Cerven

Diana Barrymore

Povolání:
Národnost:
Narození:
3.3. 1921, New York city USA
Úmrtí:
25.1. 1960, New York City,
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
….“Příliš mnoho a příliš brzy“…., tak zněl název biografické knihy herečky Diane Barrymore. Diana Blanche Barrymore Blythe, se narodila do věhlasné umělecké rodiny Barrymoryových dne 3. 3. 1921 v New Yorku USA.

Otec byl herec John Barrymore, matka poetka Blanche Orcheris, která psala svou poezii pod mužským jménem Michael Strange. Matka si přivedla z rozvedeného manželství dva syny Leonarda a Roberta, a otec měl z předešlého manželství syna Johna Drewa Barrymora. Její strýc a teta, Lionel a Ethel Barrymore byli také uznávanými herci, a k tomu byla ještě Diane neteř herce Harryho Davenporta.

Dianin život nebyl nikterak jednoduchý. Už od šesti let byla rodiči poslána do školy v Evropě – konkrétně do speciální, dívčí školy v Paříži. Otce viděla od té doby jen velice málo, a v té době se už prakticky schylovalo k rozvodu, protože otec měl vztah s herečkou Dolores Costello. Poté, co se s Blanche Orchis rozvedl, oženil se s Dolores. V necelých 9 letech se vrátila zpět do péče matky, (která o ní nijak zvlášť nestála), a matka se také za čas vdala za Harrisona Tweeda. Jak jsem již psala, Diana namísto pochopení a lásky, putovala opět z domova do dalšího internátu, kde byla až do 14-ti let. V té době přišel otec na jednu ze svých vzácných návštěv. Diana se vzbouřila, opila se spolu se starším spolužákem. Začíná rebelovat, nosí vyzývavé šaty a vysoké podpadky, chce vyburcovat svými skandály nevšímavost lidí, kteří si říkali otec a matka, kteří ji nevnímají a nechápou, protože jsou si cizí. Konečně se jí podařilo probudit jejich zájem. Diana se vrací do New Yorku, a na popud otce začíná studovat na Akademii dramatického umění od roku 1937. Přitom si přivydělává na prázdninovou cestu do Evropy, která se jí velmi líbila, a kam se toužila vrátit.

Během studií jí nabídl pomocnou ruku David O.Selznick, a tak hraje i v komparsu, pomáhá v administrativě. Pracuje na kursech a vydělává si své, vlastní peníze. Od roku 1940 už hraje v divadle v Chicagu, a v 19 letech už na Broadwayi v Romantic Mr. Dickens. V lednu 1942 stojí před kamerou a natáčí dva první filmy - Eagle Squadron a Ladies Courageous. Zapojuje se iniciativně do pomoci ve válečném úsilí – jako byly pověstné balíčky pro Británii.

Diana strávila z 28. na 29. května 1942 celý den a noc se svým otcem, který umíral na cirhozu jater. To byly poslední momenty, kdy spolu mohli mluvit. Hned po jeho skonu vyplavaly na povrch všechny emoce a city, které se v ní za ta léta nashromáždily a ona napsala poznámku do svých zápisů…“sakra, matce jsem lhostejná celý život, a táta na mě neměl čas pro svůj děsně šílený, hektický život, který vedl, a jak dopadl. Všichni se na mě vykašlali „…

Aby nebyla sama, rychle se po krátké známosti vdala věku osmnácti let za divadelního herce Bramwella Fletchera, 30. 7. 1942 (rozvedli se v roce 1947). Přijímá hlavní roli v Nightmare – 1942, který byl nominován na Oscara. V roce 1943 natáčí - Fired Wife pro spol. Universal Pictures, a vrací se k práci v divadle Guild, ve kterém se poddílí spolu s manželem na hře – Rebecca. S tou pak vystupuje v mnoha amerických městech.
V létě roku 1945, se Diana vrací do Hollywoodu, ale nastupuje do rozhlasu do spol. NBC a její rozhlasové show. O dva roky později se rozvedla, a vdala se za Johna Howarda profesionálního tenisového hráče, který byl neuvěřitelně zadlužený. Diana po šestiměsíčním manželství zažádala o rozvod, jenomže manžel požadoval jako odstupné velkou částku peněz, takže už z tohoto důvodu se dala rozvést až o tři roky později, kdy jeho nároky podle smlouvy padly. Manželem číslo tři se stal herec Robert Wilcox, který byl téměř o dvanáct let starší než Diana. Oba měli rádi alkohol, Diana se právě vrátila z léčení alkoholové závislosti. Oba byli bez práce, protože o ně nebyl zájem, byli na mizině, a Diana žije ze svěřeneckého fondu po otci, který pro ní prozíravě John Barrymore zařídil.

Zájem o Dianu, i práce by byla, pokud by ovšem nebyla neustále pod parou. Televize, která ji nabídla spolupráci po fiasku, když přišla příliš opilá, s ní zrušilo smlouvu. Do toho umírá v roce 1950 Dianina matka, a kolotoč - alkohol, deprese pokračují, protože jí matka připravila o otcovy peníze, které jí po její smrti odkázal. Už je téměř na dně a prodává i své šperky. Wilcox se na ní jen přiživuje a je neustále opilý. Když si začala jiný vztah, manžel jí a Tomu Farrelovi rozbil flaškou hlavy, takže byl nutný zásah lékaře a stehy na hlavách.

Rozvádí se s Wilcoxem, který však těsně před rozchodem umírá na infarkt… za tím správným místem, které si během života tak moc oblíbil - za barovým pultem. Vztah s Farrelem je však také plný hádek, žárlivých i jiných scén, a nakonec i tělesného napadení, kopání, ran do obličeje. Diana má rozbitou celou tvář po jeho ataku a velké zhmožděniny. Opět lékař a šití, hospitalizace několik měsíců v nemocnici. Po návratu z nemocnice ve svém bytu, pije, bere prášky, a hubne. Je bez peněz, elektřina v jejím bytu je vypnuta, nemá ani na svíčky. V zoufalství, a z potřeby peněz se ukázala vyfocena téměř nahá na plakátech. Je na černé listině téměř všech divadel v zemi.

Sbírá síly a dává se dohromady, s vypětím vůle a snahy dostat se ze závislosti. Vrací se „čistá“ z nemocnice, kde se rehabilitovala za přispění své rodiny v roce 1956. Získala práci v divadle a hraje. Napíše ještě svou pohnutou biografii s Geroldem Frankem, který byl jejím poradcem. Kniha vyšla v roce 1958. Diana zemřela na popáleniny, a střelnou ránu v nemocnici v New Yorku dne 25.1.1960, poslední tři dny před smrtí s ní trávil její bratranec, herec Dirk Drew Davenport Summers, který jediný se ji snažil psychicky pomoci. Bylo jí 38 let. O jejich rodině byl natočen v roce 2004 seriál s názvem - The Barrymores, kde je pochopitelně vykreslen i její život. Diana natočila 10 filmů. Je tetou filmové herečky - Drew Barrymore.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

45 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Jean Gabin osobně

08:40 - 10:30

65 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Dáma a Král (2017) [TV seriál]

09:45 - 10:55

0 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

09:40 - 10:50

5 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Diana Barrymore

Barrymore Diana

Mistrovské dílo (Un coup de maître)

Mistrovské dílo
Un coup de maître

Naposled navštívené:
Diana Barrymore

Barrymore Diana

Mistrovské dílo (Un coup de maître)

Mistrovské dílo
Un coup de maître