Cerven

Steven Soderbergh

Rodné jméno:
Steven Andrew Soderbergh
Známý jako:
Peter Andrews; Mary Ann Bernard; Sam Lowry; Steve Soderbergh
Národnost:
Věk:
61
Narození:
14.1. 1963, Atlanta, Georgia, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Steven Soderbergh se narodil 14 února v Atlantě, ale už v sedmi letech se rodina stěhovala za prací jejich otce, který pracoval jako vysokoškolský profesor, do Louisiany. Když mu bylo asi patnáct, začal se angažovat v studentské filmařské společnosti, kde na 16 mm kameru natáčel krátké filmečky. Když absolvoval střední školu, vydal se na krátký čas do Hollywoodu, kde pracoval jako editor na volné noze. Ne, že by se mu tam nelíbilo, ale minimum pracovních příležitostí jej přesvědčilo k návratu domů, kde se pokračoval v rozdělané práci natáčení krátkých filmečků a psaní vlastních scénářů.
Uznání za jeho práci se mu dostalo, hned při prvním „velkém“ projetu, když se mu podařilo natočit krátký dokument o rockové skupině Yes. Ta si jeho práci pochvalovala a Soderbergh se ihned pustil do další spolupráce, ze které vyšlo koncertní video YES: 9012 LIVE (1986), a za nějž byl nominován na cenu Grammy v kategorii dlouhometrážního hudebního videa. O rok později se pustil do menšího projektu WINSTON (1987), který později rozvinul do svého festivalového hitu SEX, LŽI A VIDEO (1989), za který si v Cannes odnesl Zlatou palmu a v oscarovém klání mu zlatý plešoun v kategorii nejlepší scénář bohužel unikl. Jeremyho Ironse obsadil do hlavní role mystifikačního hraného černobílého dokumentu KAFKA (1991), v němž zkombinoval fakta ze života Franze Kafky s fikcí.
Emocionálně jedním z nejpůsobivějších Soderbergových snímků je KING OF THE HILL (1993), v němž se malý dvanáctiletý chlapec snaží zachránit svou rodinu před rozpadnutím. V roce 1997 vyslal do světa dva filmy, SCHIZOPOLIS a GRAY'S ANATOMY. Oba nesly známky experimentálně vytvářených snímků, za než si vysloužil další uznalou pochvalu. Na komediálně - romanticky - kriminální strunu zabrnkal snímkem ZAKÁZANÉ OVOCE (1998), v němž si George Clooney zahrál džentlemanského bankovního lupiče, do něhož se zamiluje vyšetřující policistka, a naopak... samozřejmě. Po ANGLIČANOVI (1999) v němž si zahrál Terence Stamp nebo Luis Guzmán natočil během jednoho roku své nejambicióznější a nejoceňovanější snímky.
ERIN BROKOWICH (2000) o mladé matce několika dětí, ze které se během krátké doby stane ekologická aktivistka a právnička zároveň, aby se postavila mocné korporaci, která znečišťuje vody okolní volné přírody, byl založen na skutečném životním příběhu. Role se zhostila Julia Roberts, která si za ni odnesla Oscara. A pak přišel TRAFFIC - NADVLÁDA GANGŮ (2000). „Traffic“ ve slangové angličtině znamenající „volný obchod s drogami“ se stal základem mozaiky tří různých příběhů, ve kterých figurovali bojovníci proti nim, členové kartelů i samotní bossové, kteří z nich mají největší profit. Soderberghovi se podařilo dokázat, jak schopným je režisérem, když se mu podařilo vyfouknout Oscara za režii i Ridleymu Scottovi, který tehdy soutěžil s mnohem ambicióznějším Gladiátorem.
Čistě oddychovou záležitostí se staly DANNYHO PARŤÁCI (2001), kteří si zrenonovali klasické dílo lupičského žánru Ocean's eleven s Frankem Sinatrou. Hvězdné herecké obsazení George Clooney, Brad Pitt, Andy Garcia, Julia Roberts, Don Cheadle uspělo hlavně u diváků, kteří se náramně pobavili. Poněkud rozporuplně byla přijata SOLARIS (2002) s Georgem Clooneym v hlavní roli, která se stala adaptací klasického sci-fi románu Stanislava Lema a remakem klasického sci-fi filmu Andreje Tarkovského. Stejně tak dopadl i HOLLYWOOD, HOLLYWOOD (2002), který byl opět částečným krokem zpět do nezávislých vod, i když v epizodních rolích se dala zahlédnout spousta slavných tváří. Na úspěch prvního dílu se snažil Soderbergh navázat svým prvním sequelem DANNYHO PARŤÁCI 2 (2004), který však sklidil mnohem menší úspěch než první díl, hlavně díky překombinovanému scénáři a to navzdory ještě hvězdnějšímu obsazení, ke kterému přibyla Catherine Zeta-Jones nebo Vincet Cassell.V roce 2007 navázal třetím dílem:DANNYHO PARŤÁCI 3.

Autor: Cllementine

Životopis (biografie) / Informace:
Steven Soderbergh (1963, Atlanta, USA) už v mladosti nakrútil niekoíko amatérských filmov Super 8 kamerou, neskór sa věnoval videoklipom a dokumentom a popři tom písal scénáře. V hranej tvorbě debutoval v roku 1989 slavným filmom Sex, lži a video, ktorý získal Zlatu palmu v Cannes. Následoval zaujímavý Kafka (1991), ale aj hollywoodské veíkoprodukcie s hereckými hviezdami ako například Erin Brockovich (2000),Trafřic-(nad)vláda gangov (Traffic, 2000) či Solaris (2002) a trilógia s Dannyho partakmi (2001, 2004, 2007). Po filme Che (2008) dokončil drámu The Girlfriend Experience (2009).
katalog 17. Artfilmfestu

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - To byla Manéž

12:55 - 14:00

11 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

ČT2 - LEGIE 100

12:30 - 13:25

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:40

41 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:30 - 13:25

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Steven Soderbergh

Soderbergh Steven

William Willet

Willet William

Lukáč Barš

Barš Lukáč

Naposled navštívené:
Steven Soderbergh

Soderbergh Steven

William Willet

Willet William

Lukáč Barš

Barš Lukáč