Cerven

Maureen O'Sullivan

Povolání:
Rodné jméno:
Maureen Paula O'Sullivan
Národnost:
Narození:
17.5. 1911, Boyle, County Roscommon, Irsko
Úmrtí:
23.6. 1998, Scottsdale, Arizona, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Maureen Paula O'Sullivan se narodila v Boyle, Rocsommon – Irsko dne 17. 5. 1911. Otec Charles Joseph O'Sullivan byl důstojníkem v Connaught Rangers. Byla to anglicko-irská bojová složka, která válčila v první světové válce. Matka se jmenovala Mary Lovett Fraserová-O´Sullivanová. Maureen chodila do klášterní školy v Dublinu, do konventu ve Sacred Heart-Roehampton v Londýně, a poté i v Paříži. Jako zajímavost uvádím, že Maureen si hodně dlouhou dobu přála stát pilotem a létat s letadlem. Z doby svých dalších studií si získala kamarádku, a ne ledajakou, později se také ona stala velkou filmovou hvězdou. Byla to filmová a divadelní herečka Vivien Leigh, později manželka herce Laurence Oliviera, známá jako představitelka krásné, zelenooké Scarlett O´Hara, z dvoudílného filmu - Sever a jih. Po ukončení studia odjíždí zpět do Irska. V Dublinu, se setkala s režisérem Frankem Borzage, který hledal nové tváře pro spol. Fox, a ten jí pozval do Hollywoodu.

O pár měsíců později přijela Maureen do Hollywoodu v doprovodu své matky v roce 1930. Její tvář, výraz i hlas se kameře, ale i zvukové aparatuře líbil tak, že natočila pro Fox sadu šesti filmových komedií (např. Princezna a instalater, a That Its London – Tak to je Londýn), s tím, že Fox jí nebránil ve spolupráci s jinou společností a jinými ateliéry v Hollywoodu. Takže už v roce 1932 podepisuje další smlouvu, tentokrát s MGM. Irving Thalberg jí připravil naprostou lahůdku – hrát Jane Poterovou v připravovaném filmu - Tarzan opičí muž, podle románu E.R.Burroughse, se světovým a olympijským mistrem v plavání Johnny Weissmullerem, který měl hrát roli Tarzana. Spolu pak pro obrovský úspěch natočili pět dalších filmů.

Je známo, že Maureen byla u všech společností, kde hrála nejen velice oblíbená pro svou čestnost, milé a bezelstné chování, které ji kupodivu v tomto dravčím průmyslu lidé vraceli téměř s úctou, ale proto, že byla ochotna kdykoliv komukoliv pomoci. Filmy o Tarzanovi jen rozšířily její popularitu u diváků, a kritika se shodovala na tom, že i díky její postavě Jane byly všechny příběhy herecky i lidsky velmi zajímavé. Většina lidí souhlasila s tím, že tyto filmy by nebyly ani zdaleka tak úspěšné, pokud by nebylo jejího jemného talentu, o její kráse nemluvě. Maureen byla více než jen Jane Parker ve filmech o Tarzanovi, byla skvělá herečka, a právě tak skvěle působila i ve filmech – namátkou - David Copperfield, Anna Karenina, nebo v Pýcha a předsudek podle spisovatelky Jane Austen.

V roce 1936 se provdala za australského spisovatele Johna Farrowa, který získal mimořádné světové ocenění jako autor knihy o „ Historii papežství“, za knihu „Život Thomase Morea“, a nebo Tahitsko-anglický slovník…. Po dotáčce posledního společného – 6 dílu Tarzana požádala Maureen o uvolnění ze smlouvy, aby se mohla postarat o těžce nemocného manžela. Ono není nikdy snadné přerušit svou kariéru, a práci, kterou máme rádi, odejít z lukrativního místa, ale udělala to proto, že chtěla, věnovat více času svému muži. Měli spolu sedm dětí: Michaela, Patricka, Mariu-Miu Farrow, Johna,Theresu-Tisa, Prudance, Stephanie Farrow. Později pokračovala už zvolna a občas ve filmu i v televizi, a začala podnikat v provozování poradenské a svatební služby, kterou zaštítila svým nepřekonatelným šarmem. Firma měla název - The Wediquette International.

Kariéra křehké, a přesto tolik silné osobnosti Maureen O´Sullivan trvala 60 let. Účinkovala na Broadwayi, hraje v pokročilém věku po boku své dcery Mii Farow ve filmech Woodyho Allana, poměrně velkou roli dostala také ve filmu Peggy Sue 1986 se vdává, anebo v TV seriálu o manželích Hartových - 1994 s Robertem Wagnerem a Stefanií Powers v -Hart to Hart, detektivním seriálu o bohatých manželích, řešících řady kriminálních případů na vlastní vrub – u nás se jmenoval - Tvrdě, ….ale srdečně.

Maureen O´Sullivan – Farow, Crushingová, zemřela ve Scottsdale, Arizona dne 23. 6.1998 ve věku 87 na infarkt. Po sobě zanechala druhého milujícího manžela Jima Cruschinga, se kterým žila v letech 1983 – 1998, šest dětí, 32 vnoučat a 14 pravnuků……Šťastná to žena.


Marta Holubová – clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Ta rozkošná mateřská dovolená ...

12:55 - 13:25

9 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Narozeni 1918 - viděno šesti

12:20 - 13:15

44 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

44 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:40 - 13:35

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Maureen O'Sullivan

O'Sullivan Maureen

Lucia Ragni

Ragni Lucia

Markus van Schalkwyk

van Schalkwyk Markus

Pošťácká pohádka

Pošťácká pohádka
Pošťácká pohádka

Na sto procent

Na sto procent

Jarma Lewis

Lewis Jarma

A Yank at Oxford

A Yank at Oxford
A Yank at Oxford

Naposled navštívené:
Maureen O'Sullivan

O'Sullivan Maureen

Lucia Ragni

Ragni Lucia

Markus van Schalkwyk

van Schalkwyk Markus

Pošťácká pohádka

Pošťácká pohádka
Pošťácká pohádka

Na sto procent

Na sto procent

Jarma Lewis

Lewis Jarma

A Yank at Oxford

A Yank at Oxford
A Yank at Oxford