Cerven

Kabát

Povolání:
Národnost:
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Historie skupiny Kabát se datuje od roku 1983. Zakládajícími členy byli Milan Špalek a Tomáš Krulich. Kapela prakticky nevystupuje i skrz zákaz od úřadu, sestava se stále mění, původní žánrem je Thrash metal, vliv na ně měly skupiny jako Katapult, Metallica, Motorhead.

Přichází povinná vojenská služba po ní ustálení sestavy, přicházejí Radek Hurčík, Josef Vojtek a jako poslední tuto sestavu doplnil Ota Váňa, v této sestavě kapela funguje od roku 1991 dodnes. Z počátku skupina fungovala pouze v Teplicích a okolí jako lokální rocková kapela. V roce 1989 přichází s demem Orgasmus a singly Koleda, koleda, Za trest, Mají motorovou. Singly vychází na kompilacích za podpory Petra Jandy. Zlomovým bodem pro další vývoj byl rok 1991, kdy vyšla první řadová deska Má ji motorovou a v zápětí Živě. Na základě kladného ohlasu podepsala skupina exkluzivní smlouvu s monitorem.

Následovaly další desky Děvky ty to znaj, Colorado, Země plná trpaslíků, Čert na koze jel, Megahu. Kabátů se dostává i kritika za změny v žánru i textu, i že si dovolili zahrát někdy recesní country. Jinak si kritika Kabátů moc nevšímá, kapelu nechává proplouvat jakoby bez povšimnutí. S nálepkou buranství a hulvátství… padne i názor jestli Kabát přežije rok 2000, to se vše změní koncem 90. let.

Nic na tom ale nemění masový zájem i prodej. Kabát to risknul a v roce 1997 rezignoval na pravidelné měsíční hraní po všech možných a nemožných místech a zkusil jednou a čas naplnit zimní stadiony. Vychází další alba Go satane go, best of album Suma sumárum a Dole v dole s kterým vyráží na první venkovní turné a návštěvnost neklesne pod deset tisíc, v Praze v Edenu tleská 22 tisíc fanoušků. Kabát se stává jednou z nejprofesionálnějších skupin široko daleko s obrovským zázemím, skvělým managementem a hlavně schopností produkovat silné a zpěvné písničky. Na jevišti si to navíc užívají tak, že se tahle radost nutně přenáší do publika, to se potom rádo vrací znovu a znovu. Z textů vytváří příběh, který je tak podobný životnímu stylu u nás, a svou chytrou verzí sytí dav.

V roce 2003 Kabát vítězí v cenách Anděl i v Českém slavíku. V roce 2007 Kabát vítězí v národním kole Euro songu a jede reprezentovat do Helsinek, kde však neuspěje. Vše si rázem vynahradí na domácí scéně, kde jede své druhé open air tour k vydané desce Corrida a z jedné zastávek v Hradci Králové vytvoří historický rekord, kdy navštíví koncert 25 tisíc lidí. Pro rok 2009 si Kabát přichystal jen jeden koncert, aby oslavil 20 let skupiny v nezměněné sestavě, a to se skvěle povedlo, kdy si cestu na pražský Vypich našlo 60 tisíc lidí. Rok na to Kabát vydává svou desátou studiovou desku Banditi di Praga a v prodeji se dostává přes hranici jednoho milionu nosiče, za který dostává diamantovou desku.

V roce 2011 rozjíždí halové turné po Česku i Slovensku a vrací se k divácky atraktivnímu středovému pódiu, jako to bylo k turné Suma sumárum. Na konci roku vítězí v anketě Zlatý slavík (kategorie hudební skupina), a to po šesté v řadě s celkově osmým slavíkem na kontě.

Dnes je Kabát jednou z nejprodávanějších a nejúspěšnějších kapel historie české muziky. Na rok 2013 si Kabát připravil malé zpestření, a to spojení svého koncertu s Big Bandem, ke svému 30. výročí vzniku kapely.

Autor: Mirosllav

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

15 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Svět zvířat

18:30 - 19:25

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Hospoda (1996) [TV seriál]

18:50 - 19:30

25 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Kabát

Kabát

Naposled navštívené:
 Kabát

Kabát