Cerven
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Rita Moreno

Povolání:
Rodné jméno:
Rosita Dolores Alverio
Národnost:
Věk:
92
Narození:
11.12. 1931, Humacao, Portoriko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka, tanečnice, zpěvačka, Jihoameričanka - Portoričanka, Rita Moreno, vlastním jménem - Rosita Dolores Alverío, se narodila 11. 12. 1931 v Puerto Rico Humacao. Jako jedna z desíti herců získala ceny - Emmy, Grammy, Oscara za West Side Story a Tony, a je jedinou jihoameričankou, která získala tolik významných ocenění.

Rita se přestěhovala jako pětiletá s matkou Rosou Maríou do New Yorku, kde převzala příjmení po svém nevlastním otci Edwardu Moreno, který vlastnil krejčovský salon. V jedenácti letech poprvé dabovala do španělštiny americký film, a ve věku třinácti let hrála na scéně Broadwaye ve Skydriftu. Právě tady si jí všiml hledač mladých talentů, a Rita začíná malými rolemi ve velkých filmech – Singing in the Rain – Zpívání v dešti, malá role intrikánské Zeldy Zanners – 1952, nebo v dalším muzikálu – King and I´ s Yulem Brynerem – král, Rita zaujala v roli Tuptim – jedné z králových žen.

Přichází však rok 1960, a s ním počátky natáčení světově proslulého muzikálu Leonarda Bernsteina - West Side Story ( premiera 1961). Tento naprosto moderní, a na tehdejší dobu revoluční muzikál nejen svým pojetím, ale i choreografií a zpěvem, přinesl výborné Moreno v roli Anity na závěr obrovský úspěch, a to Oscara, za vedlejší ženskou roli, a k tomu si zakrátko mohla přidat další významnou cenu - Golden Globe Award as the Best Supporting Actress - ocenění - Zlatý globus za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli ve West Side Story z roku 1961.

Abychom nezapoměli třeba na snímek - The Night of the Following Day - 1968, nebo Carnal Knowledge 1971. Mimo to hrála Rita Moreno i v seriálu pro děti s názvem - The Electric Company 1970 – 71 kouzelnou Millie the Helper. Hrála také ve světově proslulých The Muppet Show, a dalších TV seriálech - The Rockford Files, The Love Boat, The Cosby Show a Miami Vice.

V roce 1965 se provdala za manažera a producenta Leonarda Gordona, a mají spolu dceru Luisu a dva vnuky. Pravdou však zůstává, že Rita Moreno tančí i ve 21 století, a i nadále hraje v TV, i když jen jedno-epizodní role, v TV seriích Cane, nebo Law and Order – Zákon a pořádek … V roce 2004 ji byla udělena tehdejším americkým prezidentem - Medaile Svobody - Presidential Medal of Freedom.

Dne 5. 12. 2007, byla uvedena vedle mnoha význačných cen, které už vlastní, kalifornským guvernérem Arnoldem Schwarzennegerem a jeho paní Marií Shiver – Kennedy, do „ Síně slávy“, která se nachází v Kalifornii, v muzeu dějin a umění. Rita Moreno má na svém kontě celkem 87 filmů, z toho je 40 natočených pro televizi.


Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rita Moreno

Moreno Rita

The Great Waltz

The Great Waltz
The Great Waltz

Naposled navštívené:
Rita Moreno

Moreno Rita

The Great Waltz

The Great Waltz
The Great Waltz