Zari

Olga Schoberová

Povolání:
Známá jako:
Olinka Bérová; Olly Schoberová
Národnost:
Věk:
81
Narození:
15.3. 1943, Praha, Protektorát Čechy a Morava
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Olga Schoberová pochází z úřednické rodiny, v dětství chodila do baletu a vystudovala střední ekonomickou školu, načež začala pracovat jako fakturantka v Technomatu. Když zaskakovala při fotografování za svou starší sestru, modelku a příležitostnou herečku Evu Schoberovou (*1940), zaujala tvůrce reklam a pózováním před kamerou či objektivem si začala přilepšovat k úřednickému platu. Odtud už nevedla daleká cesta na filmové plátno. Schoberová se necítila být herečkou, takže ke svému filmovému debutu v hudebním filmu BYLO NÁS DESET (1963) se musela nechat přemluvit režisérem Antonínem Kachlíkem; ostatně v tomto titulu byla nadabována Evou Klepáčovou. Mezi dvěma dalšími menšími rolemi ve filmech IKARIE XB 1 (1963) a BLÁZNOVA KRONIKA (1964) přišel jeden ze zásadních momentů v profesní dráze Olgy Schoberové, a sice role naivní dívenky Winnifred v parodii LIMONÁDOVÝ JOE (1964).

Mezinárodní úspěch filmu LIMONÁDOVÝ JOE a především nepřehlédnutelný impozantní zjev křehké blondýnky pochopitelně vedl k oslovení ze strany mezinárodních filmařských společností. Ještě v roce 1964 začala hrát v západoněmecké produkci a natočila filmy DIE GOLSUCHER VON ARKANSAS (Zlatokopové z Arkansasu, 1964) a DAS GEHEIMNIS DER CHINESISCHEN NELKE (Tajemství čínského karafiátu, 1964). V následujícím roce pokračovala v práci pro zahraniční producenty filmem DIE SCHWARZEN ADLER VON SANTA FE (Černí orlové ze Santa Fé, 1965). Poté se vrátila do Československa a v roce 1966 tady natočila hned tři filmy. Po zapomenuté komedii FLÁM (1966) a kriminálce SLEČNY PŘIJDOU POZDĚJI (1966), kde excelovala především svými půvaby, hrála jednu z hlavních rolí v nadčasové a opět mezinárodně úspěšné sci-fi komedii KDO CHCE ZABÍT JESSII? (1966).

V následujících letech znovu točila v zahraničí, v Německu, Itálii, Rakousku a Francii, ve Velké Británii byla pak jako první herečka z východního bloku představena britské královské rodině, objevila se také na titulní stránce Playboye. Z jejích tehdejších filmů stojí za zmínku drama LA 25e HEURE (25. hodina, 1967) slavného francouzského režiséra Henriho Verneuila, kde hrála s Antohny Quinnem a britský dobrodružný snímek THE VENGEANCE OF SHE (Její pomsta, 1968). Nedá se říci, že by všechny filmy Olgy Schoberové snesly vyšší umělecká kritéria, nelze ale zpochybnit, že její kariéra dosáhla mezinárodního významu a především jako exkluzívně krásná žena byla srovnávána s tehdejšími hvězdami jako Brigitte Bardot nebo Ursula Andress.

V zahraničí známá jako Olinka Bérová nebo Olly Schober vrátila se herečka krátce v roce 1970 k natáčení i do Československa a opět pod vedením Václava Vorlíčka vytvořila postavu herečky Molly Adamsové v nadčasové sci-fi komedii PANE, VY JSTE VDOVA (1970). Hrála také v Jakubiskově filmu DOVIDENIA V PEKLE, PRIATELIA (1970), který byl však uveden až po dvaceti letech. Na další filmovou kariéru však následně rezignovala a žila v soukromí v USA se svým druhým manželem, po několika letech byla znovu přizvána do Československa, aby si zahrála v další populární komedii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA (1977). Posledním vystoupením Olgy Schoberové ve filmu byla postava Kláry v nepříliš zdařilém českém filmu VRAK (1984).

Olga Schoberová nebyla nikdy skutečnou herečkou, spíše oslnivou kráskou, nicméně neoddiskutovatelně patří k ikonám českého, potažmo evropského filmu 60. let, po Anny Ondrákové byla teprve druhou Češkou, jejíž filmová kariéra dosáhla mezinárodního významu. Nutno je ale také přiznat, že až na české výjimky režisérů Oldřicha Lipského nebo Václava Vorlíčka je většina z jejích 23 filmů již právem zapomenutá. Režiséři, vědomi si jejích nedostatků v hereckém projevu, tvořili role přímo pro ni, nenáročné a snadno zvládnutelné, v nichž naopak mohla zazářit její svůdná krása. Často uváděnou informaci, že se Schoberová dostala až do Hollywoodu, je nutno uvést na pravou míru – v Hollywoodu nikdy netočila, zde již pouze žila jako manželka významného producenta. Jejím prvním manželem byl dnes již zapomenutý americký herec a kulturista Brad Harris (*1930), s nímž ale žila jen krátce v polovině 60. let (mají spolu dceru Sabrinu). V roce 1968 se pak provdala za Johna Calleye (*1930), prezidenta společnosti Warner Brothers a právě po jeho boku žila více než dvacet let v Hollywoodu obklopená luxusem a řadou hvězdných přátel a známých. V roce 1992 se rozvedli, načež Schoberová žila krátce ve Francii, nakonec se po dlouhých letech vrátila do Prahy, kde dnes žije. Olga Schoberová si dnes přísně chrání soukromí, nabídky na veřejná vystoupení, natož točení filmů, striktně odmítá, ke své minulosti se nechce vracet ani prostřednictvím rozhovorů.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Olga Schoberová

Schoberová Olga

Naposled navštívené:
Olga Schoberová

Schoberová Olga