Cerven

Hiromu Arakawa

Povolání:
Národnost:
Věk:
51
Narození:
8.5. 1973, Tokachi, Hokkaido
Životopis (biografie) / Informace:
Hiromu Arakawa je japonská manga umělkyně z Hokkaido. Její nejznámější manga je Fullmetal Alchemist, která se stala hitem v tuzemsku i v zahraničí. Později byla upravena do dvou řad televizního anime. Hiromu nejčastěji zobrazuje sama sebe jako krávu s brýlemi.

Narodila se 8. května 1973 v Tokachi, Hokkaido v Japonsku, kde od mala bydlela a vyrůstala na mléčné farmě s pěti sestrami. Dokud byla malá, snila o tom, jak se z ní jednou stane manga umělkyně. Během školních let často čerpala vědomosti z učebnic. Po absolvování střední školy brala lekce olejomalby. Docházela tam jednou měsíčně po dobu sedmi let, když pracovala na rodinném statku. Mezitím vytvořila se svými přáteli dojinshi mangu a kreslila yonkoma pro jeden časopis.

Arakawa začala pracovat v manga průmyslu jako asistentka Hiroyuki Eto, autora Mahojin Guru Guru. Svou kariéru odstartovala v roce 1999 vydáním Stray Dog ve Square Enix měsíčníku Shonen Gangan, kde Hiromu dále pravidelně vydávala jednu kapitolu Shanghai Yomakikai po dobu roku 2000.

Osudový zlom nastal až v červenci roku 2001, kdy Arakawa publikovala první kapitolu Fullmetal Alchemist v již zmíněném měsíčníku. Série byla rozdělena do sto osmi kapitol. Poslední byla zveřejněna v červenci 2010 a všechny řady byly sebrány do dvaceti sedmi svazků. Když studio Bones upravovalo mangu do podoby anime, autorka jim začala pomáhat ve vývoji. Nicméně později nechala tvůrce pracovat na scénáři samostatně tak, že jak manga i anime získaly odlišné konce, rozvinuly se do další mangy. Později, když se schylovalo k dokončení adaptace druhé anime s názvem Fullmetal Alchemist: Brotherhood, Arakawa ukázala režisérovi Yasuhiro Irieovi své plány s ukončením mangy. A díky tomu na poslední chvíli celý seriál společně zakončili.

V současné době žije Hiromu v Tokiu a vydala dosud tři další díla – Raiden 18 (2005), Soten no Komori (2006) a Hero Tales (2006 – 2010). Na tvorbě Hero Tales spolupracovala se Studio Flag pod jménem Huang Jin Zhou. V adaptaci tohoto anime seriálu byla Arakawa zodpovědná za design charakterů. Vypracovala rovněž pro japonské vydání grafický přebal románu The Demon's Lexicon, jenž napsala Sarah Rees Brennan.

V dubnu 2011 Arakawa začala tvořit novou sérii s názvem Silver Spoon. Ta byla převedena do seriálové podoby Weekly Shonen Sunday.

Autor: Yontalcar

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kouzelný měšec (1996)

14:35 - 16:05

85 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Dostihy 2024

15:10 - 16:25

50 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Babovřesky (2012)

14:20 - 17:15

100 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

Prima - Tady hlídám já (2012)

14:25 - 16:40

95 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hiromu Arakawa

Arakawa Hiromu

Mary Beth Evans

Evans Mary Beth

Naposled navštívené:
Hiromu Arakawa

Arakawa Hiromu

Mary Beth Evans

Evans Mary Beth