Cerven

Jadwiga Jankowska-Cieślak

Povolání:
Rodné jméno:
Jadwiga Jankowska
Známá jako:
Jadwiga Cieślak-Jankowska/Jadwiga Jankowska
Národnost:
Věk:
73
Narození:
15.2. 1951, Gdaňsk, Polsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jadwiga Jankowská-Cieślaková se narodila 15. února 1951 v Gdaňsku. Patří mezi přední polské divadelní a filmové charakterní herečky. Od mládí se zajímala o herecké umění, na střední škole navštěvovala dramatický kroužek a začala studovat hereckou fakultu na Vysoké divadelní škole ve Varšavě, kde absolvovala v roce 1972. Brzy se stala členkou přední varšavské scény - Dramatického divadla.

Před filmovou kamerou se prosadila hned svojí první úlohou zdravotnice Magdy ve filmu Jak zabíjet lásku (r. J. Morgenstern), za kterou byla oceněna cenou Zlatý hrozen 1973. Dalšími významnými a oceněnými rolemi byly: studentka Aňa v melodramatu Mezi čtyřma očima (r. A. Kostenko) - cena za herecký výkon na národní přehlídce v Gaňsku 1977, role lesbické hrdinky, maďarské novinářky Evy v dramatu z padesátých let ve filmu Károly Makka Jiný pohled - cena na MFF v Cannes 1982, hereckou cenu na národní přehlídce v Gdyni 1997 získala za úlohu doktorky z pohotovosti, oběti komunistické zvůle, v dramatu M. Dembiňského Vyzvání.

Z dalších filmů uvedených i u nás lze jmenovat Lazaret neznámého vojína (r. J. Lomnicki - 1973), Jsem paní Bovaryová (r. Z. Komiňski - 1977), Brzy přijdou bratři (r. K. Kutz - 1985), Tak mě radši zabij, poldo (r. J. Bromski - 1987), Umění milovat (r. J. Bromski - 1989), Šťastný člověk (r. M. Szumowska - 2000).

V dalších letech se věnovala převážně divadlu na své domovské scéně, ale i hostováním v dalších významných divadlech.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jankowska-Cieślak Jadwiga

Darren Bachynski

Bachynski Darren

Maria Probosz

Probosz Maria

Leo Bittencourt

Bittencourt Leo

Naposled navštívené:
Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jankowska-Cieślak Jadwiga

Darren Bachynski

Bachynski Darren

Maria Probosz

Probosz Maria

Leo Bittencourt

Bittencourt Leo