Cerven

William Powell

Povolání:
Rodné jméno:
William Horatio Powell
Národnost:
Narození:
29.7. 1892, Pittsburgh, Pensylvánie USA
Úmrtí:
5.3. 1984, Palm Springs, Kalifornie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
…“ Mí přátelé stáli při mně,když má kariéra soupala, zažili i mé pády. Nevěřím proto, že existuje něco víc, co stojí v životě za to, než je přátelství. Přátelství je mnohem lepší cit, než je láska, jak se všeobecně uznává“………..

Představitel vždy bezchybných a uhlazených elegánů, kterým však nechyběl smysl pro humor a nadsázku, William – Horatio Powell, se narodil v Pittsburghu 29. 7. 1892. Na newyorské divadelní scéně se začal objevovat už od roku 1912, což bylo o deset let dříve, než stanul před filmovou kamerou.

Vysokého sympatického elegána si vyhlédla spol. Paramount Picture a od roku 1924 až do roku 1931 se stal kmenovým hercem. I když hrál v několika zajímavých filmech, nějaké "slávy" se v tomto období nedočkal. Za zmínku snad stojí snímek z roku 1928 - The Last Command, kde si zahrál roli arogantního ředitele Lea. O rok později však zazářil jako detektiv Philo Vance, který má vyřešit vraždy na Kanárských ostrovech – The Canary Murder Case – 1929. Opět na rozdíl od velké části herců ze „Silent“ období neměl Powell problém přejít na zvukový film, protože byl majitelem příjemného a kultivovaného barytonu.

Od roku 1931 sice začal spolupracovat s Warner Bros, ale ani zde se mu nevyplnily jeho herecké představy. V roce 1934 se stal Powell hercem spol. MGM, a vznikla zde snad nejlepší možná tandemová spolupráce s hereckou partnerkou, jakou byla okouzlující Myrna Loy. Jejich první herecké setkání proběhlo v Manhattan Melodrama z roku1934, v tom samém roce natočil také film - The Thin Man, a byl nominován za tuto roli na Oscara 1935. The Great Zigfeld byl v roce 1936 také nominován na cenu Akademie, a Powell si zde zahrál velkého Florence s espritem a vtipem. Opět byl nominován na Oskara za roli - My Man Godfrey.

Za jistý zlom jeho uměleckého a osobního života bylo setkání s platinovou sexbombou Jean Harlow, se kterou se setkal při natáčení filmu Reckless – 1935 a hráli spolu jako pár v Libeled Lady 1937. Harlow a on se stali milenci. Jak dalece a jak jejich vztah probíhal, je předmětem spekulací. Jisté však bylo, že se po bouřlivém vztahu rozešli. Jean pak střídala Willovi naschvál partnery, aby zapomněla. Při natáčení postsynchronů k "Libeled Lady" a Saratoga byla s velkou horečkou převezena do nemocnice. Měla nejen závažné dýchací problémy a zánět ledvin, ale stav se stal natolik vážný, že lékaři nedávali naději. Harlow v nemocnici po desíti dnech zemřela. Film byl po nenadále smrti Jean Harlow dotáčen pomocí dvou hereckých dublerek – Mary Dees a Geraldine Dvořak, hlas za J.Harlow dotáčela Paula Wislow.

Smrt Jean Harlow se Willa velmi dotkla, protože si dával její konec za vinu. Její matka jej pak naprosto bezostyšně požádala, aby zaplatil Jeanin pohřeb. Nastaly nechutné tahanice a William jej nakonec skutečně vypravil. Byl prý podle tehdejšího tisku velkolepý, za účasti téměř celého Hollywoodu... stál - 30 000 dolarů, což byla v té době skutečně velká částka.

Jak Powell, tak i Jeanina přítelkyně, herečka Myrna Loy pozastavili natáčení filmu - The Thin Man, a vzali si z ateliérů volno. Thin Man, měl velký úspěch a MGM zadalo další pokračování, z nichž páté, a poslední oba protagonisté natočili v roce 1947. V té době také získal Powell další nominaci na Oscara. Celkem byl nominován třikrát. Hrál také v TV, a jeho poslední role byla právě v roce 1955 před televizní kamerou.

William Powell byl třikrát ženatý – s herečkou Eileen Wilson 1915-1930 s níž měl jediného syna – Willa Davida Powella, s herečkou Carolle Lombard 1931 – 1933 ,(pozdější ženou herce Clarka Gabla), a Dianou Lewis celých čtyřicet let od 6.1.1940 do jeho smrti 5.3.1984.

William Powell zemřel v Palm Springs na infarkt ve věku 92 let.

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

15:05 - 16:05

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

ČT2 - Poslední povstalec

14:45 - 15:35

20 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Las Vegas (2000) [T...

14:30 - 15:30

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:35 - 15:35

30 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
William Powell

Powell William

Randy Carter

Carter Randy

The Search for Bridey Murphy

The Search for Bridey Murphy
The Search for Bridey Murphy

Gisela Schlüter

Schlüter Gisela

Klariza Clayton

Clayton Klariza

Sérgio Mekler

Mekler Sérgio

Judex 34

Judex 34

Ruth Terry

Terry Ruth

Dan Dailey

Dailey Dan

Jane Perry

Perry Jane

Naposled navštívené:
William Powell

Powell William

Randy Carter

Carter Randy

The Search for Bridey Murphy

The Search for Bridey Murphy
The Search for Bridey Murphy

Gisela Schlüter

Schlüter Gisela

Klariza Clayton

Clayton Klariza

Sérgio Mekler

Mekler Sérgio

Judex 34

Judex 34

Ruth Terry

Terry Ruth

Dan Dailey

Dailey Dan

Jane Perry

Perry Jane