Rijen

Anthony Gildès

Povolání:
Národnost:
Narození:
13.8. 1856, Metz, Francie
Úmrtí:
6.10. 1941, Paříž, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Anthony Gildes je unikátním zjevem mezi francouzskými herci; v době, kdy se teprve rodil film, byl již vyzrálým divadelním hercem na prahu čtyřicítky, v němé éře se kameře spíše vyhýbal, později ale odehrál bezmála stovku vedlejších až epizodních rolí ve třicátých letech. Narodil se ve starobylém městě Metz poblíž belgických hranic, jeho vlastní jméno bylo Anatole Gleizes. Vyrůstal jen s matkou, která jej měla za svobodna, otce nikdy nepoznal.

Od mládí se věnoval herectví, prošel několika venkovskými divadelními společnostmi, později zakotvil v Paříži, kde hrál hlavně na lidových scénách typu Théâtre Vaudeville, v antickém dramatu Lysistrata ale účinkoval také na scéně Grand Théâtre. Od roku 1916 se začal příležitostně objevovat před filmovou kamerou, celkem třikrát jej ke spolupráci přizval slavný režisér Abel Gance (MATER DOLOROSA, 1917), později hrál advokáta v Duvivierově filmu ROZVOD LADY OSWILLOVÉ (L’homme a l’Hispano, 1926), Gildesovo angažmá v němé éře ale skončilo na počtu devíti natočených filmů.

Ve třicátých letech měl za sebou již uzavřenou hereckou dráhu na jevišti, teprve s příchodem zvukového filmu se ale naplno rozjela jeho kariéra před kamerou; po celá třicátá léta hrál v několika filmech ročně, nutno dodat, že s přibývajícím věkem klesal význam jeho rolí. Začínal středně velkými úkoly, za zmínku určitě stojí Lamačova francouzská verze komedie C.K. POLNÍ MARŠÁLEK (Monsieur le maréchal, 1931), kde hrál velkou postavu plukovníka, poté dostal větší příležitosti v Allégretových adaptacích osvědčených jevištních předloh (MAM’ZELLE NITOUCHE, 1931; ČOKOLÁDOVÁ PRINCEZNA – La petite chocolatiere, 1931).

S Marcem Allégretem točil později ještě několikrát, ke spolupráci jej zvali i další významní režiséři, připomeňme alespoň tituly, které byly tehdy uvedeny i v našich kinech, například ŽEBRAČKA U CHRÁMU NOTRE DAME (Les deux orphelines, 1933). I v následujících letech se objevoval ve významných filmech, v menší roli jej diváci mohli vidět v mezinárodně oceněném Feyderově filmu PENZION MIMOZA (Pension Mimosas, 1934) nebo jako předsedu soudu v BÍDNÍCÍCH (Les Misérables, 1934). Ve filmech různých žánrů střídal různé menší role, býval šlechticem i domovníkem, často byl angažován jen do bezejmenných epizodek starých mužů.

Až do své smrti sekundoval v malých rolích největším hvězdám meziválečného francouzského filmu, znovu často pracoval s významnými režiséry (Christian-Jaque, M. Tourneur, M. L’Herbier, V. Turžanskij), připomeňme alespoň hodnostné historické filmy jako HISTORKY ELYSEJSKÝCH POLÍ (Remontons les Champs Elysées, 1938), KÁŤA, MODRÝ DÉMON CARA ALEXANDRA (Katia, 1938) nebo SRDEČNÁ DOHODA (Entente cordiale, 1939), jen v roce 1938 hrál ve dvanácti filmech. Opět vystupoval v adaptacích klasických literárních děl a osvědčených divadelních předloh, hrál ale i v pokleslé komerční produkci veseloherního žánru.

Anthony Gildes zemřel v Paříži 6. října 1941 ve věku 85 let. V jeho poslední roli starého roztřeseného muže jej diváci mohli vidět až v následujícím roce ve filmu JEDNOU ZA ROK (Caprice, 1942), který byl opět uveden i v našich kinech.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1997) [TV pořad]

15:55 - 16:40

43 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo na hradu Münzenber...

16:10 - 17:05

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

68 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

73 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Anthony Gildès

Gildès Anthony

Slastně tvá (Sud sanaeha)

Slastně tvá
Sud sanaeha

Joanna Poraska

Poraska Joanna

Druhá fronta (The Second Front)

Druhá fronta
The Second Front

Lawrence Lanoff

Lanoff Lawrence

Hannes Bruun

Bruun Hannes

Naposled navštívené:
Anthony Gildès

Gildès Anthony

Slastně tvá (Sud sanaeha)

Slastně tvá
Sud sanaeha

Joanna Poraska

Poraska Joanna

Druhá fronta (The Second Front)

Druhá fronta
The Second Front

Lawrence Lanoff

Lanoff Lawrence

Hannes Bruun

Bruun Hannes