Cerven

James Mason

Rodné jméno:
James Neville Mason
Národnost:
Narození:
15.5. 1909, Huddersfield, Yorkshire, Anglie
Úmrtí:
27.7. 1984, Lausanne, Švýcarsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Anglický divadelní a filmový herec James Neville Mason, se narodil v Huddersfieldu, hrabství York, západní Yorkshire dne 15.5.1909 v rodině velmi bohatého obchodníka. Měl ještě dva starší bratry. Otec si velmi přál, aby se James stal architektem, a protože si otce velmi vážil, skutečně začal na fakultě architekturu studovat. To by ale nesměl být na škole divadelní kroužek, kam zakrátko James rád a s nadšením chodil.

Divadlo a hraní ho uchvátilo natolik, že se rozhodl pro hereckou dráhu. Působil nejdříve v různých kočovných společnostech, kde se postupně dostával k hlavním rolím. Talent určitě měl, protože jinak by nebyl přijat na scénu slavného Londýnského divadla Old Vic, a za čas byl požádán o spolupráci na Dublinské divadelní scéně v Gate Theatre.

Alexander Korda znal Masona již z divadla a tak mu nabídl spolupráci, a James měl hrát ve filmu - Poslední lásky dona Juana. Podle všeho však bylo natáčení pro neshody za čtyři dny ukončeno. Na filmovém plátně debutoval až o dva roky později v roce 1935 ve filmu - Laté Extra, kde si zahrál Jima Martina, a rok 1936 - Troubled Waters, Prison Breaker, Blind Man´s Bluff, 1937 - Fire Over England – Oheň nad Anglií – historický film spolu s Laurencem Olivierem, Vivien Leigh, 1938 – Cyrano z Bergeraku v roli Christiana de Neuvillette. Stal se v poměrně krátké době velkou hvězdou anglického filmu. James se netajil, že by si také rád zkusil práci za mořem, a tak po trvalejších neshodách s anglickými producenty odchází do USA.

Jeho prvním americkým filmem byl snímek režisera M. Ophülse - Cauht - rok 1949. Velkým, přítelem byl pro něj po dobu pobytu v USA i mimo, hvězda němé grotesky Charles Chaplin. V dalších letech natočil spoustu filmů, a často ve svých rolích hrál skutečné historické postavy. Ve státech natočil Madame Bovary, Reckles Moment, East Side-West Side, One Way Street, The Story of Rommel – jako nacistický generál Rommel hrál tuto historicky známou postavu ve dvou filmech - Liška pouště-1951 a Krysy pouště-1953, Brutus v historickém drama - Julius Caesar -1953, anebo role císaře Franz Josefa ve filmu s Avou Gardner, která hrála císařovnu Sisi, arcivévodu Rudolfa hrál Omar Shariff, baronesu Marii Vetser – Catherine Deneuve v Mayerlingu z roku 1968.

Mason byl herec par excellence, a proto je až s podivem, že nikdy nezískal cenu pro herce tak důležitou jako je Oscar – na svém kontě měl jen tři nominace. Mě zaujal třeba psychologicky propracovanou studií zahořklého, bohatého, mladého muže Nicholase, který jako poučník « vychovává » mladou dívku Francesku – Ann Tod, a sám skrývá zatrpklost a nedůvěru v ženy, poznamemaný tvrdým otcem, matkou, která ho pro milence opustila, a nechala jej prožít nelítostné, smutné dětství, ve filmu z roku 1946 - The Seventh Veil – Sedmý závoj, ve kterém hrál i herec českého původu Herbert Lom doktora Larsena.

James Mason byl všestranný umělec, pracoval jako režisér, psal scénáře a náměty, podílel se jako producent v letech 1940-60 na 7 filmech, natáčel pro TV - cca 31 filmů. Za svůj život hrál ve 150 filmech.

Mason byl ženatý s divadelní a filmovou herečkou Pamelou Oster–Mason od roku 1941, a měli spolu dvě děti, dceru Portland, která se narodila v roce 1948, a zemřela v roce 2004, a syna Morgana rok 1955. Manželství po hádkách a neshodách skončilo rozvodem 1964, důvod prý byla manželčina žárlivost.
Druhou ženou se stala australská herečka Clarissa Kaye, kterou si vzal v roce 1971, a jejich manželství trvalo až do Masonovy smrti.

James Mason umírá 27.7.1984 v Lausanne na infarkt. Pohřben je na své přání ve Vevey na stejném hřbitově s celoživotním přítelem komikem Charlesem Chaplinem.


Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sisi

00:35 - 01:25

40 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Království pirátů

01:05 - 01:55

10 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

00:35 - 01:30

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:50 - 01:45

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
James Mason

Mason James

Naposled navštívené:
James Mason

Mason James