Cerven

Mary Carlisle

Povolání:
Národnost:
Narození:
3.2. 1914, Boston, Massachusetts, USA
Úmrtí:
1.8. 2018, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Zpěvačka a herečka, bývalá – kráska Hollywoodu, a jedna z patnácti krásek nazvaných - ve své době - Wampas Baby Stars, narozená 3. 2. 1914 v Bostonu ve státě Massachusetts - Mary Carlisle, se stala filmovou herečkou ve věku 4 let. V té době totiž zemřel Mariin otec, a matka zůstala téměř bez prostředků, i když později díky dědictví po tetě získaly nemalý majetek. Agent Carl Laeammle si děvčátka všimnul v jedné restauraci, kde obědvala s matkou, a pozval je na kamerové zkoušky spol. Universal Pictures. Mary se objevila v několika němých filmech, ale ve školním věku matka rozhodla, že pokud se má stát herečkou, a bude-li jí to souzené, že by měla nejdříve získat řádné vzdělání..

Již během studia na střední škole patřila do seskupení Wampas Stars, adeptek na filmové herečky – hvězdy, a také díky tomu byla pozvána k natáčení filmu Cecila B.DeMille – Madame Satan, ve kterém získala svou první zvukovou roli. V té době se matka provdala za průmyslníka Henry J. Kaisera a usadila se s manželem v New Yorku.

Mary zůstala na tzv.: „volné noze“, měla svého agenta a začala natáčet filmy. Vesměs to byly hlavní role, občas druhá, neboli podpůrná. Uplatnila se hlavně v hudebních snímcích a jejím častým partnerem byl herec, zpěvák a tanečník Bing Crosby v College Humor, Double or Nothing, Doctor Rhythm. V roce 1934 hrála v Once to Every Woman, v druhé velké ženské roli vedle křehké Fay Wray - představitelky prvního zvukového King Konga a Ralpha Bellamyho. Za zmínku stojí její pozdější výborný výkon v Dětské tváři Morgan – Baby Face Morgan 1942.

Mary Carlisle se provdala producenta, bývalého herce a prominenta Jamese Blakelyho. James se stal hlavním, výkonným producentem společnosti 20th Century Fox. Manželství bylo sice bezdětné, ale jediné a harmonické. James zemřel 30. 1. 2007 ve věku 93 let.

Posledním Maryiným filmem byl již zmíněný snímek - Baby Face. V roce 1942 totiž odešla od filmu, a na čas se stala manželovou oporou a proč neříci i ozdobou, protože to byla velmi pohledná a atraktivní žena.

V roce 1949 se stala díky tomu, že se nudila, manažérkou kosmetické firmy Elizabeth Arden – prvním otevřeném hvězdném salónu v Beverly Hills, jejíž pobočky se během času rozšířily po „Státech“ a po několika letech pronikla firma i na evropský trh.

Mary Carlisle – Blakelyová má na svém kontě 18 zvukových filmů, jednu hvězdu na chodníku slávy a z patnácti krásek – „Wampasek" - žije již jen ona a Gloria Stuart.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Krásné živé památky

04:50 - 05:15

16 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Televizní klub neslyšících (20...

04:45 - 05:10

21 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

21 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:25 - 05:55

41 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mary Carlisle

Carlisle Mary

Naposled navštívené:
Mary Carlisle

Carlisle Mary