Cerven

Helena Štáchová

Národnost:
Narození:
18.11. 1944, Praha, Protektorát Čechy a Morava
Úmrtí:
22.3. 2017, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Loutkoherečka, dabérka a scénáristka Helena Štáchová (1944) se narodila v Praze, kde prožila i s bratrem bezstarostné dětství v harmonické rodině (rodiče však bohužel zemřeli velmi brzy).

Po absolutoriu na DAMU (1966) se stala uznávanou členkou Divadla S+H, kdy promlouvala hlasem Máničky nejen česky, ale i rusky, španělsky, italsky, německy, francouzsky a dokonce i japonsky a čínsky!! O něco později namluvila i novou postavičku bábinky Kateřiny Hovorkové a jejím dlouholetým profesním i životním partnerem se stal Miloš Kirschner (1926), který celá léta působil jako ředitel Divadla Spejbla a Hurvínka.

Pomyslnou štafetu převzali tito manželé po profesoru Skupovi a M. Kirchner vodil loutky taťuldy i jeho nezbedného synka neuvěřitelných 44 let - teprve těžká cukrovka a následná amputace nohy jej upoutala na invalidní vozík.

V r. 1984 se H. Štáchová vinou nezodpovědného řidiče stala účastníkem těžké autonehody, kdy jak sama říká "měla obličej jako monstrum z hororu". Její manžel i děti - Denisa (1974) a Miloš (1976) jí však byly velkou oporou a tak se díky rodině a pochopitelně velmi profesionálním lékařům, vrátila opět ke svým milovaným loutkám.

Bohužel v r. 1996 zemřel po vyčerpávajícím boji s těžkou nemocí M. Kirchner a oblíbená loutkouherečka převzala vedení Divadla S+H, zajišťovala chod divadla, vystoupení, zájezdy, psala nové hry, vydávala CD, věnovala se dětem nejen vlastním, ale i v dětských domovech...

Poznala však i stinnou stránku podnikání, kdy se dostala do soudního sporu o ochrannou známku M. Kirchnera s Městským ústavem sociální péče v Plzni. Tento dlouhotrvající a bulvárem velmi sledovaný proces vyhrála, nicméně nejspíš vyčerpání a stres způsobily, že tato už tak zkoušená bojovnice onemocněla rakovinou lymfatických uzlin. A opět to byla rodina a přítel, politolog Zdeněk Zbořil, se kterým spojila svůj osobní život několik let po manželově smrti, kdo ji v těžkých chvílích pomohl a podpořil.

Již několik let je Helena Štáchová zdravá a své příznivce potěšila knihou ŽIVOT NA NITÍCH, kde se vrací nejen k autonehodě a těžké nemoci, ale především s láskou a úctou vzpomíná na svého manžela Miloše Kirchnera.

Autor: Angelika2808

Životopis (biografie) / Informace:
Zemřela Helena Štáchová

Ve věku 72 let zemřela v noci na středu loutkoherečka, scenáristka, režisérka, dabérka, interpretka Máničky a Bábinky a od roku 1996 ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. Zemřela doma, uprostřed své rodiny. Oznámila to její dcera Denisa Kirschnerová.
„Navzdory dlouhému boji s těžkou nemocí se maminka do poslední chvíle věnovala divadlu, kterému zasvětila svůj profesní i osobní život. Budeme se snažit, aby naše dřevěná rodinka žila dál svůj divadelní život,” uvedla.

Helena Štáchová se narodila 18. listopadu 1944, do Divadla S+H nastoupila jako elévka. Po roce odešla studovat na Divadelní fakultu Akademie múzických umění a po jejím absolvování se v roce 1966 stala členkou této oblíbené loutkové scény. V následujícím roce převzala od Boženy Welekové interpretaci jedné z hlavních postav divadla – Máničky. A stala se tak její třetí adoptivní maminkou.

Na rozdíl od svých předchůdkyň začala po boku Miloše Kirschnera, který se stal také jejím partnerem životním, s interpretací cizojazyčných textů. V roce 1971 pro ni Miloš Kirschner vytvořil novou postavu, která se okamžitě stala jednou z kmenových postav divadla – paní Kateřinu Hovorkovou alias Mániččinu bábinku.

Helena Štáchová nepůsobila pouze v divadle, ale i v rozhlase, dabingu (Líza Simpsonová v televizním animovaném seriálu, Míša Kulička) a v televizi. Společně s Milošem Kirschnerem natočila nesčetně gramofonových desek, kazet a CD a v této činnosti pokračovala i s Martinem Kláskem. Byla autorkou knih, televizních scénářů i scénářů pro zvukové nosiče. Psala hry pro děti i pro dospělé, které se hrály doma i v zahraničí. Své hry sama režírovala a několik let se starala také o profil divadla, a to jako jeho dramaturg.

Po smrti Miloše Kirschnera v roce 1996 byla jmenována do funkce ředitelky divadla. V roce 2008 vyhrála osmiletý soudní spor o práva na obě postavy Spejbla a Hurvínka, čímž této scéně zajistila další existenci. V roce 2013 pro divadlo převzala Cenu Thálie. Za svoji činnost získala téhož roku Zlatý vavřínový řád Hospodářské komory.

Když v jednom z rozhovorů poukazovala na své divadelní začátky, zmínila se o hře Franka Weniga a Josefa Skupy Hurvínek mezi broučky. „Byla mým prvním divadelním zážitkem, ale nic nenasvědčovalo tomu, že se tato scéna stane mým osudem. V první třetině hry Hurvínek vyvolá ducha. A právě ten mě tak polekal, až jsem se nahlas rozplakala, a rodičům nezbylo než mne z divadla vynést,” uvedla.

Když se pak později měla rozhodnout mezi živou myškou a látkovou hračkou Hurvínka, vyhrál to Hurvínek na celé čáře. A jak se ukázalo, tak nejen pro ten okamžik. A tak se stalo, že zatímco zakladatel divadla Skupa s Hurvínkem pobyl 30 let a Miloš Kirschner 44 roků, tak ona to dotáhla na neuvěřitelných 50 let. „A za nic bych tu naši společnou cestu nevyměnila,” dodala.
Novinky, ČTK

Životopis (biografie) / Informace:
Po maturitě nastoupila do Divadla S+H jako elévka. Po roce odešla studovat na Divadelní fakultu AMU. Po absolvování této vysoké školy se v roce 1966 stala členkou divadla. Po roce převzala od Boženy Welekové interpretaci jedné z hlavních postav divadla - Máničky, která vznikla v roce 1930.

Na rozdíl od svých dvou předchůdkyň začala po boku M. Kirschnera, který se stal také jejím partnerem životním, s interpretací cizojazyčných textů (německy, rusky, španělsky, italsky, anglicky, francouzsky, japonsky, čínsky). V roce 1971 pro ni M. Kirschner vytvořil novou postavu, která se okamžitě stala další z kmenových postav divadla. Je jí paní Kateřina Hovorková. Mániččina bábinka. Tato postava dala H. Štáchové možnost rozšířit herecký part, který navazuje na tradici, kdy jeden herec vytváří současně dvě typově a věkově odlišné postavy.

H. Štáchová nepůsobí pouze v divadle, ale i v rozhlase, dabingu, televizi a společně s Milošem Kirschnerem natočila nesčetně gramofonových desek, kazet, a nyní v této činnosti pokračuje i s M. Kláskem při natáčení dalších CD a MC. Je autorkou scénářů pro divadlo, televizi, ale i zvukové nosiče. Napsala čtyři hry pro dospělé, čtyři pro děti. Některé z nich se hrály i v cizojazyčných verzích po světě. Své hry režíruje a několik let se starala o profil divadla ve funkci dramaturga. Po smrti Miloše Kirschnera byla jmenována do funkce ředitele divadla.
Divadlo Spejbla a Hurvínka

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Helena Štáchová

Štáchová Helena

Barvy abecedy (Colours of the Alphabet)

Barvy abecedy
Colours of the Alphabet

Komisař Navarro (Navarro)

Komisař Navarro
Navarro

Naposled navštívené:
Helena Štáchová

Štáchová Helena

Barvy abecedy (Colours of the Alphabet)

Barvy abecedy
Colours of the Alphabet

Komisař Navarro (Navarro)

Komisař Navarro
Navarro