Rijen

Josef Skřivan

Povolání:
Národnost:
Narození:
10.8. 1892, Praha
Úmrtí:
4.11. 1942, Osvětim
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Josef Skřivan vyrůstal v Praze, kde od dětství provozoval ochotnické divadlo (Pražský řemeslnický dorost), vyučil se příručím v obchodě, divadlu se naplno mohl začít věnovat až po smrti otce. Ve 20. letech tak začal účinkovat v kočovných divadelních společnostech. V roce 1925 nastoupil své první angažmá do stálého divadla, a sice v Kladně (1925-1927). Jednu sezónu si odehrál ve Východočeském divadle v Pardubicích (1927-1928), významnou kapitolou jeho uměleckého působení je činnost v Osvobozeném divadle (1928-1932), mezitím krátce hrál v Národním divadle v Brně (1930-1931). V roce 1932 nakonec v Brně zakotvil a až do smrti byl hercem, později i režisérem tamního Národního divadla.

Skřivan původně vynikl jako herec komediálních záporných rolí a v této poloze nalezl bohaté uplatnění v Osvobozeném divadle (Golem, Caesar), po několika letech se ale s Voskovcem a Werichem rozloučil, protože se cítil svázán příliš úzkoprofilovým směřováním jejich avantgardního divadla. V Brně se pak vyprofiloval v jednoho z nejlepších charakterních herců té doby, vynikl v komických i tragických rolích, jimž dokázal dodat hluboký psychologický portrét. Mezi jeho největší úspěchy na brněnském jevišti patřily velké postavy v představeních Bílá nemoc, Othello, Richard III., Zmoudření Dona Quijota, Cyrano z Bergeracu nebo Don Carlos. V pozdějších letech se v Brně prosadil i jako režisér (Lucerna, Ženitba, Byt paní Zoe).

Již v době pardubického angažmá přišel do styku s filmem, když byl obsazen do role drsného podmaršálka Schwerdtnera ve válečném dramatu JMÉNEM JEHO VELIČENSTVA (1928). Následné Skřivanovo angažmá ve filmu celkem logicky vyplývá z jeho příslušnosti k Osvobozenému divadlu – hrál libretistu Richarda v komedii PUDR A BENZIN (1931) a muzejního hlídače ve filmu PENÍZE NEBO ŽIVOT (1932). I když pak již pracoval v Brně, byl Werichem a Voskovcem ještě přizván k natáčení filmu HEJ RUP! (1934), kde ztvárnil divácky dodnes známou figurku invalidního prezidenta konzervárenského koncernu Worsta. Naposledy se Josef Skřivan objevil ve zcela zapomenutém a okrajovém dětském filmu ZTRATILA SE BÍLÁ PANÍ (1937).

V době války Skřivanův osud nabral dramatické obrátky – pracoval v domácím odboji a v roce 1940 se po pádu z kola musel v Praze podrobit plastické operaci obličeje. Jeho předchozí protifašistické aktivity však vedly k tomu, že ještě na pražské klinice plastické chirurgie byl zatčen, následně vězněn v Brně a nakonec odvlečen do koncentračního tábora v Osvětimi, kde zemřel na následky mučení (4. listopadu 1942 ve věku 40 let).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Princezna za dukát (1991) [TV ...

14:40 - 15:30

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

ČT2 - Vikinské ženy

14:40 - 15:35

9 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Jak básníci neztrácejí naději ...

13:35 - 16:05

74 minut již uběhlo
76 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:25 - 15:05

24 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Josef Skřivan

Skřivan Josef

Miroslav Vladyka

Vladyka Miroslav

David Abbott

Abbott David

Rémy Carpentier

Carpentier Rémy

Tracy Pacana

Pacana Tracy

Naposled navštívené:
Josef Skřivan

Skřivan Josef

Miroslav Vladyka

Vladyka Miroslav

David Abbott

Abbott David

Rémy Carpentier

Carpentier Rémy

Tracy Pacana

Pacana Tracy