Rijen

Ondřej Pavelka

Povolání:
Národnost:
Věk:
69
Narození:
10.9. 1955, Nový Jičín, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ondřej Pavelka pochází z umělecky založené rodiny, jeho otcem je divadelní herec Vladimír Pavelka (*1925), matka učila na Lidové škole umění. Ondřej se narodil v Novém Jičíně, dětství ale strávil v Karlových Varech, základní školu pak navštěvoval v Ostrově nad Ohří.V té době také našel zalíbení v dramatickém umění, začal se úspěšně zúčastňovat celostátních recitačních soutěží a festivalů amatérských divadel. Ke spolupráci jej vyzvalo poloprofesionální Divadlo na okraji. V době studií na gymnáziu pracoval jako kulisák v karlovarském divadle a nakonec vystudoval herectví na DAMU (1978). Po absolutoriu vedly jeho kroky do Divadla Na okraji, kde působil v letech 1979-1986. Svým hereckým uměním, například ve hrách Romeo a Julie nebo Revizor, výrazně přispěl k utváření charakteru této scény. Od roku 1982 zároveň působil v amatérském A-studiu, které se pod jeho vedením postupně profesionalizovalo a v letech 1986-1989 zde měl Pavelka stálé angažmá. Prosadil se zde nejen herecky, ale také jako režisér (Hodina lásky, Báj, Hořký Maxim), dramaturg a autor. Z jeho hereckých kreací té doby je na místě připomenout vystoupení ve Višňovém sadu. V letech 1989-1993 byl členem hereckého souboru Divadla Na zábradlí, kde pod vedením Jana Grossmana vynikl ve hrách Pokoušení, Largo desolato nebo Don Juan. Od roku 1993 patří Ondřej Pavelka k hereckým oporám Národního divadla v Praze. Našel uplatnění v klasice (Naši furianti, Othello, Běsi), ale i v moderně (Obsluhoval jsem anglického krále, Nobel nebo Oblak a valčík). Pavelka vyniká jako kreativní herec s širokým rejstříkem výrazových prostředků, hrál romantické hrdiny i složité psychologické postavy. Občas se věnuje i divadelní režii, například v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, v Praze pak v Rokoku i v Národním divadle. Působí také jako umělecký šéf divadla Rubín, které je pokračovatelem dřívějšího A-studia, pohostinsky hraje také na dalších scénách. Na DAMU vyučuje na katedře alternativního herectví a loutkoherectví.

I když ve svých začátcích nebyl Pavelka hercem významného divadla, stal se na přelomu 70. a 80. let vyhledávaným představitelem typu moderních mladých mužů, často s vysokým sebevědomím. Jeho první filmovou rolí byla hlavní postava tuláka Martina v pohádce DEVÁTÉ SRDCE (1979). Vzápětí se objevil jako skladatel Josef Suk v historickém snímku KONCERT NA KONCI LÉTA (1979), následně mu připadly v několika filmech úlohy kontroverzních postav (ŘETĚZ, 1981; CO JE VÁM, DOKTORE?, 1983; VŠECHNO NEBO NIC, 1984). Střídal hlavní i vedlejší postavy, byl též spoluautorem námětu a scénáře k filmu POUTNÍCI (1988). Výrazné postavy různých charakterů mu přinesly tři snímky přelomu 80. a 90. let (SEDÍM NA KONÁRI A JE MI DOBŘE, 1989; ZVÍŘATA VE MĚSTĚ, 1989; DIVOKÁ SVINĚ, 1990). Po útlumu českého filmu po roce 1989 pak zaujal svou trojrolí v umělecky hodnotném a oceněném filmu KRVAVÝ ROMÁN (1993). Další velkou roli pak dostal jako učitel češtiny v přepisu Vieweghova románu VÝCHOVA DÍVEK V ČECHÁCH (1997). Od té doby jeho práce pro film stagnuje, naposledy se objevil v kontroverzně přijatém Jakubiskově filmu POST COITUM (2004).

Od počátků své herecké dráhy pracuje Pavelka pochopitelně také pro televizi, hrál v inscenacích, pohádkách a seriálech, z této doby stojí za zmínku televizní přepis ruské literární klasiky OBYČEJNÁ HISTORIE (1982), kde jeho hlavní postava doznala na poměrně velkém prostoru dramatického charakterového vývoje. V poslední době zaujal v televizním filmu JASNOVIDEC (2005). Pavelka sám dnes říká, že se dlouhodobě vyhýbal účasti v seriálech a tyto nabídky odmítal, nyní však již několik let hraje jednu z velkých rolí v nekonečném seriálu TV Nova ULICE (2005).

Ondřej Pavelka byl dvakrát ženatý a má dva syny. Jeho první manželkou byla herečka Eva Salzmannová (*1958), donedávna byla jeho životní partnerkou herečka Národního divadla Sabina Králová (*1970).

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
Pochází z divadelnického prostředí. Ještě před studiem na DAMU
spolupracoval s pražským Divadlem na okraji, kam se po
absolutoriu vrátil. Hrál také ve Studiu Y a DNZ a v . Hrál v
četných TV inscenacích a seriálech.

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

08:55 - 09:45

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie.cs (2007) [TV cyklus]

09:20 - 10:10

0 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Vaše kouzelná zahrada

08:55 - 09:35

25 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Prima Svět (1995) [TV pořad]

09:15 - 09:50

5 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ondřej Pavelka

Pavelka Ondřej

Zalez do spacáku

Zalez do spacáku
Zalez do spacáku

Pokaždé, když jsem šťasten

Pokaždé, když jsem šťasten

Drsný zákon (Shutterspeed)

Drsný zákon
Shutterspeed

Buck Rogers

Buck Rogers

Ieva Kundziň

Kundziň Ieva

Shelley Levinson

Levinson Shelley

Emma Baron

Baron Emma

Vojtěch Heřman

Heřman Vojtěch

Edgard Mourino

Mourino Edgard

Martin Blažek

Blažek Martin

Naposled navštívené:
Ondřej Pavelka

Pavelka Ondřej

Zalez do spacáku

Zalez do spacáku
Zalez do spacáku

Pokaždé, když jsem šťasten

Pokaždé, když jsem šťasten

Drsný zákon (Shutterspeed)

Drsný zákon
Shutterspeed

Buck Rogers

Buck Rogers

Ieva Kundziň

Kundziň Ieva

Shelley Levinson

Levinson Shelley

Emma Baron

Baron Emma

Vojtěch Heřman

Heřman Vojtěch

Edgard Mourino

Mourino Edgard

Martin Blažek

Blažek Martin