Cerven

Dagmar Andrtová - Voňková

Povolání:
Rodné jméno:
Dagmar Reschová
Věk:
76
Narození:
13.5. 1948, Hradec Králové
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka, kytaristka, skladatelka, textařka a zpěvačka Dagmar Andrtová – Voňková po ukončení studií na střední škole strávila dva roky na královohradecké Pedagogické fakultě v oboru český jazyk – tělesná výchova. V čase svých studentských let se Andrtová – Voňková věnovala závodnímu sportování v odbíjené nebo v lyžování a když žila v Peci pod Sněžkou pracovala jako servírka či jako referentka v různých rekreačních zařízeních a zotavovnách. Kromě svých sportovních a uměleckých aktivit projevuje D. Andrtová – Voňková tvůrčí zájmy i na výtvarném a básnickém poli.

Hudba: Zpívání za doprovodu kytary zkoušela Andrtová – Voňková již za školních let a svou první písničku složila ve svých 16-ti letech. Přestože si v období vysokoškolských studií Andrtová – Voňková dala s hudbou přestávku, o to víc u ní začalo muzicírování po skončení studií nabývat na intenzitě. Do širšího povědomí se Andrtová – Voňková dostala v r. 1971, kdy na sebe upozornila v autorské soutěži II. ročníku pražského festivalu Folk – song s prostou, vtipnou a líbivou písní Pastýřka, která jí přinesla 1. cenu. Další rok své vítězství v této soutěži potvrdila a jako zpívající kytaristka i autorka v jedné osobě s originálním zaměřením na moderní formy lidových písní se velmi rychle zařadila na špičku ve svém žánru. Pozice Andrtové – Voňkové na folkové scéně se s přibývajícími léty posilovala souběžně s jejím interpretačním zráním zpěvačky a jedinečné hráčky na kytaru už proto, že od jednoduchého doprovodu v rámci folkařských klišé přerostla ke zcela svérázné a v mnoha směrech objevné technice hry s netušenými zvukovými možnostmi hudebního nástroje. Netradičně nakládá Andrtová – Voňková také se svými pěveckými kvalitami, které jí slouží k mimořádně expresivnímu zdůraznění atmosféry daných textů. V uměleckém repertoáru D. Andrtové - Voňkové mají dominantní postavení baladické písně stylizované do různorodých folklorních rovin. V posledních letech reprezentuje Andrtová – Voňková český a moravský folk jako špičková představitelka svého žánru na četných mezinárodních festivalech, kde je přijímána jako obdivovaná a respektovaná virtuoska ve všech svých uměleckých oborech.

Tituly a ocenění: Dagmar Andrtová – Voňková se v r. 1971-2 stala nositelkou 1. Ceny autorské soutěže II. a III. ročníku pražského festivalu Folk – song.

Audiografie – skladatelská (výběr): ? – Desatero noh; Holoubek; Chlapci na horním konci; Nepotřebný blues; Ovce a beránek; Pastýřka; Sokolníkova dcera; Tvůj byl jsem orel; …
Diskografie – hudební (výběr): 1986 – Dagmar Andrtová - Voňková; 2oo4 – Živá voda; …

Divadlografie – skladatelská (výběr): 1993 – Rok na vsi; …

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

10:05 - 11:00

27 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Příroda Nizozemska

09:50 - 10:45

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:35 - 10:55

57 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:15 - 10:40

77 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dagmar Andrtová - Voňková

Andrtová - Voňková Dagmar

Naposled navštívené:
Dagmar Andrtová - Voňková

Andrtová - Voňková Dagmar