Cerven

Roger Carel

Povolání:
Rodné jméno:
Roger Blancherel
Národnost:
Narození:
14.8. 1927, Paříž, Francie
Úmrtí:
11.9. 2020, Aigre, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Roger Carel, vlastním jménem Roger Bancharel, má na svém kontě desítky odehraných rolí ve filmu, především se ale proslavil jako dabér a jeho hlas dodnes patří k nejznámějším ve Francii. Narodil se v Paříži a původně studoval církevní seminář, později začal studovat technický obor, nakonec v něm ale zvítězila touha po herectví a přihlásil se do slavné herecké školy René Simona. Své první divadelní kroky absolvoval na jevišti Théâtre de le Renaissance, v první polovině padesátých let hrál častěji v divadle Théâtre Fontaine, kde několikrát spolupracoval s režisérem Jean-Pierrem Grenierem. Stále více se ale Roger Carel začal věnovat kabaretní formě vystupování, účinkoval také v rozhlase.

Podle některých pramenů se před kamerou objevil poprvé v italském dobrodružném snímku LAGARDERŮV SYN (Il figlio di Lagardere, 1952), skutečně je jeho jméno doloženo až v krátkém filmu RÁNO JAKO KAŽDÉ JINÉ (Un matin comme les autres, 1955). Ve druhé polovině 50. let se pak objevil v několika dalších filmech různých žánrů a jeho význam jako filmového herce začal stoupat. Hrál například v komediích s Darry Cowlem jako byly dobově populární filmy TŘÍKOLKA (Le triporteur, 1957) nebo MALÝ PROFESOR (Le petit prof, 1959). Souběžně se již v té době začal věnovat dabingu a jeho hlas zazníval z amerických kreslených filmů, především z produkce Walta Disneye (jmenujme slavné příběhy jako ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ nebo KNIHA DŽUNGLÍ). Daboval ale také hrané filmy, za Charlieho Chaplina mluvil například v legendárním filmu DIKTÁTOR (The Great Dictator, 1940).

Své aktivity rozšířil Roger Carel také účinkováním v televizi, kde jeho práce dosáhla počtu bezmála stovky titulů, opět se zde uplatnil jako herec i jako dabér. Jeho herecké výkony zaslouží zmínku především v oblasti seriálové tvorby, velké role a popularitu mu přinesly projekty ARSENE LUPIN (1971-1974), v němž hrál inspektora Guercharda, nebo historický seriál SCHULMEISTER, CÍSAŘSKÝ ŠPIÓN (Schulmeister, ľespion de ľempereur, 1974), kde hrál postavu přítele titulního hrdiny.

Dabing pro film a televizi nakonec zcela zastínil všechny další Carelovy aktivity, i když nadále hrál divadlo, opět to byla scéna Théâtre Fontaine, na jevišti Théâtre du Palais-Royal hrál ve slavné komedii Brouk v hlavě, účinkoval také v operetách. Z jeho dalších filmových rolí připomeňme mezinárodně oceněný válečný příběh PÉPÉ A CLAUDE (Pépé et Claude, 1967). Stále to ale byla práce s hlasem, která jeho práci dominovala. Proslavily jej především kreslené příběhy o Asterixovi nebo postava C 3PO, kterou namluvil ve všech epizodách HVĚZDNÝCH VÁLEK (Star Wars, 1977-2005).

Carelova práce pro dabing je pochopitelně v českém prostředí málo známá, můžeme ale připomenout řadu jeho menších rolí, které hrál v u nás dobře známých komediích. Vidět jsme jej mohli například ve VELKÉM BAZARU (Le grand bazar, 1973), po boku Pierra Richarda se objevil v RÁNĚ DEŠTNÍKEM (Le coup du parapluie, 1980), v menší úloze řeckého kunsthistorika hrál také v populární veselohře UKRADLI TORZO JUPITERA (On a volé la cuisse de Jupiter, 1980). V průběhu 70. a 80. let dostal Roger Carel i velké herecké příležitosti, ty se ale odehrály v průměrných a dnes již zapomenutých filmech. Prozatím naposledy stál Roger Carel před kamerou ve filmu MŮJ PASÁK (Mon homme, 1996), stále ale pracuje před dabingovým mikrofonem, v poslední době jeho hlas zazněl ve filmu HARRY POTTER A PRINC DVOJÍ KRVE (2009).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Roger Carel

Carel Roger

Aiden Glenn

Glenn Aiden

Mark Foligno

Foligno Mark

Blázen z lásky (Fou d'amour)

Blázen z lásky
Fou d'amour

Usmívat se, prosím

Usmívat se, prosím
Usmívat se, prosím

Síť na bludičku

Síť na bludičku
Síť na bludičku

Škola hrou

Škola hrou

Naposled navštívené:
Roger Carel

Carel Roger

Aiden Glenn

Glenn Aiden

Mark Foligno

Foligno Mark

Blázen z lásky (Fou d'amour)

Blázen z lásky
Fou d'amour

Usmívat se, prosím

Usmívat se, prosím
Usmívat se, prosím

Síť na bludičku

Síť na bludičku
Síť na bludičku

Škola hrou

Škola hrou