Cerven

John Steinbeck

Povolání:
Národnost:
Narození:
27.2. 1902, Salinas, Kalifornie, USA
Úmrtí:
20.12. 1968, New York, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Klasik světové prózy Jonh Ernest Steinbeck se narodil 27. února 1902 v kalifornském městečku Salinas. Jeho otec pocházel z Německa, matka byla Irka a před svatbou působila jako učitelka. Rodina byla hodně chudá, John i jeho tři sestry museli od dětství tvrdě pracovat nejenom doma, ale i vypomáhat na sousedních farmách - každý cent navíc se hodil.

Později se jejich poměry trošku zlepší a John může jít studovat střední školu. Váží si toho a velmi dobře se učí, na univerzitní studia už ale možnosti jeho rodičů nestačí, a proto si po maturitě musí celý rok vydělávat jako námezdný dělník v cukrovaru. Pak mohl konečně nastoupit na Stanfordovu univerzitu, kde se vědoval historii a anglické literatuře. Zajímal se ale i o biologii, politiku a historii.

Na jaře roku 1920 opustil Steinbeck univerzitu a pracoval na zemělské farmě, ale pak se zase vrátil ke studiu. V roce 1925 definitivně univerzitu opustil a rozhodl se být spisovatelem. Z této doby pochází celá řada básní a próz v různých časopisech, žádný velký úspěch ale svému autorovi nepřinesly. Steinbeck tedy zkouší štěstí jako reportér v New Yorku, jenže ani tady mu pšenka nekvete - redakce o jeho tvorbu zájem namají a on se musí živit jako zedník, námořník na parníku, nebo dělník v továrně na rybí konzervy. Raději se tedy vrací zpátky domů, stará se o nemocné rodiče a pomáhá jim.

Roku 1930 se oženil s dívkou jménem Carol, jejich manželství je ale poměrně krátké a bezdětné. Amerikou v té době zmítá hospodářská krize, zemí táhnou tisíce ožebračených farmářů, hledajících práci v bohatších státech jako je právě Johnova rodná Kalifornie. Steinbeck mezi ně často chodí a poslouchá jejich příběhy. Z těchto materiálů se pak rodí jeho známý román Hrozny hněvu (1939), za který o rok později obdrží Pulitzerovu cenu. V tom samém roce byla také natočena jeho filmová podoba, kterou režíroval John Ford a kde hlavní roli ztvárnil Henry Fonda. To už je J. Steineck znovu ženatý - jeho druhá manželka se jmenuje Gwendolyne a dá mu dva syny. Ale ani toto manželství nevydrží - na vině je nejspíš Johnova uzavřená povaha a posedlost prací - v jeho případě tedy psaním. Románovou kroniku Na východ od ráje, vycházející z biblického mýtu o Kainovi a Ábelovi už dopisuje zase jako rozvedený. Kniha vyšla v roce 1952 a o tři roky později se dočkala i filmové adaptace, režii měl Elia Kazan.

Teprve třetí manželství s Elain (roz. Scottovou) přimělo Steinbecka k odstěhování do New Yorku. Čeká ho tam sláva a přáteství prezidentů J. F. Kennedyho i L. B. Johnsona, roku 1962 mu byla udělena Nobelova cena za literaturu a jeho jménem je dokonce nazván i mořský živočich. Spolu se slavným fotoreportérem Robertem Capou procestoval USA i Sovětský svaz. Mezi jeho další díla patří např. romány Pláň Tortilla (zfilmováno r. 1942), Na plechárně (poprvé vydáno v roce 1945, zfilmováno v roce 1982, zdramatizováno v roce 1995), Toulavý autobus, novela O myších a lidech (TV adaptace 1992), či cestopis Toulky s Charleym.

Životní pouť slavného spisovatele se uzavřela 20. prosince 1968, kdy podlehl infarktu.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

00:50 - 01:35

8 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Salvador: Válka gangů

00:40 - 01:40

18 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Las Vegas (2000) [T...

00:30 - 01:30

28 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:55 - 01:55

3 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Steinbeck

Steinbeck John

Klaus Stiglmeier

Stiglmeier Klaus

Juan Luis Iborra

Iborra Juan Luis

Gemma Cuervo

Cuervo Gemma

Nebezpečný flirt (Eye Candy)

Nebezpečný flirt
Eye Candy

James W. Horne

Horne James W.

Mabel Paige

Paige Mabel

Jay Ingram

Ingram Jay

Naposled navštívené:
John Steinbeck

Steinbeck John

Klaus Stiglmeier

Stiglmeier Klaus

Juan Luis Iborra

Iborra Juan Luis

Gemma Cuervo

Cuervo Gemma

Nebezpečný flirt (Eye Candy)

Nebezpečný flirt
Eye Candy

James W. Horne

Horne James W.

Mabel Paige

Paige Mabel

Jay Ingram

Ingram Jay