Cerven

Faye Emerson

Povolání:
Rodné jméno:
Faye Margaret Emerson
Národnost:
Narození:
8.7. 1917, Elizabeth, Louisiana, USA
Úmrtí:
9.3. 1983, Deyva, Španělsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Faye Emerson se narodila v rodině rančera a soudního znalce na jihu USA v Louisianě dne 8. 7. 1917 v Elizabetě. Později přesídlila rodina do Texasu a v době, když Faye prožívala pubertu se rodiče rozvedli a Faye se odstěhovala s matkou k novému „otci“ do San Diega, ovšem protože začala brzy svými kousky otčíma obtěžovat, prosadil si, aby byla umístěna do klášterní školy s internátem. Po ukončení střední školy, kdy měla za sebou řadu školních, divadelních představení se rozhodla pro hereckou dráhu.

Debutuje v roce 1935 ve filmu Russet Mantle, a následovaly zatím poměrně malé a neuspokojující role. Faye se provdala za prodejce aut ze San Diega Williama Crawforda, v roce 1938, protože byla těhotná, a na nějaký čas filmové ateliéry opustila, aby se však v roce 1942 vrátila, již rozvedená, ale s chutí a vervou, dobýt znovu, od začátku filmový svět. Na přehlídce talentů v San Diego jí hledači talentů od Paramountu a Warner Bros viděli, byli jejím vzhledem i talentem ohromeni a nabídli Faye smlouvy.
Zdá se, že se rozhodla správně, když nakonec podepsala spolupráci s Warner Bros. Od roku 1941 hrála hlavní i vedlejší role ve filmech Blues in the Night, Manpower oba 1941. S Van Johnsonem v krimi - Murder in the Big House 1942, Air Force a The Desert Song – 1943. S Peterem Lore v Mask of Dimitrios, 1944 nebo Hotel Berlin a The Very Thought of You oba v roce 1945. V převážné většině rolí byla okouzlující zajímavá, blýskavá, elegantní, ale vždy dáma, kterou obdivují všichni muži.

V roce 1944 se Faye vdává po druhé, za čtvrtého syna tehdejšího presidenta USA F.D. Roosevelta - Elliotta Roosevelta, a mají spolu tři děti. Patří rázem k nejvýznamnějším osobám světového dění. Po válce s manželem Elliottem navštívila oficiálně Sovětský svaz a J.V. Stalina, a jako spřátelená velmoc se setkali na tiskové konferenci s ruskými novináři. Rozhovor, který spolu vedli byl zveřejněn téměř ve všech světových mediích. Rozvodem však v lednu roku 1950 končí i toto manželství.

Ve své práci začala Faye Emerson pokračovat ve chvílích, kdy její manželství začalo skřípat, a v roce 1948 se po delší době objevuje ve snímku - The Play's the Thing – 1948. Od roku 1949 začala spolupracovat také s TV – konferuje, moderuje pořady o módě, a je nominována na cenu Emmy. V roce 1950 je hostilelkou ve vlastní show – Faye Emerson Show. Opět další zajímavá práce vede její kroky na Broadway, a hraje v několika společenských hrách - Parisienne, Havenly Twins a.j. Hraje také v Shakespearových dramatech, a … dalších filmech, a opět se vdává - rok 1953, tentokrát je to kapelník televizního orchestru Skitch Henderson. Toto manželství vydrželo téměř osm let.

Herečka, která dostala kdysi přezdívku – Nejlépe oblečená žena v TV, se nyní zaměřila na cestování po světě. Od roku 1960, kdy ukončila hereckou kariéru žila střídavě ve Švýcarsku a později ve Španělsku, a do Států se vracela čistě jen obchodně, nebo za dětmi a nejlepší přítelkyní, herečkou Ann Sheridan.

Faye Emerson zemřela na Majorce – Deyva, Španělsko dne 9. 3. 1983 na rakovinu žaludku ve věku 66 let.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Herečka s podmanivým pohledem, to byla krásná americká filmová a televizní star Faye Emerson. Narodila se jako Faye Margaret Emerson 8. července roku 1917 v místě s názvem Elizabeth, stát Louisiana v USA. Její rodina tíhla k rančerskému způsobu života. Emersonovi se několikrát stěhovali. V době dospívání Faye se rozvedli. Dívka zůstala žít se svou matkou, jíž následovala do San Diega, kde žila spolu s ní a matčiným novým manželem. Nejprve navštěvovala klášterní internátní školu a poté vystudovala univerzitu „San Diego State College“.

Již v době studií okouzlilo mladou dívku filmové plátno a také ona zatoužila státi se herečkou. Nejprve nastoupila cestu divadelní a v roce 1935 debutovala drobnou úlohou v RUSSET MANTLE. Stále však ještě v té době není filmovou hvězdou. V roce 1938 uzavírá Faye svůj první sňatek s prodejcem aut ze San Diega, Williamem Crawfordem. Z manželství, které skončilo v roce 1942 rozvodem, vzešel jeden syn William Wallace (nar. 11. 6. 1940 v San Diegu). V době krachu prvního manželství se Faye začala objevovat pravidelně před kamerou. Lze říct, že její kariéru 40. léta doslova odstartovala. Od roku 1941 patřila k hojně obsazovaným americkým herečkám. Po prvních malých rolích, jako byla např. zdravotní sestra v nemocnici ve filmu AFFECTIONATELY YOURS (1941), následovala po sérii několika dalších menších úloh hlavní role Dorothy Drew Burtonové v kriminálním dramatu LADY GANGSTER z roku 1942. Jinou velkou roli ztvárnila v dramatickém snímku SECRET ENEMIES (také 1942). O rok později zazářila v roli Anastasie Hartové ve válečném filmu WOMEN AT WAR.

Současně s rostoucí filmovou kariérou dochází ke zvratům i v soukromém životě krásné Faye. Po rozvodu s W. Crawfordem udržovala vztah s Julianem „Kenem“ Kinrichem, avšak svůj druhý sňatek uzavřela až se synem prezidenta F. D. Roosevelta, Elliottem, s nímž se seznámila na jednom z hollywoodských večírků v roce 1943. Vzali se o rok později. Sňatek s Faye byl pro 34-letého Roosevelta jr. již třetím manželstvím.

Vyjma filmové práce se ve druhé polovině 40. let začíná Faye objevovat také v americké televizi. Diváci ji mohli spatřit např. v rodinné talk – shaw s názvem AUTHOR MEETS THE CRITICS, vysílané v letech 1947 – 1954, kde figurovala jako moderátorka. Jinou televizní účastí je v letech 1950 – 1954 vysílaný komediální seriál s názvem YOUR SHOW OF SHOWS. V roce 1950 měla také svůj vlastní televizní pořad nazvaný THE FAYE EMERSON SHOW, rovněž pojatý jako rodinné talk – shaw. Ve stejném roce bylo rozvedeno její druhé manželství s E. Rooseveltem, z něhož vzešly dvě děti. O rok později se Elliott oženil počtvrté s Minnewou Bell. Později uzavřel ještě i pátý sňatek. Zemřel v roce 1990 v Arizoně ve věku 80 let.

V době, kdy končilo natáčení Fayiny televizní show, potkala svého třetího manžela, hudebníka a jazzového pianistu Skitche Hendersona (1918 – 2005). Manželství uzavřené v prosince roku 1950 skončilo o osm let později rozvodem. V průběhu 50. let pokračovala Faye ve své televizní práci. Byla též jednou z účinkujících v dlouhodobě vysílaném seriálu THE UNITED STATES STEEL HOUR (1953 – 1963). Byť na poli televizní práci dosáhla velkého úspěchu, na počátku let 60. se začala z herecké práce stahovat. Je neuvěřitelné, že tato mediálně známá hvězda se z pole absolutního výsluní stáhla do naprostého soukromí. Hodně cestovala, zejména po Evropě. Do Hollywoodu se vracela jen velmi ojediněle, převážně za účelem obchodních cest. Jejími oblíbenými zeměmi se stalo Švýcarsko a Španělsko. Po dvě desetiletí žila novým životem, který si zvolila. Zemřela na španělské Mallorce 9. března roku 1983. Krásná Faye Emerson podlehla rakovině žaludku.


Zdroj: www.imdb.com - heslo Faye Emerson, překlad anglického textu + další zmínky o F. E. na webové síti

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Místo činu - Drážďany

23:15 - 00:45

69 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Dalgliesh

23:40 - 00:25

44 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:45 - 00:40

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:40 - 00:50

44 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Faye Emerson

Emerson Faye

Naposled navštívené:
Faye Emerson

Emerson Faye