Cerven

Freddie Mercury

Povolání:
Rodné jméno:
Farrokh Bomi Bulsara
Známý jako:
Frederick Bulsara
Národnost:
Narození:
5.9. 1946, Stone Town, Zanzibar, Tanzánie
Úmrtí:
24.11. 1991, Londýn, Kensington, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jeden z nejslavnějších zpěváků všech dob Freddie Mercury, se narodil jako Farrokh Bulsara 5. září 1946 ve Stone Town v Zanzibaru - Tanzánie
.
Jeho rodiče pocházeli z indického státu Gudžarát. Jeho otec pracoval v Zanzibaru jako pokladní v britském koloniálním úřadu. V pěti letech začal navštěvovat zanzibarskou misijní školu. Už když bylo Freddimu 7 let, tak absolvoval klavírní lekce a v roce 1955 byl poslán do Bombaje, kde žil na internátní škole St. Peter's v Panchgani. Freddie měl mladší sestru Kashmiru.

Ve věku 12ti let založil školní kapelu s názvem The Hectics. Jeden z jeho přátel tehdy prohlásil, že už v té době měl Freddie jednu zajímavou vlastnost. Na základě poslechu rádia dokázal hudbu přenést na klavír, což už samo o sobě vypovídalo o jeho hudební genialitě.

V roce 1964 probíhala v Zanzibaru revoluce a tak Freddie s celou rodinou raději uprchli do Anglie. Zde se přihlásil na školu Isleworth Polytechnic (dnes známá jako West Thames College), kde studoval umění. Nakonec získal diplom v umění a grafickém designu na Ealing Art College.

V roce 1969 se připojil ke kapele IBEX, ale proslavit se nedokázala. Další na řadě byla kapela Sour Milk Sea,ale i ta se rozpadla. Poté přišlo osudové setkání s kytaristou Brianem Mayem (adeptem zubního lékařství) a bubeníkem Rogerem Taylorem, kteří spolu s Timem Staffelem založili v roce 1968 kapelu Smile. Kapela se slušně rozjížděla, ale pak došlo ke stagnaci a něco nefungovalo a tak se ke kapele připojil Freddie. Jedinému Timu Staffelovi se to moc nezamlouvalo a nakonec kapelu opustil. Na řadu přišla otázka, jak si budou říkat. Roger a Brian navrhovali název kapely Grand Dance, ale charismatický Freddie si prosadil svou a vznikla kapela Queen. Přibližně v té době si i změnil příjmení na Mercury. Potřebovali ještě jednoho člena, kterým se nakonec stal velmi šikovný baskytarista John Deacon. Jejich první album Queen nezaznamenalo žádný velký úspěch, ale na debutové album bylo 24. místo velmi slušný začátek.

Druhé album Queen II., které skupina vydala v březnu 1974, bylo daleko úspěšnější. Stalo se 5. nejprodávanějším albem v Británii a další album Sheer Heart Attack, bylo už dokonce druhé. 21. listopadu 1975 vyšlo LP A Night at the Opera se skladbou Bohemian Rhapsody. Singl Bohemian Rhapsody se později dostal na 1. místo britské hitparády, kterou vedl celých 9 týdnů. 30. června 1980 vyšlo album The Game, které se stalo nejprodávanějším albem v USA. V roce 1984 vyšla Freddieho první sólová nahrávka Love Kills a o rok později i první sólové debutové album Mr. Bad Guy.

Freddie měl hlasové dispozice barytonisty. Jeho hlas měl rozsah čtyř oktáv, čímž se mohl klidně stát i operním pěvcem. Španělská sopranistka Montserrat Caballé, se kterou Freddie nazpíval legendární operní záležitost ,,Barcelona´´ o něm prohlásila: ,,Jeho technika byla úžasná, žádný problém s tempem, vynikající smysl pro rytmus, velká muzikálnost. Byl schopný najít tu správnou barevnost pro každé slovo.´´

Za celou kariéru absolvovala kapela přes 700 koncertů po celém světě a takřka všechny se pyšnily obrovským zájmem posluchačů. Jedno z nejpozoruhodnějších představení kapely Queen, se konalo na Live Aid v roce 1985, během kterého bylo na stadionu zhruba 72.000 lidí. Toto představení bylo v té době zvoleno skupinou hudebních manažerů jako největší živé představení v historii rockové hudby vůbec. A vůbec ta největší událost skupiny Queen? Finální živé vystoupení 9. srpna 1986 v Knebworth Parku v Anglii, kde se zúčastnilo koncertu neuvěřitelných 300000 lidí.

Podle partnera Jima Huttona, se kterým měl Freddie Mercury poměr, mu byla diagnóza s nepříjemným verdiktem AIDS sdělena krátce po Velikonocích v roce 1987. V té době Mercury však prohlásil, že jeho testy na vir HIV byly negativní. Nicméně se média neustále pídila po pravdě a Mercury to pro změnu neustále popíral. Kolem roku 1989 už to na něm bylo bohužel i vidět. Byla vidět velká únava a velký úbytek váhy, který nedokázal zakrýt ani make-up ani kostýmy. Se skupinou ještě natočil album Innuendo (únor 1991) a v červnu téhož roku se vyčerpaný odebral do svého domova v Kensingtonu. Zde mu byla oporou přítelkyně Mary Austin.

Podle všeho ke konci života dokonce ztratil zrak a jeho zdravotní stav se natolik zhoršil, že už nebyl schopen vstát ani z postele. Na tohle trápení Freddie reagoval vyřazením léků, aby uspíšil svou smrt. Nadále bral pouze prášky proti bolesti. 23. listopadu vydal oficiální vyjádření potvrzující, že trpí nemocí AIDS a ani ne 24 hodin poté Freddie Mercury vydechnul naposledy. Zemřel na večer 24. listopadu 1991 ve věku 45 let, ve svém domě v Kensingtonu. Oficiální příčina smrti byla bronchiální pneumonie vyplývající z nemoci AIDS.

27. listopadu 1991 se uskutečnil pohřeb v krematoriu West London. Účastnilo se ho 35 Freddieho nejbližších přátel z rodinného kruhu, členů kapely Queen nebo třeba Eltona Johna. 20. dubna následujícího roku se na stadionu ve Wembley konal ceremoniál pro uctění jeho památky,který sledovala takřka miliarda televizních diváků. Kde byl popel slavného zpěváka rozptýlen, není oficiálně známo, přesné místo zná prý pouze Mary Austin. Nicméně se traduje, že jedna z možností je břeh Ženevského jezera ve švýcarském Montreux.

Autor: Karius

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Angličanka (2022) [TV seriál]

21:55 - 22:45

33 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Jean Gabin osobně

21:45 - 23:40

43 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

NOVA - Malé lásky

21:40 - 22:45

48 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

21:25 - 22:35

63 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Freddie Mercury

Mercury Freddie

Naposled navštívené:
Freddie Mercury

Mercury Freddie