Cerven

Helen Mack

Povolání:
Narození:
13.11. 1913, Rock Island, Illinois, USA
Úmrtí:
13.8. 1986, Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Mezi první „vlaštovky“ a úspěšné podnikatelky v zábavním průmyslu se jako první z žen dostala tato herečka, producentka, režiserka a spisovatelka - Helen Mack, vlastním jménem Helen McDougall, která se narodila na Rock Island ve státě Illinois dne 13. 11. 1913.

Otec William McDougal, měl své kořeny ve Skotsku, ale narodil se už v USA, matka naopak pocházela z Rakousko-Uherska (z okolí Debrecína v nynějším Maďarsku). Rodiče vlastnili tzv.„oficínu“ dámské a pánské kadeřnictví. Umělecké vzdělání získávala Hel (jak jí říkali rodiče a přátelé) v letech 1921 - 1929 na dětské profesionalní, umělecké, škole v New Yorku.

Helen začala vystupovat poměrně brzy na Broadwayi – v necelých desíti letech, a také jezdila po Státech s vaudevily (u nás podobné - jako estráda). Ve filmu hrála od 13 a v rozhlase o dva roky později. Nastal čas zvukového filmu, zlatého věku radia a … televize.
Ve filmu debutovala u Foxe v roce 1931, a sklidila napoprvé úspěch po boku tehdejších hvězd Mary Astor a Glorie Swanson v Zaza. Poté se objevila ve While Paris Sleeps, a v ranném zvukovém westernu - The Struggle, poté The Kalifornia Trial, a v roce 1933 další kovbojka, nebo chcete-li western - Fargo Expres.

Helen se v roce 1935 provdala za Charlese Irwina, bohatého a vlivného advokáta měli spolu syna, ovšem o tři roky později se rozvedli. Druhé manželství s Thomasem McAvity, později vicepresidentem televizní společnosti NBC bylo uzavřeno v Santa Barbara roku 1940, měli spolu syna Edena, a manželství ukončila McAvitova smrt v roce 1974.

V roce 1933 sice získala výborné recenze za roli ve filmu Sweepings, ale poté následovaly tři veskrze neúspěšné tituly. V té době odešla od spol. Fox, provdala se, a po roce dostala v podobě pomocné ruky nabídku od filmové spol. RKO, a tím i další šanci dokázat, že opravdu umí. Hrála ve The Milky Way sestru komika Harolda Loyda, ve The Son of Kong, His Girl Friday – Jeho dívka Pátek, po boku herců C. Granta, R. Scotta, N. Bruce a jiných.

V letech 1940 až 1950, začala Helen Mack pracovat jako producent a režisér rozhlasových programů, a právě tak jako v rozhlase, tak se jí dařilo i v TV, a Helen započala další etapu svého života – píše divadelní hry, scénáře a televizní epizody. Spolupracuje už nikoliv jako herečka s Paramount Pictures - jako producentka a autorka, a spoluautorka scénářů a námětů.

Helen Mack onemocněla na rakovinu v roce 1984, a na toto zákeřné onemocnění umírá o dva roky později 13. 8. 1986 v Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornie ve věku 73 let.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sisi (2021) [TV seriál]

22:45 - 23:35

36 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Terč (1985)

22:05 - 00:00

76 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Las Vegas (2000) [T...

22:30 - 23:25

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Vinaři (2014) [TV seriál]

22:40 - 00:10

41 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Helen Mack

Mack Helen

Stephen L. Johnson

Johnson Stephen L.

Loane Bishop

Bishop Loane

Miloš Dokoupil

Dokoupil Miloš

Kishal kkayo

Kishal kkayo
Kishal kkayo

Darren Jones

Jones Darren

Martin Kumžák

Kumžák Martin

Martin Němec

Němec Martin

Todd Eckert

Eckert Todd

Jacques Monod

Monod Jacques

Allison Paige

Paige Allison

Naposled navštívené:
Helen Mack

Mack Helen

Stephen L. Johnson

Johnson Stephen L.

Loane Bishop

Bishop Loane

Miloš Dokoupil

Dokoupil Miloš

Kishal kkayo

Kishal kkayo
Kishal kkayo

Darren Jones

Jones Darren

Martin Kumžák

Kumžák Martin

Martin Němec

Němec Martin

Todd Eckert

Eckert Todd

Jacques Monod

Monod Jacques

Allison Paige

Paige Allison