Duben

Matt Damon

Rodné jméno:
Matthew Paige Damon
Národnost:
Věk:
53
Narození:
8.10. 1970, Cambridge, Massachusets, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Talentovaný mladík Matt Damon oslovil svým hereckým talentem širokou veřejnost, zaujal i jako scénárista. Je nejlepším přítelem Bena Afflecka a už si stačil zahrát po boku takových hvězd jako jsou Julia Roberts, Tommy Lee Jones, Will Smith, Denzel Washington, Meg Ryan a mnoha dalších.

Narodil se 8. října 1970 jako Matthew Paige Damon v Cambridge v americkém státě Massachusetts. Jeho otec byl daňovým poradcem a matka byla univerzitní profesorkou. Matt má o tři roky staršího bratra Kyleho. Rodiče jsou rozvedení. Už při studiu jsme ho mohli vidět v menších divadelních rolích a při studiu na Harwardu v roce 1988 přišla jeho první rolí Steamera ve snímku „Mystic Pizza“, kde hrála i slavná Julia Roberts.

Svým talentem zaujal Tommy Lee Jonese, který si jej vyžádal do svého televizního seriálu „Sympaťáci“ (The Good Old Boys-1995). Dalším krůčkem ke slávě byla role na drogách závislého vojáka Edwarda Zwicka ve válečném filmu „Odvaha pod palbou“ (Courage Under Fire – 1996). Těsně před uskutečněním vlastního scénáře přišla role Francise Forda ve snímku „Vyvolávač deště“ (The Rainmaker - 1997).

Devítinásobnou nominaci na Oskara mu přinesl film „Dobrý Will Hunting“ (Goog Will Hunting – 1997), ke kterému napsal scénář společně se svým dobrým přítelem Benem Affleckem. Příběh matematického génia, který si neváží svého talentu oslovil každého a Mattovi zajistil skvělou kariéru. Robin Williams si za svůj herecký výkon odnesl Oskara za nejlepší vedlejší roli.

V roce 1998 si Matt zahrál ve filmu Stevena Spielberga „Zachraňte vojína Ryana“ (Saving Private Ryan), kde byl rovnocenným filmovým partnerem Toma Hankse. Ve stejném roce to byla ještě role Mika McDermotta ve filmu „Hráči“ (Rounders), o rok později role Lokiho ve filmu „Dogma“, a po boku herce Jude Law a herečky Gwyneth Paltrow se objevil jako Tom Ripley ve filmu „Talentovaný pan Ripley“ (The Talented Mr.Ripley - 1999).

V roce 2000 exceloval ve filmu Roberta Redforda „Legenda o slavném návratu“ (The Legend of Bagger Vance), jako John Grady Cole pak s Willem Smithem ve filmu „Všichni ti krásní koně“ (All the Pretty Horses), jako Steven Sanderson ve snímku „Osudové setkání“ (Finding Forrester). Matt se stává slavným, do svých filmů jej chtějí všichni režiséři. Matt se nechce stát obyčejným, a tak si vybírá jen role, které ho opravdu osloví, které se mu zdají být zajímavé.

Rolí je opravdu hodně, jmenujme např. „Dannyho parťáci“ (Oceans Eleven – 2001), „Agent bez minulosti“ (The Bourne Identity - 2002), který mu vydělal 10 000 000 dolarů, nebo „Milujte svého zabijáka“ (Confessions of a Dangerous Mind - 2002) . Na rok 2003 se plánují snímky „The Ugly Americans a „Stuck On You“, na roky další pak „Jersey Girl“, „The Brothers Grimm“ a „The Bourne Supremacy“.

O práci nouzi Matt Damon zatím nemá a určitě můžeme říci, že ani v blízké budoucnosti mít nouzi nebude. Krásný, mladý a hlavně talentovaný člověk je ve světě filmu stále žádaný. Jeho partnerkami v soukromém životě byli Minnie Driver a Claire Danes. Na Silvestra v roce 1997 se seznámil s Winonou Ryder, se kterou se ale v květnu roku 2000 rozešel.

Autor: Redakce

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190643
Osobností: 698069
Fotografií: 764728
Plakátů: 377098
Obsahů a biografií: 178429
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Temno (1950)

Temno
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Zvony z rákosu (1950)

Zvony z rákosu
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Žízeň (1949)

Žízeň
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Rande (2000) [TV epizoda]

Rande
Taky slušný díl, několik   scének a hlášek   výborných. Stěžejní téma   dílu je, že Kitty chce s   Ericem trávit více času,   zdá se ji, že se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Den poté (2000) [TV epizoda]

Den poté
Eric se konečně dočká a   má sex s Donnou, ale každej   kvalitu sexu vidí jinak a   různě o ní mluví. Celkově   slušný díl, vícero   vtipných seků a hlášek -   70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Matt Damon

Damon Matt

Naposled navštívené:
Matt Damon

Damon Matt