Cerven

Gerald Durrell

Povolání:
Národnost:
Narození:
7.1. 1925, Jamshedpur, Indie
Úmrtí:
30.1. 1995, Jersey, Normanské ostrovy
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Gerald Malcolm Durrell se narodil 7. ledna 1925 v Džámšedpúru v Indii. Byl čtvrtým, nejmladším, dítětem anglických přistěhovalců. Měl dva bratry: Lawrence (Larryho) Durrella (anglický romanopisec a básník), Leslie Durrella (malíř pokojů) a sestru Margot Durrellovou (talentovanou návrhářku oblečení a dekoratérku interiérů).

Jeho otec Lawrence Samuel Durrell záhy umírá, ještě když je Gerald malé dítě, a proto se jeho matka Louisa Florence Durrellová rozhodne odstěhovat na řecký ostrov Korfu. Zde malý Gerald prožívá pět nejkrásnějších let svého dětství. Knihy, ve kterých zachytil vzpomínky na svou rodinu a jejich způsob života na Korfu, se staly v sedmdesátých letech nejžádanější a také podle nich vznikla televizní komedie.

Gerry už od malička miloval zvířata a jeho snem bylo vlastnit zoologickou zahradu. V jejich velkém domě na Korfu mu dokonce předělali pokoj pro hosty na pracovnu, kde si schovával své exempláře zvířat, které sbíral na ostrově. Nechodil do školy, učili ho soukromí učitelé, ti ale byli někdy donuceni učit Geralda neobvyklými metodami kvůli jeho lásce k přírodě; např. zeměpis se učil na pláži s pomocí naplavených větviček, skořápek a dalších věcí. Angličtina mu však nešla a proto nikdy nechtěl být spisovatelem.

Jeho rodina doufala, že jeho láska ke zvířatům je pouze jedna fáze jeho života a až dospěje, najde si jiného koníčka. Zvířata jim totiž někdy znepříjemňovala život, například když pitval velkou mořskou želvu ve značném stádiu rozkladu před domem, nebo když jeho osel kopnul staršího bratra Larryho. Jeho matka si stála za tím, že jeho první slovo bylo "zoo" a vypadalo to, že láska ke zvířatům ho už neopustí.

V roce 1939 je Durrellova rodina přinucena se kvůli válce přestěhovat zpátky do Londýna. Gerald zde dostal své první zaměstnání, stal se pomocníkem v obchodě se zvířaty. Na konci války se mu podařilo získat místo jako student ve Whipsnadské zoologické zahradě. Zde rozšiřuje své vědomosti a zkušenosti se zvířaty a uvědomuje si, že pokud by chtěl vlastnit zoologickou zahradu, byla by vyhrazena pouze ohroženým druhům zvířat. Ve svých jednadvaceti letech uskutečňuje první sběratelskou expedici do Britského Kamerunu. Cestu si financuje z peněz, které dostal jako dědictví.

Se svým společníkem ulovil více než sto savců, ptáků a plazů, které prodali Londýnské zoologické zahradě. V roce 1949 podniká další sběratelskou expedici a následující rok do Britské Guyany v Jižní Americe. Tyto tři expedice však vyčerpaly všechny jeho finance, neboť Gerald věnoval zvířatům zvýšenou péči (stavěl pro ně prostorné klece, dbal o vyváženou potravu), která v té době nebyla obvyklá. Zvířatům se tedy vedlo dobře, ale Geraldovi už nezbyly peníze na další výpravy. Na radu bratra Larryho začal psát o svých zajímavých cestách knihy. V roce 1958 se Gerald Durrell rozhodl sbírat zvířata už pro svou vlastní zoologickou zahradu. Bylo pro něho vždy bolestivé loučit se svými zvířaty, která mu při výpravě přirostla k srdci.

Durrell navštěvuje Argentinu a vrací se zpět za svou matkou do Londýna. Svou zoologickou zahradu chtěl postavit na jižní hranici břehu Anglie,britská vláda ale jeho návrh zamítla a tak v roce 1959 umísťuje svou zoo na 35 akrech ostrova Jersey blízko Anglie. Jakmile byla zoo dostavěna, Durrell se opět věnuje psaní. Své knihy nyní píše z nutnosti, protože zoo pohltila všechny jeho finance a její další provoz Gerald hradí z autorských honorářů.

Jezdí také po západní Evropě a do USA a snaží se přesvědčit bohaté lidi, aby sponzorovali chov ohrožených druhů zvířat. V této fázi života je velmi pracovně vytížený. Musí psát nové knihy, natáčet nové rozhlasové a televizní pořady, zároveň složitě shánět sponzory a k tomu na dálku řídit svou zoologickou zahradu. Na přelomu 60. a 70. let natočil s pomocí britské televize BBC pořad o zvířatech, který později vysílala i Česká televize.

Vynikající spisovatel a zoolog G. Durrell umírá 30. ledna 1995 ve svém domě na ostrově Jersey

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

06:59 - 09:00

5 minut již uběhlo
116 minut zbývá do konce

ČT2 - Muži z Aleje mrtvých

06:50 - 07:50

14 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

05:55 - 08:25

69 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

Prima - Nový den (2020) [TV pořad]

06:00 - 07:05

64 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gerald Durrell

Durrell Gerald

Naposled navštívené:
Gerald Durrell

Durrell Gerald