Cerven

Nigel Hawthorne

Povolání:
Rodné jméno:
Nigel Barnard Hawthorne
Národnost:
Narození:
5.4. 1929, Coventry, Warwickshire, Anglie
Úmrtí:
26.12. 2001, Radwell, Hertfordshire, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Sir Nigel Barnard Hawthorne byl anglický herec, který se narodil 5. dubna 1929 v Coventry, v Anglii, jako syn Agnes Rosemaryové a Charlese Barnarda Hawthorneho, který byl lékařem. Vyrůstal v Jižní Africe, kde chodil na gymnázium Svatého Jiří v Kapském Městě. Později se zapsal na University of Cape Town, ale studia nedokončil a v roce 1950 se vrátil do Velké Británie, aby započal hereckou kariéru.

Jeho dlouhá a pestrá kariéra čítá několik desítek filmů a televizních seriálů. V roce 1978 se objevil ve vedlejší roli úspěšného seriálu o životě jedné židovské rodiny HOLOCAUST, kde mimo jiné hrála i tehdy začínající Meryl Streepová.

Jeho nejslavnější rolí byl bezesporu sir Humphrey Appleby, tajemník fiktivního ministerstva administrativních záležitostí, v televizním seriálu JISTĚ, PANE MINISTŘE (1980), který mu vynesl čtyři ceny BAFTA (The British Academy of Film and Television Arts). O dva roky později si zahrál malou roličku ve veleúspěšném snímku GÁNDHÍ (1982), který z 11ti nominací na Oskara hned osm proměnil. Pouhý rok na to přišla komedie PŘESNÝ JAKO SMRT, kde si zahrál po boku tenkrát začínajícího komika všech komiků, Rowana Atkinsona.

Pouhých šest let od své nejslavnější role, sira Humphreye Applebyho si stejnou postavu zahrál v komediálním seriálu ve stejném duchu JISTĚ, PANE PREMIÉRE,který byl neméně úspěšný, jako v případě pana ministra.

Rok 1993 a troška změny. Role dr. Raymonda Cocteaua v akčním filmu DEMOLITION MAN po boku holywoodských hvězd Sylvestera Stalloneho, Wesleyho Snipese a Sandry Bullock. O rok později přišel excelentní výkon, ve snímku ŠÍLENSTVÍ KRÁLE JIŘÍHO, který mu vynesl nominaci na Oskara. Bohužel si zlatou sošku neodnesl,ale i tak to byl obrovský úspěch.

V roce 1995 se zúčastnil natáčení filmu RICHARD III., kde byly uděleny dvě nominace na Oskara (výprava, kostýmy), ale opět z toho Nigel vyšel naprázdno. Rok poté přišla romantická komedie VEČER TŘÍKRÁLOVÝ. V roce 1997 si Nigel pod taktovkou režisérského velikána, Stevena Spielberga, zahrál jednu z hlavních rolích v historicko-dramatickém snímku AMISTAD. Zde mu byli kolegy nositelé takových jmen, jako byl Morgan Freeman, Anthony Hopkins, Matthew McConaughey nebo dokonce legenda filmových hudebních skladatelů, John Williams (ČELISTI,SUPERMAN, SÁM DOMA). Film byl velice úspěšný a byl nominován na Oskara ve čtyřech kategoriích, ale ani jednu neproměnil.

I přes svůj pokročilý věk a značnou únavu způsobenou zdravotními problémy, ve své práci nijak zvlášť nepolevoval. V roce 1999 ještě natočil drama UTAJENÝ PŘÍPAD a ve stejném roce i animovaný film TARZAN, kde propůjčil hlas profesoru Porterovi. Jeho posledním filmem byla rodinná komedie VESELÉ VÁNOCE, SANTA CLAUSI (2001) a jak už z názvu vyplývá,film se odehrává ve Vánočním duchu, což je trošku paradox, protože právě pouhé dva dny po Štědrém dnu Nigel Hawthorne vydechl naposledy.

Nigel si opravdu intenzivně chránil soukromí, proto byl velmi rozhořčen, když se v roce 1995 nedobrovolně dostala do světa zpráva o jeho homosexualitě. Jeho životním partnerem byl scénárista Trevor Bentham.

Nigel Hawthorne měl za sebou několik operací rakoviny slinivky. Nicméně bezprostřední příčinou jeho smrti byl infarkt, který mu stál v cestě 26.12. 2001. Bylo mu 72 let. Je pohřben na farním kostele Thundridge nedaleko Ware v Hertfordshire.

V roce 1999 byl za celoživotní přínos filmu povýšen do šlechtického stavu.

Autor: Karius

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

16:10 - 17:00

40 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Římané za humny!

16:05 - 17:00

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

80 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:45 - 17:55

5 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nigel Hawthorne

Hawthorne Nigel

Ken Kercheval

Kercheval Ken

Naposled navštívené:
Nigel Hawthorne

Hawthorne Nigel

Ken Kercheval

Kercheval Ken