně známých béčkových filmech. Za filmový debut Richarda Chamberlaina lze považovat dobrodružný film Tajemství rudého útesu z roku 1960. Ve věku šestadvaceti let se stal hvězdou úspěšného televizního seriálu Dr. Kildare. Za roli mladého lékaře byl oceněn Zlatým globusem.

Po skončení seriálu se ocitl na nějakou dobu mimo zájem televizních studií i filmových štábů. V té době se bez úspěšně pokoušel o hudební dráhu. Odjel z USA do velké Británie, kde získal v roce 1968 roli v televizním seriálu Portrét dámy a pronikl i na divadelní prkna. Jeho úspěch byl mimořádný, protože byl v celé novodobé britské divadelní historii druhým Američanem, který takového úspěchu dosáhnul, když mohl vystoupit v mnoha shakespearovských rolích. Anglický divák byl přímo nadšen jeho hereckými výkony i lidskými vlastnostmi, zejména v Hamletovi.

Jako filmový herec se rázem objevuje zejména v rolích ušlechtilých, vnitřně romantických hrdinů, ale i sympatických dobrodruhů, např. ve filmu Tři mušketýři jako Aramis, Hrabě Monte Christo a zejména ve dvojroli filmu Muž s železnou maskou. Mimo toto zařazení se zhostil vynikajícím způsobem i rolí drsnějších jedinců, např. v akčním thrilleru Skleněné peklo, ale také ve filmu Milovníci , ve kterém ztvárnil hudebního génia P.I.Čajkovského. Divadlu byl stále průběžně věrný a např. na Broadwayi vystupoval ve Snídani u Tiffaniho, West Side Story a Příběhu z Philadelphie. Vysoké popularity dosáhl v mnoha seriálech, např.: Šógun u nás uváděno jako Zajatec japonských ostrovů. Za ztvárnění hlavní role byl oceněn cenou Emmy.

Další neméně úspěšné seriály ukázaly, že nejde o žádnou náhodu, ale o herecké výkony mimořádných kvalit, jako např. v seriálech: Agent beze jména; Příběh hrdiny; Casanova a také příběh lásky katolického kněze a farmářské dcery Meggie Ptáci v trní. V roce 1983 byl zařazen mezi deset historicky nejúspěšnějších televizních seriálů. Tento seriál se po takřka třinácti letech dočkal pokračování /1996/. Herecky je Richard Chamberlain i nadále aktivní. Jednou z trvalých vlastností Richarda Chamberlain je obrana svého soukromí a pěstování své zeleniny, jelikož je zapřisáhlým vegetariánem. Udržuje si cvičením, plaváním, jógou a tenisem nejen svou kondici, ale i zdraví. Řadu let již vlastní dům na havajském ostrově Oahu, kde se zdržuje takřka trvale.

Po spekulacích o jeho sexuální orientaci a snaze o zpochybnění jeho osoby ze závislosti na drogách a alkoholu, našel jak sám mnohokrát uvedl, konečně ráj na zemi.

Erkul

Autor: Erkul

Životopis (biografie) / Informace:
Richard Chamberlain bol hlavnou osobnosťou TV v 60-tych rokoch. Celým menom George Richard Chamberlain sa narodil v Beverly Hills v marci 31, 1934. Richard bol veľmi dobrý študent, neskôr prejavil záujem o herectvo počas navštevovania Pomona College.

Zamieril do Hollywoodu, kde si zahral vo filme ako: "Dr. Kildare" (1961), kde sa stal veľkou hviezdou. Ďalej si zahral v : Twilight of Honor (1963) s Joey Heatherton a v Joy in the Morning (1965). Bol považovaný len za produkt televízie. Zaujímal sa aj o vážnejšie úlohy, a tak si zahral v Richardovom Lesterovom filme Petulia (1968) . Bravúrny herecký výkon podal vo filme "Hamlet" (1969) a "Richard II" (1972), kde si získal nie tak ľahko zavďačiteľné britské obecenstvo. Richard sa potom znovu vrátil späť do Ameriky. Monumentálny úspech získal v mini seriály "Vtáky v tŕní" (1983) a "Shogun" (1980/Ii)ktoré ho znovu priviedli späť na vrchol. Richard si získal divákov aj vďaka Trom mušketierom (1973) v úlohe Aramisa.

Richard sa presťahoval pred nedávnom na Havaj a vo veku 69 rokov sa rozhodol napísať vlastný životopis s názvom "Zničená láska," v ktorom úprimne rozpráva o úzkosti skrývania jeho homosexuality, aby uchránil svoju dlhú kariéru.

Autor: Lienocka22

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

16:10 - 17:00

46 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Kronika starověkého Egypta

16:15 - 17:10

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

86 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:45 - 17:55

11 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Richard Chamberlain

Chamberlain Richard

Naposled navštívené:
Richard Chamberlain

Chamberlain Richard