Cerven

Ken Loach

Povolání:
Rodné jméno:
Kenneth Loach
Národnost:
Věk:
87
Narození:
17.6. 1936, Nuneaton, Warwickshire, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Narodil se v roce 17. června 1936 ve městě Nuneaton v anglickém hrabství Warwickshire. Studoval práva na St. Peter’s Hall v Oxfordu, poté krátce působil v divadle. V roce 1963 nastoupil do BBC jako televizní režisér. To zahájilo jeho dlouhou kariéru coby režiséra natáčejícího filmy jak pro televizi, tak kina, od Cathy Comes Home a Kes z 60. let až po filmy jako Země a svoboda, Sladkých šestnáct let, Zvedá se vítr nebo Andělský podíl z poslední doby.

zdroj: Film Distribution ARTCAM

Životopis (biografie) / Informace:
Jeden z mála britských režisérů, který odolává svodům Hollywoodu a dává přednost sociálně laděným výpovědím se svérázným smyslem pro humor. Po studiu práv v Oxfordu se věnoval divadelní režii, pak přešel do televize, kde natáčel dokumenty. Jeho film Kes je dodnes počítán k vrcholům britské kinematografie.

Po studiu práv v Oxfordu (1957-1960) se věnoval divadelní režii, pak přešel do televize, kde natáčel dokumenty. V roce 1968 založil vlastní produkční společnost Kestrel Films, umožňující mu zachovat si nezávislost. Jeho film Kes, jenž získal Křišťálový globus na MFF v Karlových Varech 1970, je dodnes počítán k vrcholům britské kinematografie. Režisér navštívil v roce 1996 LFŠ v Uherském Hradišti. Ken Loach je jedním z mála britských režisérů, který odolává svodům Hollywoodu a dává přednost sociálně kritickým výpovědím se svérázným smyslem pro humor. Ve svých snímcích, které se vyznačují psychologickým realismem, střízlivě a bez sentimentu zobrazuje život lidí na okraji britské společnosti. Často obsazuje neherce.

Životopis (biografie) / Informace:
Ken Loach
Po studiu práv se věnoval divadelní režii a pak přešel taktéž k televizi. Od roku 1965 se věnuje i filmově režii. Patří mezi nejúspěšnější evropské režiséry, především pokud jde o počet mezinárodních cen a uznání, přesto pořád odolává hollywodskému pokušení. Ken Loach je z hlediska formy I vzorným žákem a následovatelem britské FREE CINEMA, pro své filmy však vybírá náměty, které tvrdě a nekompromisně demaskují pravou podstatu současného světa snad všechna velká festivalová ocenění. - Cannes (Země a svoboda Raining Stones, Riff-Raff, Hiden Agenda, Looks and Smiles, Black Jack), Berlín Ladybird Ladybird, Family Life, Felix (Země a svoboda Riff-Raff), Benátky (Carla's song), César (Země a svoboda)
VI. seminář britského filmu Uherské Hradiště

Autor/Zdroj: /

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ken Loach

Loach Ken

Naposled navštívené:
Ken Loach

Loach Ken