Cerven

Myrna Loy

Povolání:
Rodné jméno:
Myrna Adele Williams
Národnost:
Narození:
2.8. 1905, Radersburg, Montana, USA
Úmrtí:
14.12. 1993, New York, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Myrna Loy se narodila 2.8.1905 v Montaně USA, jako Myrna Adéle Williamsová. Své velmi neobvyklé jméno Myrna získala díky otci, který při jedné cestě vlakem narazil na stanici Myrna, která se mu údajně zalíbila tak, že jejím jménem pokřtili s manželkou po dlouhém dohadování svou dceru. Její rodina se za krátký čas přestěhovala do města Helena, hlavního města Montany. Když po epidemii chřipky zemřel Myrnin otec, byli nuceni se s matkou a bratrem přestěhovat do Los Angeles. Už ve škole se velmi zajímala o herectví, a v roce 1920 si našla práci v divadle, aby mohla pomáhat finančně podporovat rodinu. A tak jednou, a vlastně prý náhodou přišla na představení manželka producenta tehdejší velké Hollywoodské filmové hvězdy Rodolpho Valentina, a pro Myrnu tak vznikla šance začít hrát ve filmu a především v Hollywoodu.

Myrna první film natočila v roce 1925, to jí bylo 20 let a fim měl název – What Price Beauty. I když nebyla se svými výkony v němých filmech nikdy spokojená, velké zadostiučinění jí přinesl zvukový film, protože Myrna byla hlasově velmi dobře vybavena díky několikaleté divadelní průpravě. Po několika málo filmech u spol. Warner Bross přešla ke společnosti Metro Goldwyn Mayer, a tady se konečně blýsklo na časy. Nejprve hraje s boxerskou hvězdou Maxem Baerem ve filmu Prizefighter and The Lady -1933, a pak už po boku herců v pravém slova smyslu Wiliama Powela a Clarka Gabla ve snímku Manhattanský melodram -1934 a detekktivní komedie The Thin Man - Hubeňour z roku 1934 a role Nory Charles jí vynesla vzhůruVšechny tři jmenované filmy zrežíroval W.S van Dyke, který byl pověstný neuvěřitelně svižným způsobem natáčení a především to mu přinášelo zakázky, protože jak se říkalo – zvytečně neprotočil peníze a to bylo ve filmovém průmyslu velice podstatné. Jejím hereckým partnerem opět velký kamarád Myrny William Powell. Jejich herecké naturely se k sobě mimořádně dobře hodily. Film Hubeňour oslavil velký úspěch, a v dalších letech na něj čekala další pokračování s touto úspěšnou dvojí jich bylo natočeno 5.

S Powelem natáčí další filmy a velmi zajímavý byl i životopisný film The Great Ziegfield -1936, komedie Uražená lady -1936, kde byl druhou dvojicí Spencer Tracy a Jean Harlowovou, další komedie Bláznivá láska – Love Crazy -1941. Hrála opět s Jean Harlow a Gablem ve filmu Žena versus sekretářka - Wife VS.Secretary – 1936. Nemíme zapomenout, že Myrna byla politicky činná a svůj odpor proti fašismu, válce a Hitlerovi dávala veřejně a nepokrytě najevo. V roce 1946 tedy těsně po válce byl natočen (mnou velmi oblíbený a preferovaný film) The Best Years of Our Lives - Nejlepší léta našeho života, kde hrála plejáda výborných herců, jejího manžela hrál Frederic March, dceru Teresa Wright,Dana Andrews, Harold Russell, Virginia Mayo a.j. ve vynikající režii Williama Wylera. Film získal 7 Oscarů : Nejlepší film, Režie, Herec hl.role - Fredric March, Herec ve vedl.role - Harold Russell, Hudba, Scénář + 1 nominace: Zvuk a Harold Russell.
Další zajímavé společenské komedie, rodinné filmy natočila i s Cary Grantem, ve filmech např. - The Bachelor and The Bobby-Soxter, a nebo úspěšný snímek nedávno vysílaný i v naší TV, Mr. Bladings Buldds His Dreamhouse - Vysněný dům pana Bladingse. Myrna hraje od roku 1947 čím dál méně, ale pokud nějakou roli přijala byla v ní vždycky naproto suveréní, první a jedinečná. Myrna Loy vyhlížela i v pokročilém věku nesmírně dobře a tak můžeme opravdu litovat, že se od 50-tých let objevovala na plátnech kin tak málo.
Myrna Loy byla čtyřikrát vdaná. První manželství s Arthurem Hornblowem Jr., 6 let, Poté s Johnem Hertzem Jr., 2 roly, Gene Markleyem 4 roky a poslední maželství s Howlandem H. Sargeant uzavřené 1. 6. 1951, a rozvedené jako předešlá 31.5.1960. Ze zádného sňatku neměla děti. Myrniným posledním filmem byl v roce 1981 s Henry Fondou - Summer Solstice. Myrna získává v roce 1991 Oscara za celoživotní přínos. Za svou filmovou kariéru natočila úctyhodných 130 filmů. Myrna zemřela v 88 letech při chirurgickém zákroku 14.12.1993 v New Yorku.





Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - My všichni školou povinní (198...

09:45 - 10:50

49 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Námluvy ve světě zvířat

10:05 - 10:55

29 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Odznak Vysočina (2022) [TV ser...

09:35 - 10:55

59 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Vinaři (2014) [TV seriál]

09:30 - 10:40

64 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Myrna Loy

Loy Myrna

Angela Finger-Erben

Finger-Erben Angela

John Patton

Patton John

The Cave Man

The Cave Man
The Cave Man

Naposled navštívené:
Myrna Loy

Loy Myrna

Angela Finger-Erben

Finger-Erben Angela

John Patton

Patton John

The Cave Man

The Cave Man
The Cave Man