Cerven

Jack Thompson

Povolání:
Rodné jméno:
John Hadley Payne
Známý jako:
Gurkula
Národnost:
Věk:
83
Narození:
31.8. 1940, Sydney, Nový Jižní Wales, Austrálie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jack Thompson, australská herecká ikona, která se pravidelně objevuje po boku slavnějších krajanů v blockbusterech i nízkorozpočtových filmech, Russelem Crowem počínaje a Hughem Jackmanem konče.
Jack se narodil 31. srpna 1940 v Manly, na předměstí Sydney jako John Hadley Payne a s herectvím si začal v divadelním kroužku na univerzitě v Queenslandu,
Začínal v epizodních rolích různých seriálů na začátku sedmdesátých let jako např. Riptide (1969), nebo Skippy (1970), první hlavní roli v seriálu (Erskin) získal ve špionážní sérii Spyforce (Špionážní oddíl, 1971 – 1973). Tuto roli získal na základě svého úspěšného debutu v roli Dicka ve filmu Zapadákov (Wake in Fright, režie Ted Kotcheff).
Jeho pestrou a dlouhou filmografiíí se prolínají role ve významných australských filmech jako i v hollywoodských snímcích. Výběrově je možné uvést ztvárnění reverenda Nevilla v dramatu Zpěv o Jimmiem Blackovi ( režie F. Schepisi, 1978) roli Clancyho v Muži od sněžné řeky ( režie G. Miller, 1982) nebo roli Harryho Mitchella v dramatu Jsou z nás ( režie G. Burton, K. Dowling, 1994) za kterou byl oceněn cenou australských filmových kritiků pro hlavní mužskou roli.
Z hollywoodských produkcí je třeba zmínit postavu kapitána Hawkwooda ve filmu Maso a krev ( režie P.Verhoeven, 1985), spolu s dalším známým australským hercem Tomem Burlinsonem, dále pak roli Eda ve filmu Ruby Cairo ( režie G. Clifford, 1993), po boku s Liamem Neesonem a Andie MacDowell nebo roli Alana Jordana ve kritiky zatracovaném filmu Sedmý hřích ( režie M. Cristofer, 2001), kde sekundoval Antoniu Banderasovi a Angeline Jolie. Z menších rolí stojí ještě za připomínku akční snímek režiséra Johna Woo - Operace: Zlomený šíp ( 1996) s postavou náčelníka generálního štábu a jeho Clieg Lars v druhém díle Hvězdných válek:Klony útočí režiséra George Lucase ( 2002).
Jako australské herecké stálici se mu nevyhnula ani role v největším australském filmu všech dob, řečeno slovy režiséra Bazze Luhrmanna, Austrálii a to konkrétně role věčně opilého Kiplinga Flynna, který v sobě nakonec objeví jiskru cti.
Dodnes se také nevyhýbá seriálům a proto jsme ho mohli vidět jako hosta v Dynastii, Ulicích San Franciska, v Nemocnici Chicago Hope, v Beverly Hills 90210 nebo i v české televizi uvedené minisérii Larapinta splečně s Lindou Evans.
Jack Thompson i přes požehnaný věk dále pokračuje ve filmování, navíc je od roku 2002 čestným členem Australian Cinematographers Society (ACS).
Z osobního života – jeho bratrem je filmový kritik a producent Peter Thompson a se svojí ženou Leonou King má dvě děti, přičemž svého času žil s ní a její sestrou v manželském trojúhelníku.

Autor: Frolíček

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - My všichni školou povinní (198...

09:50 - 10:45

48 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Dokonalí mořští predátoři

10:00 - 10:55

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Odznak Vysočina (2022) [TV ser...

09:35 - 10:55

63 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Vinaři (2014) [TV seriál]

09:40 - 10:55

58 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jack Thompson

Thompson Jack

Naposled navštívené:
Jack Thompson

Thompson Jack