Cerven

Virginia Valli

Povolání:
Národnost:
Narození:
10.6. 1898, Chicago, Illinois, USA
Úmrtí:
24.9. 1968, Palm Springs, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Půvabná tmavovlasá herečka s uhrančivýma očima, Virginia Valli, se narodila v Chicagu dne 10. června roku 1898 jako Virginia McSweeney. Uvádí se, že v mladinkém věku prošla taneční průpravou. O jejím životě nemáme mnoho zpráv, nicméně na základě různých střípků lze dnes vytvořit alespoň malý kolorit její herecké práce.

Virginia přišla na svět jen o několik let později po vynalezení kinematografu. V době, kdy se z malého děvčátka stávala slečna, byl filmový průmysl také stále ještě tak trochu „v plenkách“. Avšak již tehdy, ve druhém desetiletí 20. století, produkovala (nejen) Amerika mnoho snímků. Byly zpravidla krátkometrážní, komediálního charakteru. Mladinká Virginia též podlehla filmovému kouzlu a ve svých necelých 18ti letech se začala také ucházet o práci ve filmu. V rodném Chicagu navázala spolupráci s filmovou společností Essanay Film, pod jejíž záštitou se objevila v roce 1916 v malé roli snímku THE STRANGE CASE OF MARY PAGE. Tím se odstartovala její herecká kariéra, která přetrvala až do nástupu zvukového filmu.

V roce 1916 ještě natočila krátkou komedii VERNON, THE BOUNTIFUL a poté se až do roku 1931 objevuje každoročně v několika snímcích. Zazářila např. jako Roxana ve filmu FILLING HIS OWN SHOES (1917), Mary Piercová v komedii EFFICIENCY EDGAR´S COURTSHIP (1917), později přešla také do dramatických rolí, jakou byla např. Julia Westonová ve filmu THE DEAD LINE (1920). Zde je třeba zdůraznit, že Virginia v roce 1920 přešla ke společnosti Fox Film Corporation a ve dvacátých letech spolupracuje pak s dalšími filmovými společnostmi, neboť je jako herečka s výraznou tváří velmi žádaná. V roce 1921 natočila film pro společnost Metro Pictures Corporation s názvem THE IDLE RITCH, kde hrála postavu Mattie Wallingové. Za velkou poctu jejímu herectví lze považovat spolupráci s prestižní americkou filmovou společností Universal Pictures, která produkovala např. film THE SHOCK z roku 1923, v tomto kriminálním dramatu hrála Virginia roli Gertrude Hadleyové.

V hlavní roli Marjorie Popeové se Virginia objevila v roce 1927 v dramatu MARRIAGE (tentokrát pro Fox Film Corporation), pochvalné kritiky sklidila za postavu May Joyceové v dramatu THE ESCAPE z roku 1928, kde hrála po boku slavného herce Williama Russella, pro něhož to byla jedna z jeho vůbec posledních rolí. V roce 1929 podlehl pneumonii ve věku pouhých 45ti let. Ke konci se však bohužel citelně chýlila i kariéra Virginie Valli. Ve zmíněném roce 1927 ještě netušila, jak moc jí ublíží právě se rodící zvukový film. Natočila tehdy drama o lásce syna a otce k jedné ženě s názvem EAST SIDE, WEST SIDE – postava Becky Lipvitchové.

V roce 1929 hraje Virginia ve svém prvním zvukovém filmu THE ISLE OF LOST SHIPS. Při premiéře, která se konala 16. října roku 1929, měli američtí diváci poprvé možnost slyšet Virginiin hlas v postavě Dorothy Whitlockové. Snímek natočila společnost First National Pictures. Od této chvíle měla brzký konec své herecké kariéry takřka zpečetěný. Oficiálně přestala Virginia filmovat – stejně jako mnohé jiné hvězdy němé éry – kvůli svému hlasu a faktu, že pro diváky již jako „mluvící“ herečka ztratila své kouzlo. Neoficiální informace však říkají, že hlavním důvodem byly Virginiiny vysoké finanční nároky. Filmové společnosti – zejména právě společnost Firt National Pictures – odmítaly herečce její požadovaný honorář vyplatit. Ať už však důvody byly jakékoliv, ukončení herecké kariéry v pouhých 33 letech je opravdu brzy. V roce 1931 hrála roli Julie Wyattové v kriminálním filmu NIGHT LIFE IN RENO a nadobro se divákům již odmlčela. K umělecké práci se vrátila na kratičký čas roku 1934, kdy vystupovala v podniku „The Raquet Club“ v Palm Springs, který byl otevřen na Štědrý den r. 1934.

Jaké byly další osudy půvabné herečky poté, co natočila svůj poslední, v pořadí 64. film? Stáhla se do soukromí a zbytek života prožila v naprostém ústraní. Zde je třeba zmínit, že Virginia Valli byla dvakrát vdaná. Jejím prvním manželem byl muž jménem Demarest Lamson. Datum sňatku není známo, rozvedli se však v roce 1926. Po svém druhém sňatku přestala Virginia natáčet. Dne 14. února roku 1931 se provdala za herce Charlese Farrella (1901 – 1990). Společně pak žili v Palm Springs v Kalifornii. Ani z jednoho manželství neměla Virginia děti.

V roce 1966 prodělala Virginia první ataku mrtvice. Přežila, avšak o dva roky později se ataka opakovala. Stalo se tak 24. září roku 1968, kdy záchvatu mrtvice bývalá legenda amerického němého filmu podlehla. Je pochována na hřbitově „Welwood Murray“ v Palm Springs ve státě Kalifornie.

Zdroj: překlady z anglického jazyka – imdb.com, wikipedia

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Naděje má hluboké dno (1989) [...

15:45 - 17:10

38 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

ČT2 - Atletika MČR

14:00 - 17:00

143 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - V létě ti řeknu, jak se mám (2...

15:30 - 18:00

53 minut již uběhlo
97 minut zbývá do konce

Prima - Zaříkávač koní (1998)

15:15 - 18:52

68 minut již uběhlo
149 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Virginia Valli

Valli Virginia

Naposled navštívené:
Virginia Valli

Valli Virginia