Cerven

Jill Clayburgh

Povolání:
Národnost:
Narození:
30.4. 1944, New York City, New York, USA
Úmrtí:
5.11. 2010, Lakeville, Connecticut, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Těm z Vás, kteří alespoň jednou viděli film „Griffin a Phoenixová“, nemusím herečku Jill Clayburgh nijak zvlášť představovat. A pro ty z Vás, kteří neměli to štěstí – Jill je skutečně herečka s velkým H. Opravdu.

Narodila se 30.dubna 1944 v New Yorku v bohaté a částečně umělecky orientované rodině.
Otec byl továrník, matka pro zkrácení volného času asistovala divadelnímu producentovi a její babička byla známou operní zpěvačkou. Malá Jill měla tím pádem k uměleckému světu blízko už od malička.
Díky finančním možnostem své rodiny mohla vystudovat filozofii a dramatické umění na proslulé Sarah Lawrence College v newyorském Bronxville.

Základní hereckou průpravu získávala během letních produkcí s massachusettským souborem Williamstown Theatre Festival a také jako členka ansámblu Charles Playhouse v Bostonu.
Koncem 60. let vystupovala na mimobroadwayských scénách, kde ale hrála mj. po boku Al Pacina ve hře „Indiáni chtějí Bronx“. Začátkem sedmdesátých let již vystupovala v muzikálech na Broadwayi a pozvolna ji jako herečku začaly vyhledávat i objektivy televizních kamer. Získala role v několika snímcích.

Zásadní zlom v kariéře však přišel až s rolí Sary Phoenix v roce 1976 ve filmu „Griffin a Phoenixová“ režiséra Daryla Dukeho. Role Griffina – naprosto netypické postavy pro představitele inspektora Colomba, se vynikajícím způsobem ujal Peter Falk.
Díky zmíněnému snímku získala o několik měsíců později ještě úspěšnější roli Eriky Benton v psychologickém dramatu „Rozvedená žena“ režiséra P.Mazurského. Tato postava už pro Jill znamenala první ocenění (nejlepší herečka) MFF v Cannes 1978 a její první nominaci na Oscara 1978.
Za výkon, jaký podala o rok později v komedii „Začít znovu“ byla v roce 1979 mezi kandidáty na Oscara podruhé.

Přestože strávila Jill před filmovými kamerami dalších více jak dvacet let, a na filmovém plátně, herecky vynikajícím způsobem, předvedla desítky rozmanitých rolí, Oscar se zatím nepovedl. Ale není všem dnům konec.

Jill založila počátkem osmdesátých let spolu s Amy Robinson produkční filmovou společnost Ruby Movies.
Od roku 1979 je manželkou dramatika Davida Rabeho. Spolu mají dvě děti: dceru Lilu (1982) a syna Michaela (1986).


Autor: catamount

Životopis (biografie) / Informace:
pocházela ze zámožné rodiny. Absolvovala bostonskou Sarah Lawrence College (1966), kde vedle filozofie, náboženství a literatury studovala také drama. Účinkovala v místním souboru Charles Street Repertory Theatre (trilogie Hurá Americe, Balkón, Láska za lásku, Cizák aj. hry) a na dalších regionálních jevištích. Na sklonku 60. let přišla do New Yorku. Vystupovala v mimobroadwayských inscenacích a uplatnila se i na Broadwayi, v muzikálech Rotschildové, Pippin a ve Stoppardově hře Skokani. Hrála rovněž v televizi; měla větší roli v mýdlové opeře Search for Tomorrow (1969-70, Hledání zítřka) a jako host se objevila v seriálech N.Y.P.D. (Newyorská policie), Medical Center (Zdravotní středisko), Maude, The Rockford Files (Rockfordovy záznamy). Zaujala ve dvou TV snímcích, jako prostitutka Wanda v dramatu Kšefty (nominace na Cenu Emmy) a jako smrtelně nemocná titulní hrdinka úspěšného milostného příběhu Griffin a Phoenixová, jenž se v Evropě hrál i v kinech. Ve filmu se po několika vedlejších úlohách prosadila rolí slavné herečky v přeslazené biografii Gable a Lombardová. Své nejlepší kreace předvedla na přelomu 70. a 80. let jako opuštěná manželka Erica v dramatu Rozvedená žena (Cena za herecký výkon na MFF v Cannes ex aequo, nominace na Oscara, na Zlatý glóbus a na Cenu BAFTA), operní zpěvačka Caterina, zoufale se snažící navázat kontakt s dospívajícím synem, v dramatu Luna, učitelka mateřské školy Marilyn v milostné komedii Začít znovu (nominace na Oscara a na Zlatý glóbus), soudkyně Nejvyššího soudu Ruth Loomisová v adaptaci populární jevištní veselohry První říjnové pondělí (nominace na Zlatý glóbus) a skutečná postava dokumentaristky Barbary Gordonové, bojující se závislostí na prášcích, v životopisném filmu Tančím, jak nejrychleji dovedu. Od 90. let vystupovala převážně v televizi. Ztělesnila hlavní role v málo úspěšných seriálech Trinity (1998), Everything’s Relative (1999, Všechno je relativní), Leap of Faith (2002, Slepá víra), Dirty Sexy Money (2007-09, Sexy špinavé peníze), ale větší ohlas měly některé její vedlejší postavy, zejména matka titulní hrdinky v populárním seriálu Ally McBeal (Ally McBealová – TV) a nespokojená pacientka Bobbi Fredericková v seriálu Nip/Tuck (Plastická chirurgie s.r.o. – TV), za niž byla nominovaná na Cenu Emmy. Hrála v řadě neprodaných pilotních snímků a jako host se objevila v seriálech Law & Order (Právo a pořádek – TV), Frasier (hlas; uveden v TV) a The Practice (Advokáti – KTV). Příležitostně se vracela na Broadway, mj. úlohou Gildy v Cowardově komedii Láska mezi umělci (1984) a postavou matky v Simonově veselohře Bosé nohy v parku (2006). Na začátku 70. let žila s hercem Alem Pacinem a od roku 1979 byla provdaná za dramatika Davida Rabea, s nímž měla dvě děti; dcera Lily Rabeová je rovněž herečkou.
-mim-, Filmový přehled 2011/1

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Naděje má hluboké dno (1989) [...

13:00 - 14:25

75 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká Austrálie

14:15 - 15:05

0 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

40 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:30 - 14:30

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jill Clayburgh

Clayburgh Jill

 Ako

Ako

Naposled navštívené:
Jill Clayburgh

Clayburgh Jill

 Ako

Ako