Cerven

Antónia Lišková

Povolání:
Národnost:
Věk:
47
Narození:
25.3. 1977, Bojnice, Československo, Slovensko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Tonička Lišková, rodačka ze slovenského lázeňského městečka Bojnice, se do italského Říma poprvé dostala na prahu dospělosti, kdy jí tatínek zaplatil krátký poznávací zájezd. Věčné město však mladičkou studentku okouzlilo natolik, že její místo zůstalo při zpáteční cestě prázdné a Antonia se tak rozhodla pro nový život v nové vlasti.

Začátky byly krušné, musela se naučit řeč, sžít se s jiným prostředím a odlišnou mentalitou nových "krajanů". Její první prací byla servírka v malém baru, později pak pracovala asi dva roky jako fotomodelka v Miláně. Na předváděcí molo ji ale nepustili, údajně kvůli její malé výšce. Nicméně se tím její snímky dostaly až do filmařských kruhů a ona byla pozvána na svůj první casting. Ten sice moc slavně nedopadl, neboť Antonia postrádala i ty základní zkušenosti z herecké branže, dvířka do světa italského showbysnysu se jí však přece jenom pootevřely...

Po prvních roličkách, kdy nabírala zkušenosti a osvojovala si fígle hereckého kumštu pomalu, ale jistě začaly přicházet větší úlohy a ona vstupovala do povědomí italských diváků čím dál tím zřetelněji. Mihla se v seriálu "Don Matteo" (2001), větší prostor už dostala jako Francesca v "II Commissario", ve filmu "Il tunnel della libertá" (2004) se postavou Hellen vrátila do časů socialismu v NDR, dále ji bylo možné vidět jako Oslici v "La notte di Pasquino" (2003), nebo jako Eriku Schneider v Tv minisérii "L'uomo sbagliato" (2005).

Velký úspěch ji ale čekal až s filmem Riparo (2007), kde spolu s portugalskou herečkou Maria de Medeiros ztvárnila postavy dvou lesbických žen. Snímek se dočkal šesti vítězství a dvou nominací - např. několikanásobného ocenění A. Liskové coby nejlepší herečky (2007 + 2008), získal italskou verzi Golden Globe (2008),cenu Italského národního syndikátu filmových novinářů (2008) a další. Ani v současné době Antonia Liskova neskládá ruce do klína a pilně natáčí další snímky, u nás však (jako ostatně většina italské filmové tvorby) bohužel prakticky neznámé.

Spolu se svým manželem, plastickým chirurgem Lucou Ferrara, žije A. Liskova nedaleko Říma a kromě své práce se s láskou věnuje i výchově jejich společné dcerky Liliany, narozené v roce 2005.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Neviditelní (2014) [TV seriál]

15:20 - 16:10

8 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

ČT2 - Povolání: Královna

15:20 - 16:05

8 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:30

53 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

58 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Antónia Lišková

Lišková Antónia

Naposled navštívené:
Antónia Lišková

Lišková Antónia