Cerven

Heidelinde Weis

Povolání:
Národnost:
Narození:
17.9. 1940, Villach, Rakousko
Úmrtí:
24.11. 2023, Villach, Rakousko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Heidelinde Weis, nebo také Heide, rakouská herečka se narodila ve Villachu 17. 9. 1940. Heide chodila na obchodní školu ve Villachu, a hrála ve školních představeních. Odmala milovala divadlo a přesto, že rodiče, hlavně otec chtěl pro svou dceru zajištěné povolání, protože on sám byl úspěšný obchodník, zvítězila svými argumenty a v nemalé míře i prosbami, a po ukončení školy odjela do Vídně, kde navštěvovala kursy herectví u proslulého Maxe Reinharda.

Heidelinde Weis se stala členkou vídeňského Theater in der Josefstadt v roce 1959, a v tom samém roce debutovala také před kamerou ve filmu - Ich heirate Herrn Direktor. O rok později se skutečně provdala, ne sice za ředitele, ale za divadelního producenta Helmutha Duna. Od roku 1962 až do roku 1981 byla stálým hostem na scénách německých divadel v Hamburgu, Düsseldorfu a v Mnichově, a často hostovala i ve Vídni.

My jsme se mohli s její roztomilou tváří, setkat například v komedii – Lhář a jeptiška - Der Lügner und die Nonne z roku 1967. Heide byla představitelkou mladých pohledných žen, historických postav – jako Antigona, Desdemona v Othelo, Liselotte von ser Pfalz – Liselotta Falcká, nebo ze současnosti Colombe, Die seidene Shuh, Die Marquise von B., nebo později v televizních seriálech – Derrick, Der Kommissar, Familie Leitner, dvouroli v koprodukčním TV filmu - Die Frau in Weis, nebo další u nás známý seriál - Schwarzwaldklinik v roli doktorky Eleny Bach.

Na delší čas se Heidelinde odmlčela, protože se starala o těžce nemocného manžela, a po jeho smrti v roce 1998 se znovu začala objevovat v sériích filmů podle Rosamunde Pichler, nebo v sérii Der Traumschiff – Love Boat, které patří i u nás mezi poměrně známé snímky.

Vrátila se také k divadelní práci, a doposud jezdí na zájezdová představení s Boulevardtheatern. Heide Weis je majitelkou německých ocenění - Goldener Bildschirm - Zlatá obrazovka z roku 1976, Deutscher Schallplattenpreis 1976, nebo Goldene Kamera - Zlatá kamera 1978. Heidelinde má do současnosti na svém kontě okolo 80 filmů, a jejím zatím posledním je TV film z roku 2011 Pfarrer Braun – Altes Geld, junges Blut, Pastor Brown - Staré peníze, nová krev….

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Heidelinde Weis

Weis Heidelinde

Naposled navštívené:
Heidelinde Weis

Weis Heidelinde