Cerven

Alan Tam

Povolání:
Rodné jméno:
Wing-Lun Tam
Známý jako:
Alan Tam Wing-Lun; Tam Wing-Lun
Národnost:
Věk:
73
Narození:
23.8. 1950
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Alan Tam Wing-Lun (23. 8. 1950) je zpěvák hongkongského cantopopu a anglického popu a herec. V 80. letech se podílel na rozvoji cantopopu a byl znám romantickými baladami. Od pozdních 80. let užívá jména „Principal“, „Principal Tam“, někdy „Lucky Lun“. Dnes účinkuje v Hongkongu, pevninské Číně, Taiwanu a dalších částech východní Asie v zábavním průmyslu i na charitativních akcích.

Narodil se v Xinhui v Guangdongu. Je synem fotbalisty Tam Kong-paka, který reprezentoval Čínu na LOH 1936.

Hudbu miluje od školy; s přáteli založil skupinu „Loosers“ – účinkovali v mnoha TV show. Po rozpadu založil r. 1973 s Kennym Bee „The Wynners“ a zpívali anglicky. Tam byl jeden ze dvou hlavních zpěváků do rozpadu skupiny r. 1978.

První album jako sólo umělec bylo „Naughty Boy“ (1979) a první úspěch „Love In Autumn“ (1984).

Písněmi z pozdních 80. let nasadil úroveň cantopopu – „Embrace“, „Flower in Water“, „Half Dazed, Half Awoken“ a slavná „Love Trap“.

Hongkongský tisk často zmiňuje rivalitu mezi ním a kolegou Leslie Cheungem. Na rozdíl od svých fanoušků oni jsou přátelé, což v 90. letech potvrdili vzájemným spoluúčinkováním. 1999 Cheung s dalšími 17 zpěváky nahrál album „Paying Tribute to Alan Tam“ a spolupracoval na remixech Tamových písní „Illusion“ a „Foggy Love“.

R. 1995 měl prodáno 20 milionů alb, r. 2005 obsahovalo jeho konto 104 alba a 800 písní. Píseň „Love Trap“ mu získala cenu na „25th Anniversary Jade Solid Gold Song honour award in 2006“. R. 2007 obdržel cenu za 30 let účinkování v hongkongském a čínském hudebním průmyslu.

Co se týče herectví, v 70. letech uváděl „The Wynners Show“ a hrál menší roli v TV dramatu „Over the Rainbow“. R. 1980 zkusil příležitost na Taiwanu v hlavní roli filmu proslulého režiséra Pai Ching-jui „A Girl Without Sorrow“. Hlavní party hrál ve víc než 10 filmech včetně „The Funny Couple“ a „Part Time Job“. S Jackie Chanem hrál v dobrodružné komedii „Armour of God“; „Master Wong versus Master Wong“, parodie na Wong Fei Hunga. R. 1981 získal taiwanskou cenu Golden Horse Awards za roli v „If I Were For Real“. Po „Age of Miracles“ (1996) a „Aces Going Places“ (1997) přestal hrát, ale vrátil se v „Here Comes Fortune“ (2010).

11. 1. 2008 byl zvolen prezidentem Hong Kong Performing Artistes Guild. Po zemětřesení 2008 s Ericem Tsangem, Jackie Chanem a Easonem Chanem založil komisi s pomocí dětem.

R. 1997 s Nathanem Chanem a Ericem Tsangem spoluzaložil Star East Entertainment restaurant, pyšnící se 40 investory z řad celebrit. 2000 se spojila s Planet Hollywood.

Po prvním manželství s Yeung Kit Mei je podruhé ženatý s Chu Wing Ting, má jednoho potomka – Tam Hiu Fung.

V roce 1996 obdržel Golden Needle Award za celoživotní dílo.

Autor: SvoKar

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alan Tam

Tam Alan

Harriet Zaretsky

Zaretsky Harriet

Naposled navštívené:
Alan Tam

Tam Alan

Harriet Zaretsky

Zaretsky Harriet