Cerven

Marcel Bozzuffi

Povolání:
Rodné jméno:
Marcel Louis Édouard Bozzuffi
Národnost:
Narození:
28.10. 1928, Rennes, Francie
Úmrtí:
2.2. 1988, Paříž, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzský herec Marcel Bozzuffi hrál v bezmála sedmdesáti filmech a díky řadě rolí kriminálníků nebo naopak kriminalistů, v nichž byl spojencem či protivníkem největších hvězd francouzské kinematografie, znají jeho tvář velmi dobře i čeští diváci. Naopak, u nás neznámá, ve Francii však dodnes uznávaná je také jeho práce pro televizi a dabing.

Bozzuffiho příjmení napovídá, že měl italský původ, jeho rodina pocházela z Parmy. On sám se ale narodil v Remeši a dětství strávil na východě Francie v Bretani. Až po absolvování vojenské služby odešel do Paříže, kde získal jevištní průpravu v proslulé herecké škole René Simona. Jeho začátky ve filmu i divadle spadají do poloviny padesátých let 20. století. Před filmovou kamerou se objevil poprvé jako bezejmenný voják (SYN SLADKÉ CAROLINE – Le fils de Caroline chérie, 1955).

Ještě v roce 1955 jej pak diváci v kinech mohli vidět v dalších třech filmech, zmínku si zaslouží především počátek spolupráce s režisérem Gillesem Grangierem, který Bozzuffiho uvedl do subžánru tzv. francouzské drsné školy. Jejich prvním společným filmem byla kriminálka BENZÍN A OLEJ (Gas-oil, 1955), v němž se Bozzuffi v roli mladého řidiče Pierra poprvé a nikoli naposledy setkal s Jeanem Gabinem. V Bozzuffiho filmografii tak začal převládat kriminální žánr, bylo ale pár výjimek, například slavný muzikál ZEMĚ, ODKUD PŘICHÁZÍM (Le pays d’où je viens, 1956), v němž hrál také řidiče.

V padesátých a šedesátých letech hrál Marcel Bozzuffi i divadlo, objevoval se na různých pařížských scénách, sluší se uvést alespoň hru Pohled z mostu od Arthura Millera, v níž účinkoval v Théâtre Antoine (1958). Později byl ale natolik vytížen filmem a dabingem, že divadlo zcela opustil. Příležitostně byl osloven i televizí a v šedesátých letech hrál v adaptacích divadelních her a několika seriálech, převážně historických. Mezitím se díky již zmíněnému režiséru Grangierovi, ale i jiným, stal jednou z ikon francouzského kriminálního žánru na stříbrném plátně, byť hrál jen vedlejší role. Hrubé rysy ve tváři s ledovým pohledem a chraplavým hlasem učinily z Bozzuffiho vyhledávaného představitele záporáků a na přelomu 60. a 70. let točil několik filmů ročně.

Spolupráce s Gillesem Grangierem skončila s kriminálkou KOMISAŘ MAIGRET ZUŘÍ (Maigret voit rouge, 1963), tento film měl ale pro Bozzuffiho význam v osobní rovině; při natáčení se sblížil s herečkou Françoise Fabian (*1933), která se ještě téhož roku stala jeho manželkou. Se zmíněným Jeanem Gabinem se před kamerou setkal ještě ve filmu RVAČKA V PANAMĚ (Du rififi à Paname, 1966), ze stejného roku si zaslouží zmínku i Melvillova kriminálka DRUHÝ DECH (Le deuxième souffle, 1966), v níž se v úloze gangstera Jo Ricciho setkal s Lino Venturou. S ním pak později v Itálii hrál ve filmu CTIHODNÉ MRTVOLY (Cadaveri eccelenti, 1976). Stejně jako jiní francouzští herci ostatně tehdy v Itálii pracoval častěji než ve Francii, díky účasti na četných francouzsko-italských koprodukcích se časem dostal i k menším úlohám i v dalších mezinárodních projektech (FRANCOUZSKÁ SPOJKA – The French Connection, 1971; MARSEILLSKÁ SMLOUVA – The Marseille Contract, 1974).

Marcel Bozzuffi se pokusil i o samostatnou režii, jeho film AMERIČAN (L’américain, 1969) však u diváků neuspěl. Hlavní roli v něm svěřil slavnému J. L. Trintignantovi, sám si ale zde také zahrál i s manželkou Françoise Fabian. Co se týče komerčního úspěchu a setkání s J. L. Trintignantem, ze stejného roku pocházel oscarový film Costa-Gavrase Z (1969), v němž Bozzuffi zaujal kreací homosexuálního vraha. I když se Bozzuffi objevoval před kamerou i v rolích policistů, vyznění filmu bylo nastaveno tak, aby jeho postavy měly záporný charakter. Za mnohé uveďme příklad filmu CIKÁN (Le gitan, 1975), v němž byl jako komisař Blot soupeřem představitele titulní role Alaina Delona.

Vraťme se ještě k Bozzuffiho převažující práci v Itálii v sedmdesátých letech. Vedle kriminálek a politických thrillerů se tady prosadil i ve westernech a při natáčení filmu VALDÉZOVI KONĚ (Valdez, il mezzosangue, 1973) se setkal s Charlesem Bronsonem, kterého již delší dobu předtím daboval pro potřeby uvádění amerických filmů ve Francii. Dabing nejen Charlese Bronsona, ale také Paula Newmana a dalších amerických herců dotvářel umělecký profil Marcela Bozzuffiho v šedesátých a sedmdesátých letech.

Po značně hektických dvou dekádách přesunul v osmdesátých letech Marcel Bozzuffi těžiště svých aktivit před televizní kameru, ojediněle se vracel i na divadelní jeviště. Zemřel náhle na následky krvácení do mozku, příznaky se u něj projevily doma na venkově poblíž Paříže, zemřel krátce po převozu do jedné z pařížských nemocnic 1. února 1988 ve věku 59 let.

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
Marcel Bozzuffi, celým menom Marcel Louis Édouard Bozzuffi bol francúzskym divadelným, televíznym a filmovým hercom.

Narodil sa 28. októbra 1928 v Rennes. Svoju filmovú kariéru začal v roku 1955 vedľajšími úlohami vo filmoch, ako „Le Fils de Caroline Cherie“ režiséra Jean Devaivre, „Chantage“, r. Guy Lefranc, „Gas-Oil“, r. Gilles Grangier. V roku 1966 dostal úlohu vo filme „Le Deuxiéme Souffle“ (Druhý dych) režiséra Jean-Pierre Melvillea a v politických thrilleroch Costa Gavrasa.

V roku 1971 si zahral aj v populárnom filme „French Connection“ (Francúzska spojka). V tomto čase hral aj niekoľkých komédiách Claude Leloucha „ La Vie, l'Amour, la Mort“ (1969) a „Le voyou“ (1970). V roku 1977 dostal úlohu aj v známom filme Yves Boisseta „Le Juge Fayard dit Le Shériff“, Sudca zvaný šerif (1977). Vo väčšine svojich postáv hral gangstrov, zločincov či policajtov.

Hral a j v mnohých televíznych filmoch a seriáloch. Jeho posledná filmová úloha bola Marco Pico vo filme „Savannah“ (1988) a v televízii ARD Gaetano Bonanno, šéf zločineckj organizácie Camorra v Neapole vo filme "L'ombra nera del Vesuvio" a komisár Graziani v TV filme "Il colpo" (1989). Nezanedbateľná je aj jeho dabingová práca, daboval Paula Newmana napr. vo filmoch "The MacKintosh Man" (1973), či "The Towering Inferno"(1974). Od roku 1973 bol ženatý s herečkou Françoise Fabian. Počas svojej filmovej kariéry hral v 92 televíznych a celovečerných filmoch.

Štefan Rencz

Autor: cicis

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kocourkov (1992) [TV inscenace...

14:10 - 15:10

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Czech Tour 2024

14:15 - 15:45

26 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

NOVA - Nekonečná láska (2014) [2k dig...

14:20 - 16:30

21 minut již uběhlo
109 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

13:30 - 14:50

71 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marcel Bozzuffi

Bozzuffi Marcel

Edward L. Cahn

Cahn Edward L.

Petra Hanžlíková-Tišnovská

Hanžlíková-Tišnovská Petra

Dennis Hoey

Hoey Dennis

Revoluční rok 1848

Revoluční rok 1848
Revoluční rok 1848

Steve Bing

Bing Steve

Enzo Masetti

Masetti Enzo

Christopher Lloyd

Lloyd Christopher

Sven Hansen

Hansen Sven

Zázraky přírody

Zázraky přírody
Zázraky přírody

Elisabeth Scott

Scott Elisabeth

Naposled navštívené:
Marcel Bozzuffi

Bozzuffi Marcel

Edward L. Cahn

Cahn Edward L.

Petra Hanžlíková-Tišnovská

Hanžlíková-Tišnovská Petra

Dennis Hoey

Hoey Dennis

Revoluční rok 1848

Revoluční rok 1848
Revoluční rok 1848

Steve Bing

Bing Steve

Enzo Masetti

Masetti Enzo

Christopher Lloyd

Lloyd Christopher

Sven Hansen

Hansen Sven

Zázraky přírody

Zázraky přírody
Zázraky přírody

Elisabeth Scott

Scott Elisabeth