Cerven
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Lena Olin

Povolání:
Rodné jméno:
Lena Maria Jonna Olin
Národnost:
Věk:
69
Narození:
22.3. 1955, Stockholm, Švédsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Lena se narodila ve Švédsku, v rodině známého herce a režiséra Stiga Olina, který je znám účinkováním v raných filmech Ingmara Bergmana. Po studiu herectví se stala členkou stockholmského Královského dramatického divadla, na jehož scéně slavila úspěchy ve hrách Král Leár a Hra snů, které režíroval Ingmar Bergman.

Tento slavný režisér si ji natolik oblíbil, že přímo pro ní napsal roli mladé herečky Anny Egermanové, s níž během příprav inscenace hry naváže citový vztah stárnoucí režisér, v psychologickém, komorním Tv snímku Po zkoušce. Mezinárodní popularitu a uznání si vydobyla úlohou smyslné české umělkyně Sabiny, milenky mladého pražského neurochirurga (Daniel Day - Lewis) v adaptaci románu Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí režiséra Ph. Kaufmana.

Výraznou hereckou kreaci, za kterou byla nominována na Oskara, předvedla v postavě krásné, vášnivé a zoufalé Máši, jedné ze tří hrdinek, které spojuje milostné pouto k polskému emigrantovi, ve filmové přepisu knihy I. B. Singera; Nepřátelé, milostný příběh.

Jejím manželem se stal švédský režisér Lasse Hallström, který s ní natočil film Čokoláda, kde hrala postavu týrané Josephine.

Dále učinkovala ve filmech: Fanny a Alexander (1982), Havana (1990), Romeo krvácí (1993), Královna prokletých (2002), Tma (2002), Alias (Tv seriál - 26 epizod 2002 - 2006), Nezapomeň na mě (2010), Zákon a pořádek (2010).

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lena Olin

Olin Lena

Únos (Kidnapped)

Únos
Kidnapped

Naposled navštívené:
Lena Olin

Olin Lena

Únos (Kidnapped)

Únos
Kidnapped