Cerven

Bessie Love

Povolání:
Rodné jméno:
Juanita Horton
Národnost:
Narození:
10.9. 1898, Midland, Texas, USA
Úmrtí:
26.4. 1986, Londýn, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Bessie Love, původním jménem Juanita Horton, byla americká herečka, která za více než osm desetiletí účinkovala v 92 němých a 43 zvukových filmech. Obsáhla postavy od naivních neviňátek, přes žhavé milovnice, až po zralé dámy a královny matky.

Narodila se 10. září 1898 Midlandu (Texas), ale rodina se brzy přestěhovala do Nového Mexika a následně do kvetoucího Hollywoodu. Rodinný přítel, herec Tom Mix, rozpoznal u mladičké Juanity výrazný mimický talent a po pohovoru s matkou ji představil řežiséru D.W. Griffithovi z Biograph Studia. Griffith ji nejprve přejmenoval na Bessie a pak obsadil do epiku Intolerance (1916). Po uvedení do kin spokojeně luskl prsty a Bessie šla z filmu do filmu. Přerušila studia na Los Angeles High School, školu pak dokončila později. Bessii přirovnávali k tehdy největší hvězdě Mary Pickford, v Griffithově studiu ji dokonce nazývali "naše Mary". Bessie hrála celkem v 92 němých filmech, ale značná část z nich se nedochovala. Postupně si zahrála s Douglasem Fairbanksem a všemi dalšími milovníky tehdejší filmové éry. Z této doby drží Bessie Love jedno prvenství - prostřednictvím filmového plátna zpopularizovala charleston.

Těsně před nástupem zvukového filmu Bessie absolvovala čtyřměsíční turné s Musical Revue. Měli tři vystoupení denně a Bessie se tak zdokonalila ve zpěvu, tanci i řeči. To jí pomohlo už v prvním celovečerním muzikálu The Broadway Melody (1929). Její výkon jí vynesl nominaci na Oscara a pětiletou smlouvu s MGM. Znamenalo to i zvýšení týdenního platu z pěti set na úctyhodných 3,000 dolarů, což v přepočtu na rok 2019 odpovídá částce 44,000. Kolem roku 1936 popularita začala uvadat, a tak Bessie Love přesídlila do Anglie, kde účinkovala na jevišti, v televizi a pro rozhlasovou BBC. Během války zůstala v Británii a pracovala pro americký Červený kříž. Po válce se vrátila k filmování, obsazována byla neustále až do roku 1983. Hrála sice malé, ale krásné role, dokonce i v několika bondovkách.

Bessie Love zemřela přirozenou smrtí 26. dubna 1986 a je pohřbena v Hillingdonu v Anglii. Hvězda na chodníku slávy Hollywood Blv, má č. 6777.

Autor: Petrkey

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bessie Love

Love Bessie

Naposled navštívené:
Bessie Love

Love Bessie