Cerven

Al Kikume

Povolání:
Národnost:
Narození:
9.10. 1894, Honolulu ,Kaimuki, Oahu, Hawaii
Úmrtí:
28.3. 1972, Los Angeles, California, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec a kaskadér cizokrajného jména Al Kikume, vlastním jménem Elmer Kikume Gozier se narodil v Honolulu Kaimuki, Oahu, na Hawaii 9. 10. 1894. Pocházel z rodiny havajského bankéře, takže dostal jedny z nejlepších škol. Do USA odcestoval studovat, ale po ukončení studia začal navštěvovat různé kluby, kde se scházela filmařská společnost.

Al byl poměrně bohatý člověk a zjistil, že filmový průmysl, bude nové a zajímavé působiště v jeho životě. Odjel do Hollywoodu, kde se nejen účastnil kamerových zkoušek, ale nabídl produkování filmů a hned první z roku 1933 Tarzan the Fearless mu vrátil veškeré prostředky a velkou částku navrch. Jeho exotická tvář mu přisuzovala určitý typ rolí – domorodců, Arabů, Indů, Havajanů, hrál také domorodé boháče, nebo policisty, na jeho rejstříku byli i zločinci.

V letech 1930 – 1950 se objevoval v mnoha hollywoodských filmech – většinou dobrodružných, a zde bych ráda uvedla několik filmů, které jsou známé milovníkům starých filmů dodnes. Byly to filmy s Charlie Chanem - Charlie Chan at the Race Track, Ch. Ch. at the Olymipics, Charlie Chan in Honolulu, Charlie Chan in Reno nebo Charlie Chan in Treasure Island. Dalším oblíbeným typickým soukromým detektivem – pro změnu Japoncem, hrál jej Peter Lorre - byl Mr. Moto in Danger Island, Mr. Moto Takes a Chance. Následovaly Kit Carson 1940, zde si zahrál Indiánského náčelníka a během války to byly snímky s válečnou tématikou – South of Tahiti, Typhoon, Danger in the Pacific, kde hrál domorodého lékaře, nebo Remember Pearl Harbor .

Po válce hrál Kikume vedle mistra hrůzy Bely Lugosiho v hororu Bela Lugosi Meets a Brooklyn Gorilla, nebo např. v seriálu Ramar of the Junge, v roli Baboura. Mohli jsme jej také vidět ve výpravné Cestě kolem světa za 80 dní z roku 1956, roli Philliase Fogga ztvárnil David Niven, princeznu Audu Shirley McLaine. Kikumovým posledním filmem byl v roce 1957 – Hell Ship Mutiny.

Al Kikume byl ženatý jen jednou a jeho ženou se stala v roce 1916 Virgilia Smith. Rozvedli se spolu v roce 1925. Kikume zemřel v Los Angeles v Kalifornii 27. 3. 1972 ve věku 77 let. Objevil se v převážně menších rolích v 62 filmech.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Al Kikume

Kikume Al

Naposled navštívené:
Al Kikume

Kikume Al